Понеделник, 20 Май 2024
 
Избори

Драгомир Стойнев: Алтернативата на проекта “сглобка“ е родолюбива и национално отговорна политика

  09.05.2024 20:57             
Драгомир Стойнев: Алтернативата на проекта “сглобка“ е родолюбива и национално отговорна политика

Стойнев и членовете на листата на Коалиция “БСП за България“ представиха приоритетите си в Пазарджик

„На България е нужно правителство, което да отстоява българските икономически интереси и да изгради социален щит за хората“, това заяви Драгомир Стойнев при представянето на листата на коалиция „БСП за България“ за 13-ти МИР в Пазарджик.

Той определи управляващата преди изборите коалиция като инженерен проект, наричащ себе си евроатлантическо правителство, но носещо всички корупционни пороци на модела ГЕРБ. Липсващата национална позиция на това правителство той определи като служба на чужди интереси.

В този контекст той подчерта, че Европейските избори са важни, защото трябва да изпратят в Европа нови политици, които да защитават и националните интереси на европейските граждани. Според него Европа днес все повече е подчинена на лобизъм и бюрокрация, а не на интересите на нейните граждани. Това е различна Европа от тази на Робърт Шуман, един от големите политици, дал началото на възстановяването и обединяването й.

„За съжаление близо 80 години след 1945 г . си задаваме въпроса дали наистина живеем в мирна Европа, защото днес тук се пролива християнска кръв. Дали живеем в социална Европа, защото неравенствата се увеличават - богатите стават все по-богати, а бедните стават повече. Дали живеем в солидарна Европа, защото интересите на богатите държави надделяват над тези на по-бедните. Дали живеем в икономически силна Европа, каквато е виждал Шуман, при положение, че голяма част от индустрията страда и иска да напусне  Европа, защото тук се случват прекалено много експерименти – визирам зелената сделка“, каза Драгомир Стойнев по повод 9 май - Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на Европа.

Той подчерта, че целта на БСП на изборите за Европейски парламент е силна, социална и политически ангажирана Европа.

Усилията на социалистите в следващия парламентарен мандат в България пък ще са насочени към налагане на родолюбива и национално отговорна политика във всички сфери – от образованието, през икономиката и енергетиката, до външната политика. „На фона на новите демократи, бързо „сдружили се с ГЕРБ“, и на този на новите патриоти, по нищо не различаващи се от старите, БСП стои разумно и стабилно“, подчерта Стойнев.

Според Петя Цанкова, областен председател на БСП – Пазарджик и номер две в парламентарната листа, това, което се случи в последните месеци легитимира задкулисието и узакони корупцията. „Битката ще бъде тежка, ще бъде неравна и иска смели хора с характер, иска родолюбци. И аз съм удовлетворена, че листата на БСП за 13 МИР е съставена от личности, които заявяваме общата си готовност заедно да отстояваме правата на работещите хора, да работим за развитие на икономиката, за достъпно здравеопазване и качествено образование. Като за БСП увеличението на доходите и борбата с неравенствата остава първостепенна задача“, каза Петя Цанкова. Областният лидер изказа удовлетвореността си от това, че в листата са хора професионалисти в различни сфери и я определи  като „добро съчетание на опит, рутина и младежки ентусиазъм“. От БСП очакват тежка кампания и затова са заложили на „хора с характер, хора с политически и професионален опит, които имат опит и в местното самоуправление“, посочи областният председател на социалистите в Пазарджик. „В период на политическо безвремие ставаме свидетели на безумни корупционни скандали, в които са замесени хора, близки до властта, български магистрати, ставаме свидетели на безумен диалог, нисък стил на говорене в Народно събрание – една институция, която беше принизена от хора без политически опит и без експертиза. Ставаме свидетели и на компроматни битки в медиите между отделни политици и политически партии. Всичко това отблъсква българските избиратели. Но ние от БСП сме готови да работим в посока, в която да защитим парламентаризма и да запазим държавността“, каза още Петя Цанкова преди да представи листата.

Драгомир Стойнев очерта и част от мерките в Програмата на БСП, основно насочени към преодоляване на демографския срив и социална и икономическа стабилност: Минимална работна заплата за 2025 г. в размер на 1100 лева изчислена по законово установения механизъм, предложен от БСП; Еднократна помощ в размер на 7 минимални работни заплати (7700 лв. за 2025 г.) за всяко второ и трето дете на родители, които са осигурени минимум 24 месеца назад (обхваща над 9 000 родители); Еднократна помощ в размер на 10 минимални работни заплати (11 000 лв. за 2025 г.) за майки и осиновителки на дете до 1 г., учещи висше образование в редовна форма на обучение (обхваща 6 000 жени); Законово уреждане на задължително изплащане на коледни и великденски добавки за всички пенсионери: с размер на пенсията под средната за страната – добавка 20 на сто от минималната пенсия; Безплатни лекарства за хората над 75-годишна възраст (или за пенсионерите). Въвеждане на единен стандарт за управление на образователните институции; Един учебник по предмет за всеки клас в цялата страна. Промяна на нормативната уредба за конкурсите за избор и одобрение на учебниците; Засилване на възпитателната функция на училището и детската градина в дух на традиционни национални ценности за израстването на родолюбиво, патриотично и националноотговорно младо поколение; Възраждане на професионалното образование в съответствие с икономическите приоритети на страната; Премахване статута на търговски дружества на болниците;

Намаляване на ДДС върху лекарствените продукти и медицинските изделия на 9%.

 

ЛИСТА с кандидати за народни представители от Коалиция „БСП за България, 13 МИР-Пазарджик, парламентарни избори 2024 г.

 

101. Драгомир Стойнев

Драгомир Стойнев е завършил Сорбоната и френското училище за висши кадри и политици ENA. Министър на икономиката и енергетиката, отговарящ и за ресор „Туризъм“, в периода 2013-2014 г. Народен представител в няколко парламента. Вносител на десетки социални и икономически законопроекти. Икономически съветник на премиера Сергей Станишев и един от авторите на икономическите доклади, изработвани в мандата на президента Георги Първанов.  Бил е Председател на Комисията по социална политика и Председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, както и Председател на групата за приятелство България-Франция.  Владее френски, английски и руски езици. Семеен с две деца.

 

102. Петя Цанкова

Магистър със специалност „Математика и информатика“ от СУ „Св. Климент Охридски“. Има двадесет годишен стаж като учител в Професионална гимназия по механизация на земеделското стопанство - град Септември, Средно училище "Христо Ботев" в гр. Септември и Езикова гимназия "Бертолт Брехт"- град Пазарджик, в която преподава и в момента.

Десет години е член на настоятелството на НЧ „Будители-2004“ град Септември. Два мандата и половина общински съветник от листата на БСП в община Септември. Била е народен представител в 45-то и 46-то Народно събрание и зам.-областен управител.

Председател е на Общинския съвет на БСП - Септември и на Областния съвет на БСП - Пазарджик. Семейна с един син.

 

103. Лиляна Мърхова-Присадникова

Адвокат. Юрист с над 20 годишен опит. Работила е като адвокат и юрисконсулт в банка. Общински съветник от БСП в Общински съвет – Пазарджик. Председател на Общински съвет на БСП в Пазарджик. Член на сдружението „Сърце за малките неща“.

 

104. Жечка Ташева

Лекар по обща медицина – Медицински университет "И. Павлов" гр. Пловдив. Дългогодишен лекар в Спешна помощ и в МБАЛ "Проф. Д. Ранев" в гр. Пещера. От 2017 г. е завеждащ филиал на Спешна  помощ в гр. Пещера.

 

105. Веска Андонова

Инженер по Изчислителна техника от ТУ" Ангел Кънчев" – Русе, има квалификация като икономист-счетоводител от Варненски икономически институт. Учител по Предприемачество и специални предмети по технически дисциплини в гр. Ракитово.

 

106. Васил Аврамов

Учител със сериозен интерес към модерни програми за развитие на човешките ресурси. Наред с основната си специалност „География и история“ има магистърска степен по „Обществено здраве и мениджмънт“ от МУ-София. Работи активно по програми на Junior Achievment България. Представител на община Велинград.

 

107. Иван Ряхов

Строителен инженер. Собственик на бизнес в сферата на строителството. Семеен с две дъщери.

 

108. Димитър Жилков

Бакалавър по "Бизнес администрация". Земеделски производител.

 

109. Гергана Ганева

Член на местната структура на БСП в община Батак. Има дълъг трудов стаж. Професия козметик. Собственик на козметично студио.

 

110. Златка Златанова

Магистър по "Български език и литература и руски език и литература от ПУ "Паисий Хилендарски". След дипломна квалификация в УНСС "Право". Секретар на „МКБППМН" община Пещера

 

111. Петя Цокова

Завършва Нов Български Университет със специалност „Телекомуникации и Инженеринг на цифрови услуги“. Търговски консултант в мобилен оператор в гр. Пазарджик.

 

112. Димитрия Митова

Магистър по „Начална и предучилищна педагогика“. Специалист „Социални дейности“  към Комплекс за социални услуги за работа с деца и семейства в гр. Пазарджи

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031

ТЪРСИМ КАМЕРИЕРКИ ЗА ХОТЕЛ В ПРИМОРСКО. 0888 33 41 82, 0888 73 44 03

ЕДНОСТАЕН ПОД НАЕМ. 0877843155
Всички