Понеделник, 01 Фев 2021
 
Пазарджик

В нашата област началникът на Интензивното отделение пръв заговори за боледуването си от Ковид-19

  19.06.2020 08:28             
В нашата област началникът на Интензивното отделение пръв заговори за боледуването си от Ковид-19

Началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МБАЛ-Пазарджик д-р Димитър Иванов попадна сред медиците, които  се разболяха от SARS- CoV- 2. Той е и първият заразен от Пазарджик, който заговори открито за периода на своето боледуване. Веднага след връщането си на работа пък пое  Ковид реанимация за 1  месец, за да лекува най-тежко разболелите се от новия вирус.

Не крие, че е имало момент, в който, докато е бил болен, се е почувствал уплашен за живота си. Но е категоричен, че хората с коронавирус  не са болни от чума и отношението към тях не бива да е такова. Според него, вирусът ще е част от живота ни. Надява се обаче да бъде открито лекарство, за да стане по-малко опасен.

- Бяхте ли от хората, които не вярват в съществуването на този вирус преди личната ви среща с него?

- Никога не съм се съмнявал, че ще обхване целия свят. Още от самото начало - след откриването на вируса в Ухан, започнах да следя разрастването  на епидемията. И след първите една-две седмици, след като започна да се разпространява, за себе си аз бях убеден, че това ще бъде пандемия.

Непонятни са ми нагласите на част от обществото и неверието на хората в несъществуването на тази болест. Аз през живота си не съм срещал случай на ебола, но знам, че такава болест съществува и отнема човешки животи.

- С какви симптоми започна заболяването при вас?

- Бях на нощно дежурство в Интензивно отделение. Късно вечерта усетих, че имам висока температура. Измерих я и се оказа над  39 градуса. Започнах и да кашлям и тежко изкарах дежурството.

- Имахте ли съмнения, че се касае за коронавирус?

- Допуснах и тази възможност. Нямах обаче ясно изразени първоначални признаци за разболяване. Няколко дни преди да вдигна температура, имах главоболие, бях малко по-изморен и с това се изчерпаха симптомите ми. След  нощното дежурство, когато се почувствах зле, съвместно се тествахме с колегите в отделението.

- Как разбрахте, че сте заразен с Ковид-19? Как го приехте? Изплашихте ли се?

- Колеги се обадиха по телефона, че пробата ми е положителна. Приех го, както се приема новината, че си болен от грип или варицела, а не като съобщение, че си болен от чума. Не съм бил изплашен. В един момент си признавам, че бях доста притеснен как ще протече заболяването при семейството ми.

- Според Вас, заразяването от пациент в Интензивното отделение ли е станало?

- Много е вероятно, но не мога да съм категоричен. Възможно е да съм се заразил и на улицата или в магазина. Навсякъде, където човек се среща с други хора, е възможно някой да му предаде вируса. Не мога да обвинявам някой, че ме е заразил. Просто се случи.

- Как се лекувахте?

- Лекувах се с антибиотик, който си  назначих. Разбира се, консултирах се и с колеги от града и страната, които много ми помогнаха. Пиех високи дози витамин С, Селен, Цинк, секретолитици, инжектирах си подкожно антикоагулант. Пиех много течности. Липсваше ми апетит. За две седмици отслабнах с 5 кг.

- Как протече заболяването при вас?

- Не протече като всеки вирус. Бе от леко към средно тежко. Не като обичайните инфекции. На четвъртия-петия ден усетих, че нямам подобрение, както обикновено протичат вирусните заболявания при мен. Тогава се замислих, че може да се влоша. Седем-осем дни доминираха астено-адинамия, субфебрилитет, бодежи в гърдите и суха, мъчителна кашлица. Тя постепенно намаля, но продължи около две седмици.

- Съпругата и детето ви също се заразиха. При тях как премина болестта?

- За щастие, по-леко - премина само с няколкодневен субфебрилитет и отпадналост.

- Как успяхте да се справите с това изпитание?

- Много ми помагаше това, че всеки ден се чувах по телефона с колеги. Както и, че семейството ми беше в добро състояние и преболедува по-леко. Можех да разчитам и на подкрепата на брат ми, снаха ми и майка ми. Това ми даде сили. Чувахме се всеки ден също така с директора на болницата д-р Темнилов. Той се интересуваше за моето състояние и за това на другите болни колеги, които бяха под карантина. Искаше да ни помогне. Питаше с какво болницата може да ни бъде полезна. Оказа сериозна  подкрепа на нас, които се лекуваме, както и на колегите, които останаха здрави, и така с общи усилия  спасиха  Интензивно отделение.

- С какво запълнихте 28-те дни изолация?

- 15 дни бях болен. Една седмица останах на легло. Не ми беше нито до книги, нито до филми. На шестнайстия ден усетих, че силите ми започват да се връщат и лека-полека започнах да се възстановявам. Имах повече време за семейството и детето ми. Аз обичам много игрите с моя син. Това, че всички бяхме вече добре и преминахме през това изпитание, за мен беше изключително важно.

- Имаше ли моменти, в които страхът от неизвестното надделяваше?

- Да, имаше такъв момент, в който не бях наясно какво ще се случи в  живота ми. Не знаех  накъде ще тръгне болестта.

- Общо 14 медици от Интензивно отделение дадоха положителни проби за Ковид-19. Лично за Вас успяхте ли да намерите обяснение как се  случи това заразяване въпреки предпазните средства, които използвахте?

- Знам, че много хора си задават този въпрос. Медицинският персонал  може да се зарази, въпреки че ние конкретно използваме много добри предпазни средства и ръководството на болницата ни беше снабдило с всичко необходимо в достатъчни количества. По света има огромен брой заразени медицински работници, включително има и смъртни случаи. Независимо от предпазните средства, които се използват, медицинският персонал е подложен на най-висок риск от заразяване, тъй като се среща с болни хора, които имат много голям вирусен товар. Т. е. тези пациенти са изключително опасни за околните и лесно предават вируса. Грешки при обличането и събличането на предпазните облекла винаги могат да се допуснат, особено когато си изморен. Нека не забравяме и, че потокът от неясни и потенциално заразени с коронавирус  пациенти  към болницата е голям и непрекъснат.

- Как премина заболяването при  другите ваши колеги, които също се заразиха?

- При някои заболяването премина по-леко, при други - както при мен. Двама от заразените се наложи да влязат в различни болници с двустранни пневмонии. Всички обаче успяха да се възстановят и повечето от тях се върнаха на работа.

- Промени ли се отношението на хората към вас?

- Получих много внимание и подкрепа от приятели, колеги от болницата, състуденти, съседи. Много хора ми се обадиха да ми пожелаят по-бързо оздравяване, предложиха помощ. Това го почувствах и като признание за работата ми през годините в този град.

- Кога се върнахте на работа?

- След изтичането на 28-дневната карантина  отново си направихме тестове  на семейството и след отрицателен PCR се върнах на работа в началото на месец юни. Поех за 1 месец  Ковид реанимацията в болницата. Изпитвах  голямо желание отново да мога да помагам на пациентите.

- Не се ли страхувате вече от вируса ?

- Аз и преди не съм се страхувал точно от коронавируса. Страхувал съм се, колкото от другите заболявания. Всяко човешко същество го е страх от болести.

- Какво е мнението Ви за тази болест, след като се сблъскахте с вируса и лично, и като лекар?

- Няма „невинна“ и „лека“ болест и не мога да кажа, че това е най-опасната болест на света, но е непредсказуема и все още не е изучена. Това  крие много неизвестности и ни задължава да бъдем нащрек.

- Чувствате ли се на моменти безсилен пред заболяването?

- Пред всички болести в напреднала фаза, когато вече не мога да помогна на пациента, се чувствам безсилен и тъжен.

- Промени ли ви  COVID-19?

- Да,мисля, че ме промени. Имаше момент, в който бях  уплашен за живота си. Това е чувство, което не бях изпитвал досега.

- Кога смятате, че ще успеем да се справим с този вирус?

- Не смятам, че този вирус  ще изчезне. Трябва да прием, че той вече е част от нашия живот. Когато имаме  ваксина или лекарство може би ще представлява по-малка опасност за живота на хората.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички