Регионът

Хиляди се събраха в местността Оборище за 148 години от избухването на Априлското въстание

  02.05.2024 16:34             
Хиляди се събраха в местността Оборище за 148 години от избухването на  Априлското въстание

Днес в местността Оборище бе почетена 148-та годишнина от избухването на Априлското въстание, довело до Освободителната война и освобождението на българите от турско иго. Там беше и зам.-председателят на 49-тото НС Росица Кирова. На церемонията присъстваха още народни представители, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова и зам.-областният управител Стефан Димитров, кметът на Панагюрище Петър Каменски, представители на местната власт, общественици и граждани.

Пред мемориала „Оборище“ с военна церемония на ученическия батальон „Васил Левски“ бяха положени венци и цветя. Свещеници от Панагюрската духовна околия отслужиха църковен ритуал. Хиляди хора изпълниха гористата местност, така както през 1876-та под зоркия поглед на Георги Бенковски са се събрали представите на революционните комитети на първо българско Велико народно събрание, за да вземат най-важното решение в новата ни история - българите да въстанат в името на свободата.

В тържественото си слово пред присъстващите заместник-председателят на народното събрание Росица Кирова припомни думите на Захари Стоянов, който нарича първите депутати „ангели, най-честните и идеални личности измежду народа“. „А за нас, днешните народни представители, делото на оборищенци е мерило и образец за подражание и същевременно с това ще бъдат най-тежкото и най-силно изпитание, защото те ни показаха какво означава да бъдеш народен представител и ще ни напомнят колко е тежка отговорността, която носим пред българския народ и каква е висотата, на която трябва да бъдем, защото сме избрани“, отбеляза още заместник-председателят на парламента. „Нека се замислим какво ни завещаха първите народни избраници - че не със слова, а само с дела се показва отдадеността и верността към Отечеството; че овластените народни избраници трябва да служат смело, гордо и безкористно на Отечеството; че истински народни представители, призвани да чертаят бъдещето на една държава, могат да бъдат само онези, които осъзнават висотата на своя дълг към Отечеството", каза Росица Кирова.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031

ТЪРСИМ КАМЕРИЕРКИ ЗА ХОТЕЛ В ПРИМОРСКО. 0888 33 41 82, 0888 73 44 03

ЕДНОСТАЕН ПОД НАЕМ. 0877843155
Всички