Понеделник, 20 Май 2024
 
Други

Траурно слово за Петя Ставрева

  10.05.2024 06:14             
Траурно слово за Петя Ставрева

Напусна ни Петя Ставрева. Сред хората, които я изпратиха в храм „Успение на св. Богородица“ в  Пазарджик и храм „Св. Теодор Тирон“ в Бяга, бяха и нейните близки съмишленици от ПП „Обединени земеделци“ и от политическа фондация „Конрад Аденауер“, и представители на другите земеделски формации, а като представител на коалицията „Продължаваме промяната“ тук бе и кметът на Пазарджик Петър Куленски.
„Ще я запомня като отдаден на работата си човек, с високи експертни познания и умения. Ще помня топлия поглед и благата усмивка! Светъл да е пътят на душата й!“, написа в съболезнователния адрес вицепрезидентът на страната Йлияна Йотова.
„Петя Ставрева не само беше лидер на ПП Обединени земеделци. Тя беше апостол, който прокламираше земеделските идеи и работеше за тяхното претворяване в живота и политиката. Като  депутат в Европейския парламент (2007 - 2009) и като председател на партията Петя Ставрева работеше за развитието на българското земеделие и превръщането му в първи приоритет на държавата. Като политик тя работеше за обединение на демократичните сили в център-дясното пространство“, подчерта и д-р Анастасия Димитрова-Мозер, почетен председател на ПП „Обединени земеделци“.

 

На един от най-хубавите празници - 6-ти май, Гергьовден, завърши земния си път любимата ни и обичана от всички земеделци и честни хора - Петя Ставрева. Председател на ПП „Обединени земеделци“, народен представител от ПП-ДБ  в 49-тото Народно събрание от 13-МИР Пазарджик.

Родена на 29 април 1977 г. в Пловдив. Завършва специалност „Журналистика и масови комуникации“ в  СУ „Св. Климент Охридски“ и има магистърска степен по журналистика и масови комуникации, както и магистърска степен по „Агробизнес” от Аграрен университет – Пловдив. Специализира политическа комуникация в Институт “Роберт Шуман”, Будапеща, както и политически мениджмънт в Нов български университет.

В най-ранна младежка възраст прегръща принципите и идеите на земеделската идеология и работи най-активно в редиците на младежкия Земеделски съюз към БЗНС-Народен съюз.

През 2001 г. завежда „връзки с обществеността“ на Земеделски младежки съюз към БЗНС-Народен съюз. През 2001 г. - на новинарския сайт и автор на онлайн изданието „Ядрена безопасност“.

От 2002 г. е политически репортер и редактор, отговарящ за вътрешно политическите новини  във вестник „Народно земеделско знаме“.

От 2002 г. до 2005 г. е регионален координатор за България на международна организация на младите земеделски производители.

През 2004 г. става председател и национален координатор на сдружение „Младежки инициативи 2004“, а от 2005 г. е председател на Управителния съвет на сдружението.

През 2007 г. става заместник-председател на сдружение „Аграрен съюз“.

От 2018 г. е главен редактор на вестник „Народно земеделско знаме XXI век“.

От 2004 г. е председател на областното настоятелство на Земеделския младежки съюз в София-град.

През 2006 г. е избрана за член на Постоянното присъствие на БЗНС – Народен съюз, секретар по международните въпроси.

На изборите за Европейски парламент през 2007 г. е избрана от листата на ГЕРБ.

В периода от 2007 до 2009 г. е евродепутат от групата на Европейската народна партия (EНП). Работи в Комисиите по земеделие и развитие на селските райони, по бюджетен контрол и по равенство на половете.

През 2008 г. тя инициира създаването на Обществен съвет за граждански мониторинг върху усвояването на средства от европейските фондове в земеделието.

От 2009 г. е председател на българо-френски комитет за побратимяване.

В Брюксел тя беше един изявен български евродепутат. Никога няма да забравя думите на г-н Париш, който беше председател на комисията по Земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент, който при посещението си в България, и по специално на срещата му с обществеността на Пазарджик, даде висока оценка за нейната активна дейност и каза, цитирам: „Петя Ставрева говори на висок глас в Европейския парламент“.

Петя Ставрева беше изключително трудолюбива и перфектно владееше английски и френски език. Това й помагаше изключително в нейната международна дейност. С избирането й за евродепутат се сбъдна и голямата  мечта на всички земеделци завещана ни от големия земеделски лидер Г. М. Димитров, който след като успя да се измъкне от лапите на комунистическите сатрапи, замина за Европа и основа първата натовска рота и призова Европейския парламент да запази свободни местата за представителите на бившите източноевропейски държави, пъшкащи под диктатурата на Съветския съюз, защото един ден те ще бъдат свободни. И това стана възможно след падане на Берлинската стена, когато държавите от източния блок получиха своята независимост.

Петя Ставрева беше първият земеделски представител в този парламент от което всички земеделци се почувстваха особено горди.

На 26 март 2011 г. се проведе 2-ри Редовен конгрес на ПП Обединени земеделци, на който Петя Ставрева бе избрана за председател на партията и зае мястото на Анастасия Димитрова-Мозер. Предложена беше от г-жа Мозер и от мен лично, и през всичките тези години съм й бил една солидна опора.

През следващите години активно работеше и следеше международната политика, ходеше често в Брюксел и следеше стриктно новите европейски програми и политики за дългосрочно развитие на земеделското производство и устойчиво развитие на земеделските райони.

През 2016 г. беше избрана за председател на сдружение „Балканска земеделска камара“. Като експерт по Обща селскостопанска политика на ЕС тя участваше в много  международни организации и инициативи. Четеше лекции и презентации не само в България, но и в Европа. Популяризираше дейността на „Обединени земеделци“ пред европейските им партньори. Беше много активна редовно участваше с присъствие и публикации за почитане на паметта и жертвите на комунизма, земеделските лидери от славното ни минало, лагерите на смъртта Белене, Ловеч и др. Организираше  многобройни  конференции и срещи с представители на земеделските производители: фермери, животновъди, зеленчукопроизводители, пчелари като на тези срещи присъстваха представители на Министерство на земеделието, евродепутати, политически анализатори и представители на политическа фондация „Конрад Аденауер“.

Дискутирахме и разяснявахме им европейските политики и възможности  за стимулиране на българското земеделско производство и аграрна политика за подпомагане на българския земеделски производител. На преден план се поставяха интересите на българските дребните и средни  земеделски производители и фермери, като се изтъкваше необходимостта държавата да гарантира изкупуване на тяхната продукция и помощите, идващи от Европейския съюз, да стигнат до тях.

През изминалата 2023 г. по нейна покана пристигнаха трима представители на германския парламент и фондация „Конрад Аденауер“, които посетиха добре организирани ферми и промишлени предприятия. В тяхно лице срещнахме приятели, които да подкрепят България за популяризиране на нашето производство и помогнат с каквото могат за приемане на страната ни в Шенгенското пространство и еврозоната.

През 2023 г. взе активно участие в парламентарните избори, където участвахме заедно с ПП и ДБ. Въпреки, че нямахме официална регистрация с коалицията „ПП-ДБ“ на основание подписаното споразумение за взаимно сътрудничество проведохме една успешна кампания, в резултат на което Петя стана народен представител и положи клетва през ноември 2023 г. Това беше посрещнато възторжено от всички наши членове, симпатизанти и земеделски производители, чиито интереси тя защитаваше, защото в нейно лице те виждаха един достоен техен представител в българския парламент, на когото могат да разчитат.

Уви, коварната болест отне без време живота на този изпълнен с енергия и ентусиазъм млад човек в разцвета на силите й.

За Петя можем да говорим много, тя измина труден път с много предизвикателства и препятствия, но беше борбена натура, не се огъна и отстоя във времето.

През целият си живот работи всеотдайно и последователно за утвърждаване на свободата и демокрацията в България за продължаване на евроатлантическата интеграция и отстояваше принципите и целите на Александър Стамболийски и тези на Европейския съюз.

Тя ще остане завинаги в душите на хората с нейния благ характер приятен и топъл глас, усмивка и доброта, които й бяха присъщи в общуването й  с хората!

ПОЧИВАЙ В МИР!

ВЕЧНА Й ПАМЕТ!

Инж. ЕМИЛ ЙОНЧЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СДРУЖЕНИЕ "БЪДЕЩЕ" - ГР. ПАЗАРДЖИК ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ РЕХАБИЛИТАТОР В ЦЕНТЪР ЗА СОЦИАЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ С РАБОТНО ВРЕМЕ 4 ЧАСА, С МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, МОЖЕ И ПЕНСИОНЕР ИЛИ СТУДЕНТ. 0879 001 031

ТЪРСИМ КАМЕРИЕРКИ ЗА ХОТЕЛ В ПРИМОРСКО. 0888 33 41 82, 0888 73 44 03

ЕДНОСТАЕН ПОД НАЕМ. 0877843155
Всички