Понеделник, 10 Авг 2020
 
Пазарджик

В нашата област началникът на Интензивното отделение пръв заговори за боледуването си от Ковид-19

  19.06.2020 08:28             
В нашата област началникът на Интензивното отделение пръв заговори за боледуването си от Ковид-19

Началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение на МБАЛ-Пазарджик д-р Димитър Иванов попадна сред медиците, които  се разболяха от SARS- CoV- 2. Той е и първият заразен от Пазарджик, който заговори открито за периода на своето боледуване. Веднага след връщането си на работа пък пое  Ковид реанимация за 1  месец, за да лекува най-тежко разболелите се от новия вирус.

Не крие, че е имало момент, в който, докато е бил болен, се е почувствал уплашен за живота си. Но е категоричен, че хората с коронавирус  не са болни от чума и отношението към тях не бива да е такова. Според него, вирусът ще е част от живота ни. Надява се обаче да бъде открито лекарство, за да стане по-малко опасен.

- Бяхте ли от хората, които не вярват в съществуването на този вирус преди личната ви среща с него?

- Никога не съм се съмнявал, че ще обхване целия свят. Още от самото начало - след откриването на вируса в Ухан, започнах да следя разрастването  на епидемията. И след първите една-две седмици, след като започна да се разпространява, за себе си аз бях убеден, че това ще бъде пандемия.

Непонятни са ми нагласите на част от обществото и неверието на хората в несъществуването на тази болест. Аз през живота си не съм срещал случай на ебола, но знам, че такава болест съществува и отнема човешки животи.

- С какви симптоми започна заболяването при вас?

- Бях на нощно дежурство в Интензивно отделение. Късно вечерта усетих, че имам висока температура. Измерих я и се оказа над  39 градуса. Започнах и да кашлям и тежко изкарах дежурството.

- Имахте ли съмнения, че се касае за коронавирус?

- Допуснах и тази възможност. Нямах обаче ясно изразени първоначални признаци за разболяване. Няколко дни преди да вдигна температура, имах главоболие, бях малко по-изморен и с това се изчерпаха симптомите ми. След  нощното дежурство, когато се почувствах зле, съвместно се тествахме с колегите в отделението.

- Как разбрахте, че сте заразен с Ковид-19? Как го приехте? Изплашихте ли се?

- Колеги се обадиха по телефона, че пробата ми е положителна. Приех го, както се приема новината, че си болен от грип или варицела, а не като съобщение, че си болен от чума. Не съм бил изплашен. В един момент си признавам, че бях доста притеснен как ще протече заболяването при семейството ми.

- Според Вас, заразяването от пациент в Интензивното отделение ли е станало?

- Много е вероятно, но не мога да съм категоричен. Възможно е да съм се заразил и на улицата или в магазина. Навсякъде, където човек се среща с други хора, е възможно някой да му предаде вируса. Не мога да обвинявам някой, че ме е заразил. Просто се случи.

- Как се лекувахте?

- Лекувах се с антибиотик, който си  назначих. Разбира се, консултирах се и с колеги от града и страната, които много ми помогнаха. Пиех високи дози витамин С, Селен, Цинк, секретолитици, инжектирах си подкожно антикоагулант. Пиех много течности. Липсваше ми апетит. За две седмици отслабнах с 5 кг.

- Как протече заболяването при вас?

- Не протече като всеки вирус. Бе от леко към средно тежко. Не като обичайните инфекции. На четвъртия-петия ден усетих, че нямам подобрение, както обикновено протичат вирусните заболявания при мен. Тогава се замислих, че може да се влоша. Седем-осем дни доминираха астено-адинамия, субфебрилитет, бодежи в гърдите и суха, мъчителна кашлица. Тя постепенно намаля, но продължи около две седмици.

- Съпругата и детето ви също се заразиха. При тях как премина болестта?

- За щастие, по-леко - премина само с няколкодневен субфебрилитет и отпадналост.

- Как успяхте да се справите с това изпитание?

- Много ми помагаше това, че всеки ден се чувах по телефона с колеги. Както и, че семейството ми беше в добро състояние и преболедува по-леко. Можех да разчитам и на подкрепата на брат ми, снаха ми и майка ми. Това ми даде сили. Чувахме се всеки ден също така с директора на болницата д-р Темнилов. Той се интересуваше за моето състояние и за това на другите болни колеги, които бяха под карантина. Искаше да ни помогне. Питаше с какво болницата може да ни бъде полезна. Оказа сериозна  подкрепа на нас, които се лекуваме, както и на колегите, които останаха здрави, и така с общи усилия  спасиха  Интензивно отделение.

- С какво запълнихте 28-те дни изолация?

- 15 дни бях болен. Една седмица останах на легло. Не ми беше нито до книги, нито до филми. На шестнайстия ден усетих, че силите ми започват да се връщат и лека-полека започнах да се възстановявам. Имах повече време за семейството и детето ми. Аз обичам много игрите с моя син. Това, че всички бяхме вече добре и преминахме през това изпитание, за мен беше изключително важно.

- Имаше ли моменти, в които страхът от неизвестното надделяваше?

- Да, имаше такъв момент, в който не бях наясно какво ще се случи в  живота ми. Не знаех  накъде ще тръгне болестта.

- Общо 14 медици от Интензивно отделение дадоха положителни проби за Ковид-19. Лично за Вас успяхте ли да намерите обяснение как се  случи това заразяване въпреки предпазните средства, които използвахте?

- Знам, че много хора си задават този въпрос. Медицинският персонал  може да се зарази, въпреки че ние конкретно използваме много добри предпазни средства и ръководството на болницата ни беше снабдило с всичко необходимо в достатъчни количества. По света има огромен брой заразени медицински работници, включително има и смъртни случаи. Независимо от предпазните средства, които се използват, медицинският персонал е подложен на най-висок риск от заразяване, тъй като се среща с болни хора, които имат много голям вирусен товар. Т. е. тези пациенти са изключително опасни за околните и лесно предават вируса. Грешки при обличането и събличането на предпазните облекла винаги могат да се допуснат, особено когато си изморен. Нека не забравяме и, че потокът от неясни и потенциално заразени с коронавирус  пациенти  към болницата е голям и непрекъснат.

- Как премина заболяването при  другите ваши колеги, които също се заразиха?

- При някои заболяването премина по-леко, при други - както при мен. Двама от заразените се наложи да влязат в различни болници с двустранни пневмонии. Всички обаче успяха да се възстановят и повечето от тях се върнаха на работа.

- Промени ли се отношението на хората към вас?

- Получих много внимание и подкрепа от приятели, колеги от болницата, състуденти, съседи. Много хора ми се обадиха да ми пожелаят по-бързо оздравяване, предложиха помощ. Това го почувствах и като признание за работата ми през годините в този град.

- Кога се върнахте на работа?

- След изтичането на 28-дневната карантина  отново си направихме тестове  на семейството и след отрицателен PCR се върнах на работа в началото на месец юни. Поех за 1 месец  Ковид реанимацията в болницата. Изпитвах  голямо желание отново да мога да помагам на пациентите.

- Не се ли страхувате вече от вируса ?

- Аз и преди не съм се страхувал точно от коронавируса. Страхувал съм се, колкото от другите заболявания. Всяко човешко същество го е страх от болести.

- Какво е мнението Ви за тази болест, след като се сблъскахте с вируса и лично, и като лекар?

- Няма „невинна“ и „лека“ болест и не мога да кажа, че това е най-опасната болест на света, но е непредсказуема и все още не е изучена. Това  крие много неизвестности и ни задължава да бъдем нащрек.

- Чувствате ли се на моменти безсилен пред заболяването?

- Пред всички болести в напреднала фаза, когато вече не мога да помогна на пациента, се чувствам безсилен и тъжен.

- Промени ли ви  COVID-19?

- Да,мисля, че ме промени. Имаше момент, в който бях  уплашен за живота си. Това е чувство, което не бях изпитвал досега.

- Кога смятате, че ще успеем да се справим с този вирус?

- Не смятам, че този вирус  ще изчезне. Трябва да прием, че той вече е част от нашия живот. Когато имаме  ваксина или лекарство може би ще представлява по-малка опасност за живота на хората.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички