Регионът

Детските градини в Пещера заработиха безпроблемно

  29.05.2020 09:54             
Детските градини в Пещера заработиха безпроблемно

Персоналът с шлемове и отрицателни тестове за Ковид-19

Детските градини в Пещера бяха сред първите в страната, които отвориха врати в началото на тази седмица, а не от 1 юни. Нещо повече - педагогическият персонал в тях бе предварително тестван за Ковид-19 и всички проби са отрицателни.

За останалите мерки за безопасност, както и за работата през първата седмица след продължителната изолация, разговаряхме с директорката на детска градина „Деница” Верка Климентова. Еко как отговори тя на въпросите на „Знаме”:

- Какво включваше предварителната подготовка преди отварянето на детските градини в Пещера?

- На 21 май проведохме среща с ръководството и кмета на общината Йордан Младенов. На нея поставихме въпросите, които ни вълнуваха, и изказахме притесненията си, свързани с възобновяването на възпитателния процес. Представихме и изготвените от нас доклади за проучванията сред родителите. Искахме да знаем какви са техните намерения, страхове и нагласи. Оказа се, че 30-40 процента – и от ромското, и от българското население, желаят децата им да започнат детска градина.

Направихме организация и мобилизирахме екипите по възможно най-бързия начин. Напръскано бе за кърлежи. Дезинфекцирахме както дворните пространства, така и вътрешните помещенията, в това число кухненските блокове и санитарните възли. Заредихме с нужните дезинфекционни материали – ръкавици, шлемове, калцуни за всеки еднолично от персонала.

Общината ни осигури по един термометър за безконтактно измерване на температурата, защото не разполагахме с такива и не можехме да си набавим от аптеките. С две думи – бяхме готови за отварянето на детските градини.

- Разкажете за тестването за Ковид-19.

- На 22 май (петък) всички педагогически специалисти бяхме тествани с PCR тестове, осигурени от кмета. Благодарим на общинското ръководство за бързата реакция. За наше щастие, всички резултати са отрицателни, а в началото на тази седмица ние, директорите на детските градини, решихме да поемем самоинициатива и да тестваме с бързи тестове и помощния си персонал. Набавихме ги със съдействието на шефа на МБАЛ „Проф. д-р Димитър Ранев” и местното ДКЦ д-р Стоил Апостолов. Заплатихме ги от бюджетите на градините. Направихме го за повече спокойствие и по-голяма сигурност, защото леличките също са в пряк контакт с децата.

- Сами ли финансират детските заведения реализирането на всички мерки за безопасност? Ще утежни ли това бюджетите им?

- Доколкото беше възможно, Общината се погрижи да имаме по два-три дезинфектанта, както и маски от пещерски фирми. Осигури ни също така част от шлемовете. Останалите си ги поръчахме сами от местната фирма „Бари”, която ги произвежда. Вижте, персоналът на една детска градина не се състои от двама-трима души, а от 20-30. Един шлем струва 7 лева. Не можем да разчитаме за всичко на някой друг и да искаме да получаваме всичко наготово във вид на дарения.

А и сумата не е чак толкова голяма. В предходните два месеца успяхме да реализираме икономии от ток, храни и т. н. С част от тези средства закупихме предпазните средства.

- Имаше ли родителски срещи?

- На 22 май всяка градина направи родителска среща, за да предостави повече информация на родителите, но някои от тях бяха възпрепятствани да присъстват. Особено в нашата детска градина, тъй като тя е на 100 процента с ромски деца, а много от майките в момента са ангажирани с розобера. Кампанията е в разгара си и сега те си осигуряват доходи. Някои изпратиха други представители на семействата си, за да дадат своето съгласие.

- Как минава един ден в детска градина „Деница” тази седмица?

- Още в понеделник не само в нашата, но и в останалите детски градини в Пещера, където има възможност, се отвориха повече входове. Децата се приемат заедно с медицинския специалист. Измерва им се температурата. Ако родителят не е попълнил задължителната форма за съгласие, че детето влиза в детската градина и двете страни ще спазват нужните изисквания, го прави.

Още когато идват сутрин, децата си свалят обувките отвън, а майките им ги прибират в найлонови торбички за еднократна употреба. След това се обуват пантофите. Ръцете се дезинфекцират. Детето се връща, ако има видими симптоми за неразположение – тече му нослето, има температура, кашля и т. н. За да няма контакти с другите деца. Трябва да се пазим не само от Ковид-19, но и от останалите вирусни зарази, които атакуват по всяко време.

Всяка група е в отделна занималня. Във всяка група има от 8 до 12 деца в момента. Хранят се по четирима на маса. Ползват стерилни прибори и еднократни чаши за вода. До тоалетната ходят поединично, а леличка задължително ги придружава. Мият си ръцете преди и след ядене, преди и след игра, преди и след тоалетна.

Имаме дезинфектанти във всяка група. Когато излизат на двора, им се пръскат обувчиците, а когато влизат вътре – се пръскат пантофите. На всеки вход има вана с дунапрен. Детето стъпва и така дезинфекцира долната част на обувките си. Взели сме абсолютно всички предпазни мерки.

- Обръща ли се по-сериозно внимание и на съоръженията на двора – пързалки, катерушки, люлки, беседки и т. н.?

- Макар понеделник да бе официален почивен ден, от Общината изпратиха фирма, чиито служители напръскаха с дезинфектанти всички беседки и пособия за игра в двора. Смятаме да правим това всяка седмица, в първия работен ден.

- А общите играчки във вътрешните помещения?

- Лелите ги дезинфекцират с двата препарата, позволени за дезинфекция в детските градини. Те са универсални, одобрени са от здравната инспекция. Твърдите играчки се дезинфекцират на всеки две часа. Меките и плюшените сме ги прибрали.

Освен това, ние, директорките, сме изготвили ежедневни графици – коя група с коя учителка и леля е. Нямат право да се смесват и да комуникират помежду си. По този начин се поддържа един вид допълнителна изолация.

Масите се пръскат и полират на всеки два часа, тоалетните се почистват тоалетните редовно. Пръскат се и помещенията с гардеробчетата, както и помещенията, където децата играят. Имаме графици и за тези дейности. Да, трудоемко е, но се прави много отговорно.

За радост, ръководствата на детските заведения в Пещера сме много сплотени. Непрекъснато обсъждаме идеи, прилагаме най-добрите съвместно, помагаме си и се подкрепяме.

- Върнаха ли се 30 процента от децата в детските градини?

- Да, при нас се върнаха – имаме  91 деца, идват по трийсетина. Поне още 10 процента от родителите са заявили, че ще пуснат децата си от началото на юни. Искат да поизчакат малко, за да се уверят, че възпитателният процес ще върви нормално и няма да възникнат проблеми.

- Има ли спрени от градина деца поради други причини?

- Нашата градина, както вече стана дума, е с ромски деца. Някои родители са ги спрели, защото са чули или прочели някъде, че щяло да има ваксинации. Знаете, как някои хора реагират на подобни слухове. Обясняваме им, че е невъзможно някой да ваксинира детето ти, без най-напред да се уведомят родителите им и личните им лекари. Както и че в детски градини ваксини не се поставят.

Мария ДЪБОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички