Регионът

В средногорския град изкупуването на маслодайната роза е в криза

  29.05.2020 11:11             
В средногорския град изкупуването на маслодайната роза е в криза

СТРЕЛЧА. Местни розопроизводители протестираха пред сградата на Общината заради ниските изкупни цени на розите. Те искат държавата да се намеси и да помогне.

Тази година е кризисна за изкупуването на розовия цвят, съобщи за „Знаме” Магдалена Станева, секретар на Общината. Кампанията по прибирането на ароматната стока започна нормално, но само с 10 пункта за приемане на реколтата, което се случва за първи път. Причината – една от розоварните хлопна кепенци за външни клиенти заради нереализирано розово масло предишната година. Дестилерията преработва продукция само от собствените си гюлови градини, поясни г-жа Станева. Тя определя сезона като тревожен за стопани, чиято продукция няма кой да изкупи. Така трудът им ще отиде на вятъра. Цветът на растенията окапва, градините пустеят.

Очакваният среден добив от декар е около 400 кг. Падналите напоследък дъждове ще помогнат пъпките да наедреят, влагата ще даде по-голяма плътност на цвета. Цената от 1,50 лв. за килограм изкупен розов цвят е обидно ниска. Тя обезкуражава стопаните да се грижат за градините си.

Розата е традиционен поминък на стрелчани, почти няма семейство без гюлова нива. Сто и трима са регистрираните земеделски производители по Закона за маслодайната роза. Самата Магдалена Станева няма рози, но помага в брането им на близки и приятели. При връщането в родния си Котел нейни съграждани я разпитват как растат розите, как се берат, как се преработват и за всичко интересно около отглеждането на растенията. „В розовата градина в ранната утрин се чувствам прекрасно. Уханието носи особена тръпка и емоция, зарежда човека с енергия”, уверява г-жа Станева. Тя уточни, че продължава практиката работното време на служителите в общинската администрация да е променено по време на розобера – така те имат време първо да приберат розовия цвят, а от 10,30 часа влизат в сградата на общината.

Ана МАТЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички