Четвъртък, 25 Апр 2024
 
Регионът

Млад огнеборец пренесе на гръб 10 деца през буйната и пълноводна река

  25.07.2017 13:00             
Млад огнеборец пренесе на гръб 10 деца през буйната и пълноводна река

СЕПТЕМВРИ. Полицаи и пожарникари от Септември помогнаха на група от 10 деца, които, заедно с придружителката си, се бяха загубили се в планината. Сигнал за случилото се е получен снощи, малко след 20.30 часа.

Малчуганите са на възраст между 7 и 10 години, главно от София, и заедно с ръководителката им решили вчера да се разходят в района около септемврийското село Варвара, където гостуват за лятната ваканция.

Отишли до местността Равно боре, но на връщане се смрачило, загубили пътеката и се оказали в дере близо до река Чепинска. Оттам нямало изход и се наложило да преминат през водата. По това време обаче реката е пълноводна и нямало как групата да се придвижи от другата страна на коритото.

Придружителката подала сигнал, че имат нужда от помощ на телефона за спешни повиквания 112. Незабавно бил сформиран екип от служители от противопожарния участък в Септември и полицаи от местното управление. В операцията се включили и началниците на двете звена Александър Генчин и Стефан Божилов.

Пристигайки на мястото, униформените избрали подходящ участък за превеждането на децата. Периметърът бил осветен с прожектори и обезопасен с въжета.

Един от служителите на местното противопожарно звено пренесъл на гръб всички 10 хлапета през коритото на реката. Той се казва Венцислав Спасов. Помагали са му неговият колега Запрян Пиперов, както и началникът на участъка Александър Генчин.

Пред „Знаме” двамата млади огнеборци разказаха, че водата е стигала до гърдите им и че е съществувал реален риск буйните води да повлекат някой от тях или пък от децата на гърба на Венцислав.

Така че операцията не е била съвсем безопасна. Пожарникарите обаче действали уверено и професионално, ръководителката запазила самообладание. Нямало и изплашени или паникьосани малчугани. Акцията по пренасянето продължила близо един час. Накрая всички били невредими.

Повече подробности за спасителната операция и за хората, които успяха да я изведат до успешен край, четете в книжното тяло на „Знаме”, което излиза в петък (28 юли).

Катя ФИЛИПОВА 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички