Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Други Регионът

Гергьовден без танци, но с чевермета на закрито

  06.05.2020 06:17             
Гергьовден без танци, но с чевермета на закрито

ВАРВАРА-ПАТАЛЕНИЦА. Гергьовден е специален празник за всички, но в двете села чеверметата са рекордно много по традиция. Тази година обаче няма да има нито кръшни хора, нито изпълняване на традиционните ритуали, нито чевермета на улицата.

Ако във Варвара през миналата година броят на чеверметата надхвърли 40, сега ще бъдат по-малко. Ще пушат комините на фурните по къщите, но гости не се очакват.

За съжаление тази година заради пандемия няма да има официални тържества, казва секретарят на местното читалище „Селска пробуда-1927” Иванка Трендафилова. Няма да ги има и традиционните гергьовските хора, които се извиват на три места – на площада, в местността Ковачевица и на поляната в местността Свети Георги, където е оброчището. Иначе, двугласното пеене, ритуални песни и хора, впечатлили дори експертите от БАН, остават живи и до днес”, пояснява г-жа Трендафилова. Заради ритуалните Гергьовски хора тук неведнъж са идвали фолклористи и етнолози от БАН, а през 2006-а доц. Анна Щърбанова доведе и международна изследователска група от етнолози от цял свят. Традиционните ритуали привлякоха вниманието и на БНТ - режисьорът Явор Бобев преди време засне целия празник от начало докрай.

Съществува вярване, че чешмата на оброчището е потекла именно на Гергьовден. По едно време бе почти пресъхнала, но през 2015-а „Знаме” писа, че непосредствено преди Герговден чешмата като по чудо потече отново. А след като тръбите бяха сменени, в момента от нея тече силна струя. По традиция, преди да седнат на празничната Гергьовска трапеза, варварци и техните многобройни гости в дни без пандемия спазват традицията и след тържествената литургия, отслужена от няколко свещеници, се включват в литийното шествие. Те поемат след иконите на Свети Георги и Света Богородица и хоругвите към оброчището, което е на четири километра над селото, а над главите им жени хвърлят жито с пожелание за здраве и берекет…

Въпреки чрезвичайните обстоятелства, преди Гергьовден кметът на Варвара Димитър Деянов, отец Кирил и местни жители са почистили района – от местността Коритата до Свети Георги.

Идентично е и положението в Паталеница, където могат да претендират за Книгата „Гинес” по брой чевермета – от 800 до 1000 всяка година. Е, без тази. „Сега няма да посрещаме гости, няма да има чевермета на открито, включително и пред къщите на улиците и тротоарите, казва пред „Знаме” кметът на Паталеница Ангел Налбатски. Няма да има печене и освещаване в църквата. Празненствата ще са вкъщи в тесен семеен кръг”, пояснява кметът. Според него, домашната обстановка е необичайна за празнуването на Свети Георги, но и от това всеки може да си извлече поука.

Тук от пет столетия съществува обичай, свързан с приготвянето на гергьовското агне. Цяла нощ в големи ями горят пръчки от лозината, събирана от Трифон Зарезан. Агнетата се приготвят още от предния ден и в 5 часа сутринта огньовете се палят. Паталенчани сега без гости ще правят вкусния пълнеж от дреболиите и подправките. Ще нанижат агнето на голям кол и напълнено с дроб-сърма ще го въртят 6-7 часа над жарта като от време на време ще го „пляскат” с клонки от плодно дръвче, за да е по-сочно месото.

(Зн)

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички