Понеделник, 01 Фев 2021
 
Пазарджик

400 души трябва да даряват кръв всеки месец

  26.06.2020 06:15             
400 души трябва да даряват кръв всеки месец

Редовните кръводарители са едва осем

 

ПАЗАРДЖИК. През юни в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ-Пазарджик имаше ден с рекорден брой кръводарители, а началничката д-р Ваня Стоева не скри, че не си спомня желаещите да са били толкова много през последните 30 години.

 

Ето как отговори тя и на останалите въпроси на "Знаме":

- Колко хора приблизително даряват кръв средно на ден, д-р Стоева?

- Около 19-20 души. Наистина на 5 юни поставихме рекорд по доброволни кръводарители - общо за деня бяха 57 души. Това се случи по време на акция за онкоболния Георги Арнаудов. Само през този ден за него дариха кръв 28 души, повечето млади хора. Имаше и 11 кръводарители за обгорелите работници от цеха в Драгор. Заради многото доброволци се наложи екипът на отделението да работи с удължено работно време, за да можем да приемем повече хора. Но такива дни са по-скоро изключение.

- На каква възраст е средностатистическият  кръводарител? Какви са социалният му статус и образователният ценз? Жителите на селата или на градовете даряват повече?

- Средностатистическият  кръводарител е на възраст между 40 и 50 години. Не може да се каже, че се наблюдава превес по образователен ценз или социален статус. Кръводарителите са от всички групи. Жителите на градовете са по-активни при кръводаряването.

- Мъже или жени са повечето кръводарители?

- Мъже. През 2019 година 4790 души са дарили кръв в отделението. От тях 3939 са мъже, а останалите 851 са жени.

- Колко са редовните кръводарители? Колко често идват в отделението? Споделяли ли са с Вас защо го правят?

- При нас редовните кръводарители, които даряват по собствено желание, са много малко - не повече от 8 души. Разговаряме с тях. Те имат вътрешна потребност да направят добро и да помогнат на всеки нуждаещ се. Това са хора с изключително висока гражданска съвест, на които ние сме много благодарни. Повечето от тях избират да дарят кръв около Коледа или Великден. Да дариш частица от себе си за някой друг, е висш акт на хуманност.

- За никого не е тайна, че има платени кръводарители, на които близки на нуждаещи се са дори благодарни. Голям ли е процентът на тези хора?

- По наши наблюдения процентът на скритото платено „кръводаряване“ е висок, но не мога да се ангажирам с точни цифри.

- Кой може и кой не може да дарява кръв?

- Всеки на възраст между 18 и 65 години, който е здрав и няма хронични заболявания. Значение има и телесното тегло. Над 50 килограма трябва да са жените и над 55 килограма - мъжете.

- Какви са ползите за здравето от кръводаряването?

- Когато даряваме кръв, костният мозък се стимулира към производство на кръвни клетки и кръвта се обновява. Около 2 седмици, след като даде кръв, всеки кръводарител може да провери и диагностиката си за кръвна група, хепатит В, хепатит С, сифилис и СПИН.

- Колко пъти в годината може да даряваш кръв, за да не навредиш на собственото си здраве?

- Мъжете могат за кръводаряват до 5 пъти в годината, а жените - 4 пъти, без да има вреда за здравето им. Периодът между две кръводарявания трябва да е минимум 60 календарни дни.

- Ако предишната вечер си пил алкохол, може ли да дариш кръв на следващия ден? Колко дълго трябва да изчакаш?

- Кръводарителят  трябва да се е наспал добре, да е закусил и вечерта да не е приемал алкохол, явявайки се на кръводаряване на следващия ден.

- А ако приемаш антибиотици?

- Приемът на антибиотик означава наличие на здравословен проблем и не е редно да се кръводарява тогава. Първо трябва да настъпи оздравяване и се изчаква, в зависимост от заболяването, което е лекувано.

- Колко време трябва да мине, след като си си направил татуировка, преди да дариш кръв?

- 6 месеца. Причината - съществува вероятност при тази манипулация да се нанесат инфекции от хепатит или СПИН, които в по-ранен период да не се открият от диагностиката на кръвта.

- От колко кръв се нуждае Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ-Пазарджик на месец? Как се постъпва, когато кръвта не достига?

- Кръвта, която се взема  от Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ-Пазарджик, е за всички болници в областта. За задоволяване на нуждите на болните в региона са необходими около 400 кръводарители средно на месец.

Не се допуска недостиг на кръв. Хората по принцип проявяват разбиране за необходимостта от възстановяване на влетите количества кръв на техните близки, за да може да се поддържа непрекъснато един добър резерв, който е необходим при спешни случаи.

До излишък на кръв също не се стига. Имаме много добра сработеност с Кръвен център - Пловдив и при необходимост заменяме кръв с различни кръвни групи, според нуждите на болните и възможностите.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички