Регионът

Гръмоломник Илия пак ще трещи с огнената колесница

  20.07.2020 06:21             
Гръмоломник Илия пак ще трещи с огнената колесница

КАЛУГЕРОВО-ЛЕСИЧОВО. Времето може да е лошо, но ако има дъжд и гръмотевици, това ще бъде сам свети пророк Илия. Цикълът на летните празници, свързани с предпазване от градушка и гръм, завършва с деня на св. пророк Илия, а се знае, че Илинден (20 юли) е специален празник за калугеровци и лесичовци. Заради извънредната епидемична обстановка в Калугерово този път няма да отбележат традиционните местни празници на културата „Илинден 2020", както правеха в последните 18 години, съобщиха от кметството за „Знаме”. Всеки ще отбележи Илинден в домашна обстановка. А това е особен празник и за манастира „Свети Никола” край Калугерово. На 20 юли 1419 г. зад стените на божията обител намират закрила жителите на близките села, когато пълководецът Муса Кеседжия - Яя паша ги опустошил. По същия начин тук по-късно ще търсят подслон четата на Бейко войвода и Васил Левски, който именно през юли 1871 г.основава революционен комитет в състав: Иван и Никола Ръжанкови, йеромонах Кирил Слепов и учителят Теофил Бейков.

Навръх Илинден и в Лесичово този път ще почитат

В най-новата история на общинския център трябваше за 13-и път в понеделник да почетат свети пророк Илия на връх Камболитица, където се разлива традиционният курбан за здраве и молебен в чест на светеца. Сега обаче лесичовци няма да окичат иконата на светеца с цветя горе. Там има ръчно изработени маси и пейки, обградени с кедрови дървета, и се издига параклис на името на старозаветния пророк, наричан от народа Гръмоломника. Иначе на Камболитица отколе се правят ритуали, а освен свято, мястото е белязано с исторически събития. Останки от стари зидове и храмове, говорят, че то е почитано дълги години преди Христа. Тук на 20 юли 1871 година Васил Левски основава местния революционен комитет. Оттогава всяка година на Илинден там се раздава курбан за здраве и благоденствие.

Освен на Камболитица,

и в други местности около селото са запазени оброчища, посветени на български светци

За тях има и предания. Местата са проучени от краеведа Величко Кратунчев и са описани в книгата му “Лесичовска шарения”. Те са белязани и от гранитни скали, и от мраморни плочи. Южно от селото се намира плодородна местност, наречена на българската светица Петка. Оброчището на свети Атанас е близо до Марешкото дере в селото. Не по-малко свято място е и светилището свети Спас, което се намира на километър западно от селото, между река Тополница и шосето за Мухово. Всички светилища са осветени и на деня на светците там се полагат цветя и се палят свещи.

Сега обаче е ред на свети пророк Илия

Денят му е сред най-почитаните у нас. Народът ни вярва, че на този ден не трябва да се работи, за да не се разсърди свети Илия, почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Той е единственият човек, жив възнесен на небето.

Св. пророк Илия бил от град Тесвия, Галатия. Живял е през IX век преди Христа по време на цар Ахав. Илия означава крепост и той показал твърдина на вярата. Цар Ахав и царица Иезавел поставили в Самария идола на езическото божество Ваал, приканяли народа да му се покланя и преследвали служителите на истинския Бог. Затова

пророк Илия с молитва заключил небето и три години и половина не валяло дъжд

Гонен, пророкът предложил на Ахав да принесат жертва на планината Кармил и на когото жертвата се запали с огън от небето, неговата вяра да се счита за истинска. Царят се съгласил. Заклали жертви. Жреците на Ваал напразно се молили, нищо не станало. А върху жертвата на пророка паднал огън от небето и я изгорил. Народът видял това, до земята се поклонил на Истинския Бог. Жреците били избити. Обилен дъжд напоил земята.

Илия пророкувал 25 години и край р. Йордан бил грабнат на огнена колесница и жив отнесен на небето.

В представите на хората св. Илия е повелител на мълниите и препуска с огнена колесница по небето теглена от четири или шест коня.

Съществува поверие, че на Илинден морето взима най-много жертви като курбан за свети Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди светецът, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички