Понеделник, 25 Яну 2021
 
Пазарджик

От Движението на българските майки са категорични: Доброто няма дата – базар ще има!

  25.04.2020 05:19             
От Движението на българските майки са категорични:  Доброто няма дата – базар ще има!

 

И в дните на изолация благотворителността не спира, мотористи транспортират дарения

ПАЗАРДЖИК. На 10 и 11 април, за 14-а поредна година, трябваше да се проведе традиционният Великденски благотворителен базар на Движението на българските майки (ДБМ) – Пазарджик. Щеше да е 17-я пореден базар на Движението. Обстоятелствата обаче не позволиха да се случи.

Още през 2007 г. майките стартираха своя първи благотворителен базар - първоюнски, като единствен към онзи момент възможен инструмент за финансиране. През следващата 2008 г. бе първият за звеното Великденски благотворителен базар, който

във времето се превърна във визитна картичка на Движението

Традиционно винаги се организира в седмица преди Великден (петък и събота), като вторият ден съвпада с Лазаровден.

През годините, освен великденски, майките са организирали и много коледни базари, както и различни благотворителни концерти. Средствата се насочват в подкрепа на деца, настанени за отглеждане в ЦНСТ (Центрове за настаняване от семеен тип), приемни деца от областта и някои частни случаи на деца в риск.

- Винаги сме срещали подкрепа както от Община Пазарджик и местни  институции, училища, детски градини, така и от много частни лица, които от цялата страна

ни изпращат ръчно направени сувенири

- подчертава Гергана Николова от ДБМ - Пазарджик. И допълва:

- Стартирахме подготовката на тазгодишния великденски базар месец, преди да бъде въведено извънредното положение. Уви, наложи се всичко да се отложи за по-добри дни. Но ние смятаме, че за доброто няма определена дата! Така че, базар ще има. Може да е коледен, може да е след година. Категорично не бихме рискували нито нашето здраве, нито здравето на нашите съмишленици, клиенти, помощници, поддръжници, за да проведем базар в Ковид-среда. Изработените вече сувенири са опаковани и прибрани за съхранение до обявяването на новата дата.

Въпреки мерките,

въпреки ситуацията, дамите от Движението на българските майки не са спирали работа

Продължават да помагат на местните центрове за настаняване от семеен тип. Просто не са на терен, а действат по телефоните и чрез интернет - при физическа изолация.
- Тук е моментът да благодарим на нашите половинки, които извършват работата на куриери при пълно спазване на хигиенни марки.

През този месец и половина на извънредно положение, със съдействието, разбира се, на дарители с големи сърца, майките са успели да осъществят няколко акции. Ето какво разказа за тях пред „Знаме” Гери:

- Благодарение на сръчните ръце на Жени Мишева децата и персоналът в ЦНСТ „Устрем” и ЦНСТ „Запад” в  Пазарджик се сдобиха с

уникални ръчно ушити предпазни маски за многократна употреба,

които бяха доставени на два транша.

В началото на април пък, нашата фондация и по-конкретно - централното ни звено в София, трябваше да приеме дарение, състоящо се от 3240 сиропа „Саностол”. Съгласно предварителните уговорки с дарителите, сиропите трябваше да се доставят на хиляди хора и институции в цялата страна и то в момент, когато са им наистина нужни. Да, ама как при толкова КПП-та, изолация, намален човешки ресурс и почти никакви средства за транспорт и куриери?!

Дори разпределянето на толкова значително количество бе истинско изпитание. Трябваше да преброим сиропите, да ги опаковаме и сортираме за резидентни услуги и семейства в 12 населени места, включително в Пазарджик. Да прозвъним и попитаме всички, да ги подготвим за получаване на дарението, да съгласуваме начините за доставка по дата и час.

За щастие, БФМотоциклетизъм, с които си партнираме, са създали

инициатива, наречена "Помощ на две колела"

В БФМотоциклетизъм членуват  клубовете ”Widows sons”, ”Brothers from Hell”, ”Кан Аспарух”, “ДУЛО” и членове на “HOG” София, както и свободни братя мотористи и сестри от '' Lady Bikers MPowered Bulgaria”.

С тяхна помощ намерихме решение. Подготвените за "пътуване" кашони бяха натоварени на автобуси на фирмата "Юнион Ивкони" и те ги доставиха до няколко града. Оттам бяха поети от доброволци от "Помощ на две колела" и раздадени по предварително изготвения от нас списък.

Така за около седмица всяко планирано семейство и място получи сироп „Саностол”

Справихме се всички дружно  

Благодарим от сърце на доброволците-мотористи, на директорите на домовете и болниците за търпението, на кметовете на общините, на автобусния превозвач и, разбира се, на дарителя на сиропа - „Такеда България”. А и на всеки, който ни помогна в това начинание, което се оказа истинско предизвикателство.

Предизвикателство е било и разпределянето на шоколадовите изделия “Kinder”, дарени от  “Orno АД” и получени в София ден, преди столицата да бъде затворена.

- Много искахме всички шоколадови лакомства да стигнат до децата и възрастните преди празниците

Успяхме! С поредните много помощници раздадохме повече от половината дарение. В нашия град зарадвахме малчуганите от ЦНСТ „Запад”,  ЦНСТ „Устрем”,  ЦНСТ 1 и 2  в Лесичово, ЦНСТ в Звъничево. Отново на помощ ни се притече инициативата "Помощ на две колела" на БФМ чрез доброволците на Widows sons-Bulgaria. Те пак поеха логистиката извън София и положиха много усилия да я организират буквално за минути. Костадин Тошев се ангажира с област Пазарджик. Транспортира и лично предаде шоколадовите лакомства на децата. Всичко това се случи в последният възможен ден преди блокадата на София и при изключително спазване на хигиенните мерки.

В заключение Гергана Николова казва:

- Скъпи дами от Фондация ДБМ, пожелаваме си, все така да се справяме. Благодарим и на всеки един от вас, че е до нас! Пазете се и бъдете здрави!

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички