Понеделник, 25 Яну 2021
 
Други

Проучване: Пеевски и Домусчиев са най-големите дарители в борбата с COVID-19

  06.06.2020 10:15             
Проучване: Пеевски и Домусчиев са най-големите дарители в борбата с COVID-19

 

Проучване показа, че двама души, свързани с Пазарджишка област, са на първо и второ място в класацията на лицата и фирмите, проявили най-голяма щедрост като дарители в борбата срещу CОVID-19. Това са неизменно избираният от 13 многомандатен избирателен район-Пазарджик Делян Пеевски и собственикът на най-голямото предприятие в Пещерския регион „Биовет” АД Кирил Домусчиев, показват данните от социалогическо проучване, направено от "Сова Харис". То е извършено в периода 29 май – 3 юни 2020 г. сред 1000 респондента.

Гражданите са били помелени да посочат три лица, които са проявили най-голяма щедрост като дарители. Така на първо място е посочен именно депутатът от ДПС Пеевски със 15, 5 %. На второ място се нарежда бизнесменът Кирил Домусчиев с 6,1  на сто. Останалите в класацията са Кубрат Пулев, лидерът на "Воля" Веселен Марешки, както и други компании като „Виваком”, „Кауфланд”, но с много по-скромни резултати.

"Като особено значими се открояват жестовете на депутата от ДПС. Знаем, че у нас успелите в бизнеса по принцип не се ползват с обществена симпатия. В случая виждаме нова реакция както от страна на бизнесмените с проява на щедрост и солидарност, така откликване на много хора с положително отношение към конкретния жест. Разбира се, дарения направиха още много българи, като особено трогателни бяха хората, които отделяха от оскъдните си средства за общата кауза. Досега не бяхме ставали свиделите на подобни прояви на социална отговорност в прехода към демократично общество", анализират от "Сова Харис".

Според тях, COVID - 19 се е превърнал в своеобразен стрес-тест за съвременния начин на живот. Това се отнасяло както за обществото като цяло, така и за управляващите.

"Изненадата беше толкова голяма, че всички се оказахме неподготвени. Слабости в организацията на обществото изпъкнаха дори на фундаментално ниво. Методът проба–грешка засега е безалтернативен в световен мащаб. България пое първия удар сравнително успешно. Оказахме се по-организирани и в по-добра кондиция от редица европейски страни, разполагащи с по-големи ресурси. Разбира се, най-съществената част от битката за спасяване на икономиката тепърва предстои", смятат социолозите.

Иначе проучването показва още, че премиерът Бойко Борисов остава с най-висок рейтинг в държавата сред лицата в политиката и продължава да води по доверие пред Румен Радев, който като президент по традиция събираше одобрение. В момента той събира 38% от одобрението, докато Радев има едва 35%. Това е най-ниското равнище за държавен глава. Борисов изравни по одобрение и шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, който има 38,2% доверие. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова е стигнала ниско ниво от 8,8%.  Според анализа, обществото е разделено в мнението си за действията на президента. Сравнението с ролята на премиера показва висок ръст на доверите - 36% спрямо 32% в полза на министър-председателя.

Въпреки че като цяло критичното отношение към институциите се е повишило в последния месец, МВР продължава да привлича най-високи обществени очаквания с 31% одобрение, отчита Тончев. Президентството бележи обаче спад и вместо обичайните над 50% подкрепа, вече е слязло до 31%.

В началото на кризата, когато се изграждали  мерките, одобрението към ГЕРБ били достигнало изключително високо ниво. По думите на Тончев управляващата партия продължава да разполага с комфортна преднина от 22% доверие спрямо 11% за основния й опонент БСП.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички