Пазарджик

Д-р Кристина Дечева: В ОАИЛ заварих лекари, които даваха 30-часови дежурства

  26.05.2020 06:58             
Д-р Кристина Дечева:  В ОАИЛ заварих лекари, които даваха 30-часови дежурства

35-годишната лекарка е с дисертация по онкология, преди година се връща от Мюнхен

 

ПАЗАРДЖИК. 35-годишната д-р Кристина Дечева е първият доброволец, който се отзова на призива на ръководството на МБАЛ-Пазарджик да се помогне на Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ). Д-р Дечева е възпитаничка на езиковата гимназия „Бертолт Брехт“.

Висшето си медицинско образование завършва в Мюнхен. Там защитава и дисертация в областта на онкологията. От 16 години е в Германия. Три години работи в Отделението по лъчетерапия на Университетската  клиника „Рехтс дер Изар“ в Мюнхен  и 4 години - в Университетската  клиника в Ландсхут.

- Как решихте да се запишете доброволка в МБАЛ-Пазарджик?

- Отдавна имах желанието да събера опит в България, но последните години  графикът в болницата в Германия, в която работех, не го позволяваше. Преди близо година се завърнах в Пазарджик по семейни причини и периодично започнах да разглеждам сайтове на болници у нас. През последния месец бях на няколко интервюта и се запознах с няколко болници отблизо. След създалата се ситуация с COVID-19 в Пазарджик и спешната необходимост на МБАЛ-Пазарджик от медицински персонал обаче реших веднага да започна там.

- Какво е първото нещо, което Ви направи впечатление, прекрачвай прага на ОАИЛ?

- В Интензивното отделение бях посрещната от много позитивни хора. Въпреки създалата се кризисна ситуация, те не бяха изгубили борбения си дух. Бяха на линия, изпълнявайки отлично служебните си задължения.

- Как се работи в тази трудна ситуация?

- В първите ми работни дни в отделението бяха останали само двама лекари - д-р Иван Харизанов и д-р Варта Шопова. Те даваха 30-часови дежурства и болницата им се беше превърнала във втори дом. Радвам се, че вече дойдоха още няколко колеги, които да помогнат в трудната ситуация. Анестезиолозите д-р Георги Влайков и д-р Евелина Дарабанова  се присъединиха към екипа ни и не се поколебаха да дойдат да работят тук. Въпреки че отделението беше затворено под карантина, интензивните медицински грижи за нестабилните кардио-пулмонални пациенти, спешните операции, както и спешните интервенции, за които се изисква анестезия, не са преставали.

- Различават ли се медицинскиje грижи в Пазарджик, от това, което се прави за болните в Германия?

- Както за пациентите в болниците, в които съм работила в Германия, така и за пациентите на ОАИЛ в МБАЛ-Пазарджик се полагат максимални грижи. Независимо от по-оскъдната възможност за диагностика, тук лекарите се справят много добре. Убедена съм, че и всички останали колеги от ОАИЛ, които са под карантина и все още не познавам, са на същото професионално ниво, както и споменатите лекари. Едно огромно браво на всички тях, на всички сестри и всички санитарки! Моите поздравления към д-р Димитър Иванов за прекрасния екип, които е създал.

- Германия е една от европейските държави, сочени за пример в битката с Ковид-19. Имате  ли обяснение за по-ниските заболеваемост и смъртност там?

- Погледнато в проценти, заболеваемостта в Германия е по-голяма от тази в България, а смъртността е идентична - около 5% и в двете страни. Преимуществото на Германия пред България е, че Германия има много по-големи ресурси за компенсация - материални, логистични, човешки и всъщност по-тежките удари на COVID-19 там се усещат по-леко.

- Какво е личното Ви мнение за коронавируса? Очаквате ли скоро да открият лекарство или ваксина?

- Както всички знаем, болестта COVID-19 може да протече асимптоматично, т. е. без оплаквания, но може да отнеме и човешки животи. Това се отнася както за възрастни пациенти, така и за млади хора. Ситуацията не бива да предизвиква паника, но не бива и да се подценява. Смятам, че ако се спазват предписанията, които периодично могат да се затягат или отпускат, това ще доведе до стабилизиране на ситуацията и се надявам всичко скоро да отмине. Дали това ще е така, зависи от дисциплината на всички нас.

За съжаление, все още няма открито лекарство срещу тази болест, а ваксината, която се разработва в Германия, все още не е изцяло готова, за да се пусне на пазара. Ако всички сме достатъчно самосъзнателни и дисциплинирани, няма от какво да се притесняваме.

- Какво Ви носи работата като доброволка както в професионален, така и в личностен план?

- Работата наистина ми носи изключително удовлетворение. Работата в екип, както с колегите от ОАИЛ, така и с колегите от другите отделения е изключително добра. Много се радвам, че имам възможност да работя с толкова добри лекари в Интензивно отделение, от които ежедневно научавам много неща. В личен план покрай започването на работа в болницата станах много известна, но заклевам се това не съм го търсила.

- През последните 16 години  не сте живяла и работила в Пазарджик. Струва ли Ви се променен градът?

- Смятам, че през последните 16 години Пазарджик се е променил към по-добро. Радвам се, че през последните години са станали толкова хубави парковете за отдих. За съжаление обаче, повечето ми приятели не са вече в Пазарджик и те изключително много ми липсват.

- Днес е Празникът на града. Какво е посланието Ви към хората, които го четат тези редове?

- Най-напред искам да честитя на всички наши съграждани Празника на Пазарджик. Бъдете добри и си помагайте.Така всички ще живеем в един по-добър град!

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички