Пазарджик

Коронавирусът удари медиците в ключово отделение на МБАЛ-Пазарджик, под карантина е и началникът

  08.05.2020 08:08             
Коронавирусът удари медиците в ключово отделение на МБАЛ-Пазарджик, под карантина е и началникът

 

За съжаление, проблемът със заразените медици не подмина и МБАЛ-Пазарджик – най-голямото здравно заведение в нашата област, където основно се лекуват пациенти с КОВИД-19. Нещо повече – засегнато е ключово отделение. Става въпрос за Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ). Там се оказва медицинска помощ на най-тежките случаи и на нуждаещите се от реанимация.

Доказаните заразени с КОВИД-19 здравни работници в Интензивното отделение са 9. Става въпрос за началникът на отделението д-р Димитър Иванов, както и за четири медицински сестри и четири санитарки, на възраст между 34 и 64 години. 

Всички са на домашно лечение с лека симптоматика

С коронавирус е и една санитарка от Физиотерапията, командирована в Инфекциозно отделение. Както и лекар от Второ вътрешно отделение и медицинска сестра от Първо вътрешно. Има и заразени пациенти на болницата.

Веднага след получаване на резултатите от Националната референтна лаборатория в здравното заведение бе изготвен план за дезинфекционни мероприятия с цел превенция на персонала и болните от разпространение на инфекция.

Извършена бе основна дезинфекция първоначално на ОАИЛ - чист сектор,

ОАИЛ-Ковид сектор,

на Инфекциозното отделение без болни от коронавирус и на сектора с болни  с доказан КОВИД-19. А после – и на цялата болница.

По Гергьовден Интензивното отделение бе поставено под 24-часова карантина, а спешните случаи се поемаха от болница „Хигия”. След това отделението продължи да работи в нормален режим.

Осигурен бе анестезиологът д-р Георги Влайков,

който ще подпомогне работата на отделението. След преценка и излизане на резултатите на други изследвани медици ще се вземе решение при нови положителни случаи дали ще бъдат преназначавани медицински специалисти от други отделения или други лечебни заведения от град Пазарджик и страната.

Заразен медицински персонал имаше и в МБАЛ „Проф. Димитър Ранев” в Пещера още в началото на извънредното положение, а известно време болницата работеше под карантина. След това нещата се нормализираха.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички