Крими

Задържаха кмет с камион нелегални дърва, взимал по 100 лева на курс

  10.10.2018 13:55             
Задържаха кмет с камион нелегални дърва, взимал по 100 лева на курс

БЕЛОВО. Кметът на беловското село Габровица е арестуван днес с пълен камион нелегални дърва за огрев, научи „Знаме”. Тази сутрин 44-годишният Кирил Симеонов е управлявал камион „Щаер” с 9 куб. метра дървесина за огрев без контролна горска марка и без писмено позволително. По неофициална информация, возилото било с прикрити регистрационни табели. Камионът и дървата са иззети и се пазят на съхранение в базата на държавно горско стопанство „Белово” в местността Топлата вода, а водачът е задържан към момента в Районното управление в Септември. Акцията е на Икономическа полиция-Пазарджик, а на местопроизшествието дошли и служители на Регионалната дирекция по горите, и на Изпълнителната агенция по горите.

Пред „Знаме” говорителят на ОД МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов потвърди за случая, но отказа всякакви подробности.

„Имаме задържано лице, кмет на село Габровица, което е превозвало дърва без разрешение. Акцията е на пазарджишките икономически полицаи. Допълнително ще дадем подробности”, каза говорителят.

Неофициално в Габровица се говори, че кметът Симеонов транспортирал дърва по домовете срещу по-ниски суми. На курс вземал по около стотина лева, а парите получателите на дървата си поделяли съобразно закупените количества.

През декември 2015 г. „Знаме” писа, че има съмнения, че дипломата от професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев” във Велинград на доскорошния горски стражар в ДГС “Белово” и настоящ кмет на Габровица Кирил Симеонов е фалшива. Такъв документ обаче така и не бил открит в архива на училището, станало ясно след отговор от бившите му вече работодатели от Югозападното държавно предприятие в Благоевград, поискани със заявление за Закона за достъп до обществена информация. Тогава те се съмняваха, че Симеонов в продължение на 14 години ги е подвеждал с неистински документ с официално съдържание, но вече не можеха да му направят нищо, защото от 3 месеца той не бе техен служител. Впоследствие Симеонов завърши задочно велинградската горска гимназия.

Арестът на кмета идва на фона на засилените мерки срещу незаконната сеч, предприети от Изпълнителната агенция по горите и държавните горски стопанства през последната седмица. Само в последната седмица на месец септември, са извършени над 15 200 проверки. Издадени са 150 акта за нарушения, при които са установени и задържани 13 МПС, извършващи незаконна дейност, 15 каруци и 1 кон, 17 моторни триона и други уреди за незаконен дърводобив. 121 000 са проверките, извършени от горските инспектори от регионалните дирекции по горите към Изпълнителната агенция по горите и над 140 000 от горските стражари на държавните горски предприятия за първите 9 месеца на 2018 г. Съставени са близо 7000 акта за установени административни нарушения. Задържана е над 4000 пространствени куб. м дървесина, от които близо 3 500 – дърва за огрев. Най-често нарушенията са за незаконно добити дърва, без контролна марка и без наличие на превозен билет.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФОТО И ВИДЕО ЗАСНЕМАНЕ НА ВСЯКАКВИ ТЪРЖЕСТВА, DJ ЗА ВАШИЯ ПРАЗНИК - 0888 974818

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0884 777 903 / 0888412845

КУПУВАМ ЗЕМЕДЕЛСКА ЗЕМЯ. 0888 516 825
Всички