Регионът

1628 зрелостници от областта чакат матура по роден език още през май

  14.04.2020 04:21             
1628 зрелостници от областта чакат матура по роден език още през май

Възможно е НВО да стане факт чак през септември, заяви министърът.

ПАЗАРДЖИК. Септември може да бъде май. Поне, ако се говори за национално външно оценяване (НВО).Зрелостниците чакат матурите сега, но имат готовност да положат изпитите и наесен, ако чрезвичайната обстановка с коронавируса се усложни и ги задържи по-дълго в домовете. Иначе по последни планове първата задължителна матура по български език и литература трябваше да е на 20 май, но се очаква да бъде преместена за 30 май след предложението на образователния министър Красимир Вълчев. Тази учебна година матури ще се проведат в 35 училища в областта, уточни пред „Знаме” Александра Полищук, експерт в Регионалното управление на образованието в Пазарджик.

На матурата, планувана за 30 май, от Пазарджишка област ще се явят 1628 зрелостници,

шест от които със специални образователни потребности. На втората задължителна матура по избор на предмет (очаква се тя да бъде преместена от 22 май на 1 юни) най-много – 454, са пожелалите да държат изпит по биология и здравно образование. На английски ще се явят 303, на география и икономика – 141, на математика – 31, на немски език – 34, на философски цикъл – 40, на история и цивилизация – 10, химия и опазване на околната среда – 2, на руски език – 4, на френски език – 4.

За четвърта поредна година ученици, завършили професионалното си обучение, имат право да не се явяват на втората задължителна матура, а вместо нея в дипломата им да бъде вписана средноаритметичната оценка от държавните изпити по професия. От тази възможност ще се възползват 575 зрелостници.

Само 7 момичета и момчета са избрали да се явят на държавен зрелостен изпит по желание

– 3 по математика, 2 по биология и по един по химия и по френски език. Очакванията са изпитът да се проведе от 26 до 29 май. Оценяването на писмените работи засега е планирано от 23 май до 8 юни, а обявяването на резултатите – до 12  юни.

Ако сметките се объркат обаче, вариантът ще бъде с есенни матури. Кой от двата е по-реалистичен и дали има опция за тотално отпадане на матурите? Според министър Красимир Вълчев,

чисто теоретично, за българските висши училища матурите могат да бъдат организирани дори през септември – много от тях и сега приемат на този етап с резултати от поправките. „Това ще го решим с университетите. Все пак 38 български висши училища са избрали да приемат с оценка от матура. Ако от първите две неща в ситуация на физическа невъзможност да проведем изпитите можем да се откажем по-лесно, то третото предполага вместо да организираме 14 зрелостни изпита, университетите да направят над 300 приемни изпита по различни предмети”, заяви той преди часове. И се аргументира, че държавните зрелостни изпити са подготвени организационно и технически, докато висшите училища тепърва трябва да се подготвят за собствени изпити. Според министър Вълчев, по-големият проблем е с тези зрелостници, които имат намерение да кандидатстват в чужбина, но ситуацията в другите страни е дори по-критична. Затова се очаква и в рамките на ЕС да се вземе съгласувано решение. „Ако теоретично се удължи карантината до края на юни, ще търсим други варианти. В чужбина кандидатстват по-малко от 3000 от завършващите, а у нас – над 35 000”, не губи оптимизма си министърът и засега изключва вариант у нас тази година да няма матури.

Ана МАТЕВА

 

 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички