Пазарджик

Българи и чужденци идват при нас заради "Костал"

  08.07.2020 06:52             
Българи и чужденци идват при нас заради \

Ново общежитие отваря наесен, след като немците изцяло местят бизнеса си тук

ПАЗАРДЖИК-ДОБРОВНИЦА. След като стана ясно, че германската автомобилна корпорация "Костал" затваря заводите си в Словения и Словакия и мести целите си производство и логистика в Пазарджик, където работните места на компанията ще достигнат кота „5000”, областният град възбудено коментира думите на кмета Тодор Попов от последната сесия. Едни с радост, други – със съмнение или скептицизъм. Във въздуха обаче наред с жегите припламва и инвеститорският дух – в края на тази седмица предстои откриването на още една нова база - логистичният център на "Ариете", в ко​йто ще бъдат наети още 400 души. Завършен и пред откриване е и новият хипермарет „Практикер”, който вече е пълен със стока и чака първите си клиенти. На рязането на лентите се очаква министърът на икономиката Емил Караниколов. През този месец се очаква да започне дългоочакваната инвестиция в соларните паркове край Априлци с мощност 150 киловата.

В Добровница пък скептици съвсем не се виждат.

Там сега се строи общежитието на „Костал”, където наесен ще бъдат настанени новите външни работници - през септември общежитието ще отвори врати. В четириетажната сграда ще бъдат настанени 300 работници на предприятието. Постройката е изградена на мястото на събореното училище, останало без покрив след пожар. Новата придобивка ще е в полза на селото, не крие задоволството си пред „Знаме” кметът на Добровница Гурко Митев. Хубаво е, че ще срещаме повече хора, които ще харчат парите си в нашите магазини, радостен е той. В момента по обекта се работи усилено, вървят санирането и довършителните работи в помещенията - санитарни възли и други. Изборът къде да се изгради общежитието е на Община Пазарджик, поясни Гурко Митев. В селото се говори, че украинци и бесарабски българи ще бъдат настанени тук.

Но не само чужденци и наши сънародници от чужбина,

но и работници от по-отдалечени места ще могат да живеят в новото общежитие,

разбра „Знаме”. Новината бе потвърдена и от „Костал”. Оказва се, че на германците им е харесало тук. А и те не са срещнали особени трудности с намирането на работна ръка.

- Както осигурихме 2000 работници, така ще се справим и с нужните повече, след като бъде преместено производството – казват от завода. В момента в него действително се трудят близо 2000 мъже и жени. От тях 120-130 души са бесарабски българи от Украйна. Става дума за хора, които отдавна искали да се преместят да живеят в своята далечна родина. Вече и законово това става по-лесно. Нужен е само паспорт, не и виза. И желаещите веднага получават правото да работят. Оказало се, че доста от тях са квалифицирани. Дошли инженери и други специалисти. От „Костал” поясняват, че в момента бесарабските българи живеят в наети апартаменти и в хотел в Пазарджик. Но след като бъде построено общежитието в Добровница, те ще имат възможност да се преместят там. Основните строителни работи по общежитието са завършени. Остават само някои довършителни дейности – допълниха от „Костал” в Пазарджик. - Да домуват в него, ще имат право и работниците от по-отдалечените места, например от велинградския район. Сега те пътуват с автобуси на завода, който осигурява превоз от различни населени места още откакто е отворил врати в Пазарджик.

По думите на Попов,

причината за преместването на словенския и словашкия заводи на команията, се крие в благоприятната бизнес среда в Пазарджик

Тук собствениците виждат благоприятна среда за развитие на бизнеса си. Прогнозата е, че в следващите години работниците на предприятието ще достигнат вероятно до 5000 души. "Ние не можем да отговорим на това изискване и сто процента ще се наложи да се внасят работници, отбеляза Попов. Но това също е добре дошло. От "Костал" вече са се „оженили” за Пазарджик, докато имат бизнес. А покрай тях идват поне още десет други по-малки фирмички, които започват да правят всякакви други неща. Идват тук, защото знаят, че са добре дошли, че няма административен рекет", заяви градоначалникът и демонстрира оптимизъм, въпреки очертаващата се икономическа криза в световен мащаб заради КОВИД-19. "Не може да е вечно лято, нито вечна зима. Затова трябва да си помагаме, да използваме всички икономически и политически възможности, за да си пазим това, което сме направили, и да си го надграждаме", каза Попов. По повод предстоящата инвестиция в соларните паркове край Априлци, той заяви, че забавянето е заради мораториумите върху соларното производство на електроенергия.  "И за този проект какви ли не глупости се изписаха във времето. А досега върху него имаше мораториум, защото като държава бяхме достигнали 16 процента, които се искаха като такива мощности. Но оттук нататък със сключването на Зелената сделка всичко ще минава натам. Иска ми се да станем център на този тип технологии", каза кметът.

Вече писахме, че сред очертаните инвестиции от Попов в следващите месеци бе и

изграждане на инсталация за изгаряне на отпадъци,

за което са водени преговори с чешки инвеститори. Става дума за модерно съоръжение по технология за изгаряне при висока температура, при която няма замърсяване на околната среда. Това щяло да позволи на Общината вместо сегашните 120 лева на тон да намали този разход до 30-40 лева. Освен това инсталацията ще произвежда енергия, а това ще позволи удължаване на живота на клетката от депото за отпадъци. В противен случай клетката би се напълнила с боклук само за 5 години, защото не само в България, но и в ЕС генерирането на отпадъци се увеличава и това е един от глобалните европейски проблеми за решаане.

Мария ДЪБОВА

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички