Други Спорт

Капитанът, който приравни думите "модел" и "медал", отплава към вечността

  10.05.2020 07:05             
Капитанът, който приравни думите \

 

 

З.м.с. Димитър Ганчев ни напусна с усмивка и сега ни гледа отгоре с адмиралски лампази

Заслужилият майстор на спорта по корабомоделизъм Димитър Ганчев почина. По ирония на съдбата, ние от „Знаме” бяхме сред последните, които разговаряха с него. В миналия брой публикувахме статията, с която апелирахме за още подкрепа към председателя на Модел-яхт клуб „Пазарджик”, който се нуждаеше от още средства, за да пребори коварното заболяване. В четвъртък почти до обяд си писахме в социалните мрежи и той изглеждаше живнал, както бяхме свикнали да го виждаме постоянно. Писахме си, защото не можеше да говори след тридневното стоене на системи в истанбулската клиника. Не можеше да говори, но духът му беше несломим. „Ааааа, няма да се предавам!”, написа той. „Знам, че има още какво да дам за развитието на спорта, подготовката на младите таланти и провеждането на европейски и световни първенство по моделните спортове. Животът трябва да продължи.” Това бяха едни от последните му думи. Малко след 17 часа състоянието му се е влошило рязко. И е отлетял към Вечността. Новината за смъртта му попари не само 80-те члена на Модел-яхт клуб „Пазарджик”, нито колегите им по света и у нас, но и широката общественост

З.м.с. Ганчев ни напусна на 77 години и

в „Знаме” сме убедени, че го е направил с неизменната си усмивка

Добряшка, но и малко горчива. Така, както приляга на мъдреците и на хората, които са минали през големи изпитания, само за да излязат още по-силни от тях.

Докато беше при нас, даде много на пазарджишкия и българския моделен спорт. Известно е, че з.м.с.Димитър Ганчев бе главният виновник Пазарджик да върне славата си на световен център в корабомоделния и авиомоделния спортове.

Носителят на Народен орден на труда-златен работеше с ентусиазъм и преди 1994 година,

когато моделните спортове бяха под шапката на държавната ОСО (Организация за съдействие на отбраната), и след това. Когато годината на незабравимото американско футболно лято моделните спортове (те се практикуват в областния ни град от 1951 година, б.р.) Модел-яхт клуб „Пазарджик” започна да завоюва медали в корабомоделния спорт, автомоделизма, авиомоделизма, ракетомоделизма и ветроходството. До днес повече от 2600 са завоюваните медали, от които 1154 са златни. През последните 20 години Пазарджик бе домакин на 8 световни и 4 европейски първенства по корабомоделен спорт, както и на 4 световни и 3 европейски по авиомоделизъм. Община Пазарджик неизменно помагаше. Федерацията по корабомоделен спорт неизменно не помагаше, но з.м.с. Ганчев не каза една лоша дума срещу нея. Не отправи нито един упрек.

На 16 март, докато ние се тревожехме за коронавируса, той отново отиде в Турция

„Приятели, отново съм в Истанбул за поредната лъчетерапия и евентуално химотерапия (дано е за последно), с което се надявам да преборя коварната болест. Благодаря ви от сърце за моралната и материална подкрепа. Това е мощен стимул и жажда за живот. Много пъти излизам победител с коварното заболяване и вярвам, че и този път с подкрепата на всички, отново в близкото бъдеще ще сме заедно!!!”, написа той.

Негови състезатели и приятели продължиха да го окуражават с видеопослания. Даваха му сила, но и черпеха сила от него. Даже и сега, след смъртта му, големи шампиони от Варна до Владивосток говорят за него, все едно е жив. И той е жив не само на стената си във Фейсбук.

С енергията си, с авторитета си, с контактите си и с упорството си, той беше Капитанът, който водеше своите битки и неизменно ги печелеше.

Той направи думите „модел” и „медал” синоними

Многократен републикански шампион, з.м.с. Ганчев е един от първите българи, печелили най-престижни форуми в чужбина. През 1974 година във Виена става европейски шампион. Тогава няма световни първенства, защото все още световната федерация NAVIGA не съществува. Във времето от състезател до треньор, председател на клуб и деятел з.м.с. Ганчев правеше шампиони. Учеше ги на тънкостите в този нелесен спорт, но ги учеше и да не се страхуват от предизвикателствата. Да бъдат хора. Сега е на по-добро място и ако там има чинове според заслугите, Димитър Ганчев и горе е Капитан, дори Адмирал.

Почивай в мир, приятелю! Редакцията скърби за теб!

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички