Регионът

Гласът на България Наджеда Ковачева изпълни акапелно националния химн днес в Панагюрище

  01.05.2024 18:01             
Гласът на България Наджеда Ковачева изпълни акапелно националния химн днес в Панагюрище

На шествие млади хора в народни носии носеха 12-те знамена и портретите на героите от българското националноосвободително движение, апостолите от Четвърти революционен окръг и членовете на Привременното правителство в Панагюрище

Митинг-заря довечера

С празнично шествие от Историческия музей днес в Панагюрище започна честването на 148 години от Априлското въстание. Облечени в национални носии, в шествието се включиха десетки млади хора, които носеха 12-те знамена и портретите на героите от българското националноосвободително движение, апостолите от Четвърти революционен окръг и членовете на Привременното правителство в Панагюрище.

Под звуците на химна на Република България, изпълнен акапелно от Надежда Ковачева - Гласът на България 2023, на

исторически площад "20 април" ВрИД кметът на община

Панагюрище Петър Каменски вдигна българския трикольор.

В църквата "Свето Въведение Бородично" свещениците от Панагюрска духовна околия отслужиха благодарствен молебен. Със силните слова на Вазов от цикъла "Епопея на забравените", изпълнени от актьори на Театър "Българска армия", и неувяхващите песни за България, изпети от трио "Тенорите", край Вечния огън на Мемориален комплекс "Априлци" жители и гости на общината изразиха своята признателност към саможертвата на онези, на които дължим свободата си.

Венци и цветя бяха поднесени от името на премиера и външен министър на РБългария Димитър Главчев, заместник председателите на Народното събрание Росица Кирова, Кристиан Вигенин и Никола Минчев, всички парламентарно представени групи, министъра на културата, областния управител, Общински съвет Панагюрище с председател Иван Лалов, общински съветници, официалната делегация от гр.Кавадарци - Република Северна Македония, образователни и културни институции, неправителствени организации и фирми.

ЧЕСТВАНЕТО на годишнината от СЛАВНАТА ЕПОПЕЯ днес ще приключи с национален митинг-заря от 20.30 часа на площад "20 април".

На 2 май тържествата продължават в местността Оборище., където преди 148 години се е провело Първото българско народно събрание.

(Зн)


Свързани