Други Регионът

Школниците от батальона знаят какво е безкористен патриотизъм

  01.05.2020 07:51             
Школниците от батальона знаят какво е безкористен патриотизъм

Президентът Радев е техен приятел още като шеф на поделение от ВВС

СТРЕЛЧА-ПАНАГЮРИЩЕ. Април е велик месец, но дали помним онези пролетни послания отпреди 144 години  и имаме ли повече мъдрост днес? Ако имате колебания, вижте учениците от Специализирания ученически батальон „Васил Левски” в Стрелча и Панагюрище. Те с гордост се наричат следовници на славните априлци, чийто подвиг са издигнали в сърцата си на пиедестал, казва командирът на батальона подп. Михаил Неделев пред „Знаме”. Той поставя началото на батальона 20 май 1976  година. Подполковникът от запаса е родом от Стрелча. Започва военната си служба в поделение в Копривщица, завършва с пълно отличие ШПЗО „Г. Делчев“ във Враца. На 20 май 1976 г. става комендант на пост № 1 на Мемориален комплекс „Априлци” в Панагюрище.

„Отдавна беше като създадохме първите специализирани отряди.

Не съм се уморил през тези 44 години да работя с деца

и да изграждам у подрастващите любов към родината, чувство за дълг и преданост към България. Напротив! Това ме зарежда и вдъхновява, казва подп. Неделев, който неизменно избира най-добрите школници за почетния караул пред олтара на святото място - Оборище. Ще помълчим минута в памет и молитва, в признателност към тях – чадата на България. Към юнаците, които искали да живеят, но загинали за нея, за земята българска. Но и след тази минута често ще се връщаме към подвига им”, казва командирът на батальона. Той работи в РПУ в Панагюрище до пенсионирането си през юни 1999 г. През годините води обучение и подготовка на  СУБ „Васил Левски” в Стрелча и Панагюрище, и създава и организира показни занятия с първите отряди в България „Млади приятели на Българската армия и МВР”.

През годините СУБ „Васил Левски” е участвал във военизирани игри и практически учения, включително международни, участвал е в прегледи на строевата и маршова песен на Българската армия, а на 6 май 2000 г. участва в армейския парад в София.  Преди три години батальонът гостува на президента Румен Радев в президентството.

Държавният глава е стар приятел на школниците

През 2009-а като командир на поделение 20000 бригаден генерал Радев официално прие отряд „Млад спасител” и му присвои името на летеца майор Анатолий Полянков. Майор Полянков е загинал при изпълнение на служебния си дълг на16 май 2004 г. в района на Панагюрски колонии, където има негов паметник.

„Искам да възпитам школниците от батальона в безкористен патриотизъм, морална чистота, всеотдайност и сила на духа”, казва подп. Неделев. И по всичко личи, че мисията му е успешна. В последните години СУБ „Васил Левски” неизменно участва в официалните Априлски чествания.

От 2000 година досега от СУБ „Васил Левски” в Стрелча и Панагюрище в редовете на БА и МВР са встъпили 7 офицери, 1 офицерски кандидат, 8 сержанти, 40 кадрови войници, 1 пожарникар –офицер, 10 полицейски инспектори, 2 полицаи от жандармерията, 2 от съдебна полиция. Сред школниците има и такива, участвали с две и три мисии в Кербала, Ирак и Афганистан.

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички