Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Спорт

Плувният ни спорт осиротя на Цветница

  18.04.2020 05:14             
Плувният ни спорт осиротя на Цветница

Дано Йорданка, Велчо и Владко да са на по-хубаво място, надяват се не само в курорта

ВЕЛИНГРАД. Навръх светлия християнски празник Цветница българският плувен спорт загуби златно плувно семейство – „Знаме” писа за трагедията, в която загинаха треньорите на плувен клуб „Белмекен” Йорданка Пенина и Велчо Клешков, и техният син Владимир. Не е ясно какво е извадило от релси иначе кроткия и усмихнат Велчо Клешков, за да се стигне до покъртителната трагедия. Но сега велинградчани се надяват тримата да са намерили оня злачен покой, където нищо земно и мирско няма значение. И да са заедно.

Треньорът и бивш републикански и балкански шампион Иван Цанов, който периодично напомня за големите имена в плувния ни спорт в групата „‎Плуване & Водна топка” във Фейсбук, буквално дни преди ужасната трагедия написа за Йорданка Пенина следното:

„Можеш и изобщо да не я забележиш на басейна, ако си отишъл на състезание

Една такава тиха и вглъбена. Не е и по приказките, а кресльовци и позьори в българското спортно плуване дал Господ. Понеже преподавам и оценявам хора от 20 години, владея техники, с които веднага разбирам дали даден човек наистина разбира това, което говори. Убедил съм се, че Данчето Пенина е изключителен познавач на спортното плуване, особено в частта му за техника и методика на тренировка. Даже е една от най-добрите в България. Но никога няма да я чуете да го изрече. Даже разбира от плувна наука. Има обаче нещо по-важно. Върху такива като нея се крепи цялото родно плуване. Тя е олицетворение на непоказното, катадневно и упорито трудолюбие. Тя е символ на неназованите и „скритите“ герои. Не съм съгласен, естествено, с някои нейни разбирания. Тя твърди, че в България можеш да изградиш състезател от световно ниво. Аз съм й казвал, че това е абсолютно невъзможно. Нека всеки си направи заключение кой от двамата ни излезе прав. Настина много голяма е тази велинградчанка. Плувната ни история вече запази място за нея в пантеона си.

А после дойде трагичната вест…

Плувното семейство загуби Йорданка Пенина и Велчо Клешков. 68-годишният Велчо Клешков бе също треньор и председател на основания от плувното семейство през 1996 г. клуб „Белмекен”. Клубът се превърна в незаобиколим фактор в плувния спорт, а има успехи и в триатлона. До последно и Велчо, и Йорданка, били усмихнати и спокойни. Техни приятели дори публикуваха снимки часове преди кървавата драма – как Клешков стои на терасата на къщата и усмихнат държи мобилния си телефон…

От двамата треньори Йорданка е тази с изключително впечатляваща визитка

От своите земни 58 години Пенина има 34 години като професионален треньор. За това време е направила десетки шампиони, национали и четирима майстори на спорта. Последните 20 години са оранжевия екип на ПК „Белмекен“. Започва професионалния си път през 1983-а във „Вихрен“, оставяйки в Сандански до 1994 г. През този период най-изявените й състезатели са кроулистите Нина Маринова и Александър Бумбаров. След това ще изгради десетки шампиони и национали, сред които Нина Маринова, Александър Бумбаров, Ангел Манчев, Вангелина Драганова, Станимир Качаков, Георги и Николай Сейменови...

Още като състезателка Йорданка Пенина е универсална плувкиня и често печели в най-трудните дисциплини. Първият й наставник в „Чепинец“ е Петър Харизанов. Тя дължи всичките си поправки и успехи на авторитетния специалист Ненко Джински, под чието ръководство тренира в спортното училище на Пловдив от осми клас

Пенина плува в свободния стил всички дистанции, но е неудържима в съчетаното и в бътерфлая  -

шест лета стои непоклатим рекордът й на 200 м при жените от 1980-а

Стандартът й на 200 м съчетано е в Топ 25 на най-добрите постижения на България в ранглистата, направена по повод 75 години организирано плуване у нас. Самата тя плува в свободния стил всички дистанции, но е неудържима в съчетаното и в бътерфлая (рекордът й на 200 м при жените от 1980-а стои недостижим 6 лета). В бруста е втората националка след Таня Богомилова. Универсална е! Стандартът й на 200 м съчетано е в Топ 25 на най-добрите постижения на България в ранглистата, направена по повод 75 г. организирано плуване у нас. Иначе 800 м свободен стил е дисциплината, с която на 16 години участва на европейското първенство за мъже и жени Йонкьопинг’77. В квартет със Соня Дангалакова, Радосвета Чинкова и Ани Костова в шведския град носи първата точка от такъв форум с петото място на щафетата 4 по 100 м свободен стил. Това е исторически успех на щафетата ни с времето 4:02:65.

Голямото й разочарование идва с пропуснатата олимпиада

Решено е да не замине като втора състезателка на 400 м съчетано за игрите в Москва’80, макар че треньорите признават, че тя се чувства в свои води в границата на световните стандарти. Да припомним, че в Москва пазарджишката гордост в плуването Соня Дангалакова извоюва историческата точка за плуването ни олимпиада (Дангалакова е основната конкурентка на Пенина в съчетаното плуване). Личното постижение от 5:01 мин. на Йорданка е влизане в осмицата. Решението я отказва от състезателното плуване, но предопределя професионалния й път.

В последното си интервю,

дадено за специализирания сайт bgswim.com Йорданка Пенина приканва младите треньори да не бързат с резултатите. Основните компоненти на треньорското кредо на Пенина и Велчо Клешков е работата за техника, планирането на подготовката и търпението, отбелязват колегите им.

 "Ако искаш да се развиваш в плуването, то трябва да бъде твоят начин на живот. Ако все се оплакваш, че нещо не ти достига – база, пари, деца, разбиране, подкрепа на институции, значи на теб като специалист не ти достига нещо“, споделя старши треньорът на ПК „Белмекен“ преди дни.

А със сигурност има от какво да се оплаче, като всеки треньор в родината

Във Велинград 50-метровият басейн е използваем само за няколко кратки месеца. Самата подготовка се води на малкия, кръстен на големия треньор Антон Митров-Бате Тони. Спонсори няма, помощта на общината е символична. Няма никаква съпричастност от десетките хотели със СПА-комплекси. Но това последното едва ли е новина за феновете на плувния спорт.

В курорта изпращат в последния им път Йорданка, Велчо и Владко и мъката е всеобща…

„Бих искал да изкажа моите  най-искрени съболезнования на всички роднини, близки приятели и на цялата спортна общност, които скърбят в този момент!

Каквото и да се каже за Йорданка Пенина и Велчо Клешков ще е малко,

коментира пред „Знаме” Георги Сейменов – едно от златните момчета на „Белмекен” и България, който пише неслучайно с главни букви „Кака Данче” и „Бате Велко”.

„Кака Данче и Бате Велко бяха хора, които превърнаха плувен клуб „Белмекен“ не просто в един от водещите клубове в България, но и  в едно голямо и сплотено семейство! Винаги усмихнати и готови да помогнат не само на басейна а и извън него. Готови да дадат съвет на своите възпитаници по-всяко едно  време. Често съм ставал свидетел да се лишават от нещо, за благото на техните състезатели. През всичките тези 23 години в който сме били заедно, те са били, и ще останат, моят стимул и пример в живота. Те винаги бяха плътно до състезателите на ПК „Белмекен” - преди и след всяко състезание, следейки отблизо нашите емоции и вдъхвайки увереност във възможностите ни. Научиха своите състезатели на едни от най-важните неща в живота - никога не се предавай, бори се докрай, приемай загубите, ценете съотборниците си и хората около вас! Благодарение на вярата и силата, която получавахме от тях, голяма част от възпитаниците успяха да завършат висшето си образование и да се докажат в държави като САЩ, Англия и Испания.

През всичките тези години, винаги съм се чувствал щастлив от факта, че имам възможността да се докосна до магията на тези специални за мен хора, вълнува се Георги Сейменов. Незабравимите, Кака Данче и Бате Велко имаха дарбата да създават шампиони!

Мир и светлина на душите им!”

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички