Други

Проф. Пламен Павлов пред „Знаме”: 20 април трябва да получи статут на официален празник!

  24.04.2020 05:58             
Проф. Пламен Павлов пред „Знаме”:  20 април трябва да получи статут на официален празник!

 

Статут на официален празник да получи денят на Априлското въстание – 20 април, и от настоящата 2020 година нататък да бъде отбелязван тържествено на тази дата. Това предлага Фондация „Васил Левски“, а писмото до президентството, Министерския съвет и Народното събрание е изпратено още преди Коледа.

Пред „Знаме” проф. Пламен Павлов, който е председател на фондацията, се аргументира, че съзнанието на подвига на априлци мотивира българското общество и институции всяка година да отбелязваме по достойнство това епохално събитие. Но пък от друга страна въпросът за датата на отбелязването на Априлската епопея си остава „висящ“… А това обстоятелство само по себе си

създава неяснота сред нашите сънародници

„Съществува някакъв много голям дисонанс в отбелязване на едно от най-важните събития в цялата ни многовековна история. Много често Априлското въстание се отбелязва на 1 май, на 2 май, на 20 април в някои селища. Наложила се е практиката началото на въстанието в Копривщица, Панагюрище и околните селища на Четвърти революционен окръг да се отбелязва на 1 май, като датата 20 април се преизчислява по нов стил. Факт е, че у нас редица събития се честват по нов стил, включително националния ни празник Трети март, а други – по стар стил, например 6 септември, Денят на Съединението, обясни пред наш репортер проф. Павлов. Преподавателят от Великотърновския университет допълни, че могат да бъдат приведени и други примери. „Заради изключителната важност на Априлското въстание е редно неговото честване да бъде на 20 април. По този начин не само ще останем верни на самото име на Априлското въстание, както е запечатано завинаги в националното ни съзнание,

но и ще избегнем нежеланото съвпадение с друг, при това международен празник

– Първи май, денят на труда и на международната работническа солидарност”, казва проф. Павлов. И припомня, че Априлското въстание предизвиква безпрецедентна по мащабите си кампания в защита на българския народ от страна на световната демократична общественост.

До предложението се стигнало след като в писмо до Управителния съвет на фондацията писателката Галина Златарева (автор на романа „Медальонът“, посветен на Георги Бенковски) апелира за преосмислянето на Деня на Априлското въстание 20 април и утвърждаването му в нашия национален календар.

Макар още да няма отговор от държавните институции, инициаторите на предложението ще бъдат търпеливи, но и настойчиви.

Тодор ИВАНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички