Пазарджик

Официално откриха Околовръстното и пътя за Пловдив, подписват за обхода

  23.06.2020 14:08             
Официално откриха Околовръстното и пътя за Пловдив, подписват за обхода

ПАЗАРДЖИК. Днес бе официално открит ремонтираният участък от Околовръстния път – бул. „Стефан Стамболов“ в Пазарджик и републикански път І-8 в участъка от край регулация гр. Пазарджик до граница с област Пловдив. Гости на официалното откриване бяха председателят на Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Терзийски, областният управител Стефан Мирев, областният координатор на ГЕРБ и общински съветник Найден Шопов, шефовете на фирмите-изпълнителки „Европейски пътища” АД Маргарита Попиванова и „Еко хидро 90” ООД Георги Делчев.

Още преди рязането на лентата стана ясно, че днес Община Пазарджик и АПИ ще подпишат дългоочаквания договор за изпълнението на обхода на Пазарджик.

Шефът на АПИ Георги Терзийски подчерта, че независимо от условията на пандемия и забавените доставки, изпълнителите на ремонта не са спрели изпълнението. „Днешното откриване на път I-8 и околовръстния път е израз на това наше сътрудничество с Община Пазарджик. Всички се убедихте в добрата работа на строителите, чухте цифрите. Само в този участък са вложени 23 млн. лв. от бюджета на агенцията. В област Пазарджик към момента са изпълнени или се изпъляват обекти на обща стойност около 100 млн. лв. Само за поддържането на републиканските пътища на територията на областта, в това число и зимното, са отделени около 5 млн. лв. от бюджета на АПИ. Искам да благодаря за доброто сътрудничество с Община Пазарджик и Областната управа, което продължава.

Днес с кмета Попов подписваме споразумение за така очаквания от гражданите обход на града,

като нашата амбиция емного бързо да преминем през процедурите по отчуждаване, изготвяне на парцеларни планове и процедурите по избор на изпълнител, за да започнем максимално бързо строителството. Освен това днес е подписано едно задание за проектиране на 2,7 км от републиканската пътна мрежа в урбанизираната територия на Пазарджик, което дава възможността за последващо изпълнение на дейностите по ремонт. Продължаваме със същите темпове, с които работим досега. Надявам се, че тези обновени пътища ще бъдат използвани от разумни водачи, с изправни аввтомобили, така че шофирането да бъде удоволствие”, каза Терзийски.

Областният управител Стефан Мирев поздрави изпълнителите и държавните служители, които празнуват днес.

„Откриваме един изключително важен инфраструктурен обект. Искам да благодаря на всички, защото благодарение на доброто им взаимодействие днешното откриване е факт. Пожелавам безаварийна и безопасна експлотация на новоремонтирания път”, каза областният управител.

Кметът Тодор Попов също не скри задоволството си от резултата, но добави, че предстоят нови предизвикателства.

„Виждате, че когато институциите наистина се обединят, могат да вършат полезни неща за хората. Пазарджик е добър пример за това не само в сферата на пътната инфраструктура. Благодаря на г-н Терзийски, че уважи с присъствието си това събитие, както и за цялостното ни взаимодействие за това, което направихме, и за това, което ни предстои. Втората ми специална благодарност е към строителите за тяхната съвестна, отговорна, професионална и качествена работа. Защото когато става дума за пътна инфраструктура, качеството е най-важно. Тук заслугата е на много хора, затова благодаря за цялото съдействие на всички служители в Областна администрация”, каза кметът. И поясни

какво предстои

„Продължаваме до края на годината с реновацията на няколко важни пътни отсечки в рамките на 1,7 км. Това означава, че ще си оправим обхода от Бошулско шосе по бул. „Ал. Стамболийски” до първия светофар, а оттам по бул „Хр. Ботев” и до разклона при Библиотеката, пред БИЛЛА, където ще го вържем с кръговото на Маришкия мост и с околовръстния път. Следващият важен участък е малкото обходче зад ул. „Свобода”, след края на ул. „Петър Бонев”, зад Полицейското училище, което пък връзва натоварения пътен трафик в посока „Пловдив”. Най-важното за града ни е, че в днешния ден ще подпишем с г-н Терзийски споразумението във възка със стартирането на нашия обход. Този процес е необратим. Внесох предложение и очаквам на следващата сесия на Общинският съвет да ме упълномощят да изготвим идейния проект и да го дарим заедно с парцеларните планове на АПИ. Това ще отнеме максимум три месеца и ще започнат съответните процедури като нашата амбиция е до края на годината да имаме вече избран изпълнител и да започнем новото строителство”, добави кметът.

Какво се ремонтира

Ремонтираният участък на републикански път І-8 в чертите на град Пазарджик - бул. „Стефан Стамболов“, е с дължина 3,11 км. Предвидените и изпълнени СМР са на стойност 5,6 млн. лв. Положени са нови бордюри, извършено е стабилизиране на основата. Освен това са положени два нови пласта асфалтобетон. Монтиран е тръбен парапет в средна разделителна ивица, изпълнена е хоризонтална маркировка със студен спрей пластик. Предстои да бъдат поставени нови пътни знаци и табели.

При извършване на ремонтните дейности по републикански път І-8 в участъка от край регулация гр. Пазарджик до граница с област Пловдив е ремонтиран участък от 15 км на територията на област Пазарджик. Предвидените и изпълнени СМР са на стойност 23 мл. лв.

При ремонта в отсечката са извършени: частични локални ремонти по конструкцията на пътя, положени са три нови асфалтови пласта с армирана геомрежа между тях. Подобрено е като цяло и отводняването с изграждане на нови бетонови канавки. Безопасността на пътя е подобрена с монтирането на нови ограничителни системи за пътища. Изпълнена е нова хоризонтална маркировка със студен спрей пластик.

Цялата вертикална сигнализация в  участъка е подменена с нови знаци и табели.

Досегашното четириклонно кръстовище за с. Мало Конаре и с. Огняново е преобразувано в кръгово кръстовище, като с всички тези мероприятия са подобрени безопасните условия за движение по  републиканския път.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички