Пазарджик

Отличничката Соня Цокова: Географията ми даде любов към природата, животните и Рей!

  30.07.2020 06:48             
Отличничката Соня Цокова:  Географията ми даде любов към природата, животните и Рей!

14-годишната възпитаничка на ОУ „Проф. Иван Батаклиев” с отличие от национална олимпиада по география

 

ПАЗАРДЖИК. Седмокласничката Соня Цокова е влюбена в географията. Именно тази наука я учи да обича всичко красиво в живота и да му се радва. Неслучайно Соня спечели престижното шесто място на националния кръг на олимпиадата по география. Участието й във форума стана възможно след получените най-много точки на областното състезание. Бившата вече възпитаничка на основното училище „Проф. Иван Батаклиев” за позицията се пребори с още 28 претенденти от цялата страна. Коронавирусът спря надпреварата във Видин. Препитването се проведе онлайн на 29 юни в Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт в Пазарджик.

Резултатът на Соня показа спечелени 186 точки, само с 9 точки по-малко от победителя

– 195. Тя дели шестото място с още 5 състезатели.

- Щастлива съм, че успях да зарадвам любимата си учителка по география Сашка Янкова и моето училище – вълнува се Соня. – Благодаря й за това, че от пети клас ме научи как да обичам географията, природата, животните и всичко красиво около нас. Оттогава е и любовта ми към котката Рей – моят искрен домашен приятел.

Часовете по предмета преминаваха не по сухото съдържание в урока,

а по нейни разкази и интересни факти, свързани с материала, доволно е момичето.

Подготовката за олимпиадата съвпада по време с изпитите от националното външно оценяване след 7 клас. Оценките от препитването за Соня са впечатляващи – 95.500 по български език и литература и 95.250 по математика от 100 възможни и по двата предмета.

- Продължавам образованието си в езиковата гимназия „Бертолт Брехт” с изучаване на немски и английски.

Мечтата ми от малка е да уча испански

и бях приета в езиковата гимназия в Пловдив – в паралелка с испански и руски. Пътуването и отделянето на 14 години от семейството ми са причина да се откажа засега. Защото от 9 клас ще посещавам курсове и школи по езика в града на тепетата.

От малка пея испански песни. Имах щастието да посетя и Барселона, да чуя как хората говорят на родния си език, в който още веднъж се влюбих, признава Соня.

За талантливата си ученичка с обич сподели и нейната учителка

Сашка Янкова:

- С успеха си от олимпиадата по география Соня ни изненада приятно. Преподавах й предмета 3 години и се възхищавам на уникалната й услужлива памет – веднъж запомнено, нищо повече не се забравя. Това ценно качество й помага да усвоява материала и по останалите предмети. С аналитичност, находчивост и остър ум тя прави взаимна връзка между география, история и математика.

Макар и на 14 години, има собствени критерии към себе си и огромен интерес към  ученето и образованието.

Момичето притежава потенциал

да разгърне възможностите си в най-добрата посока. Отдава й се всичко, до което се докосне. Спортува бадминтон, печели турнири, медали и купи. Желая на Соня много здраве и да следва мечтите си в училището и в живота, пожела й преподавателката Сашка Янкова.

„Знаме” също й желае успех.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Къде ще почивате това лято?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ КЛИМАТИК "OSAKA", 12-ка, 380 лв. 0876 167 663.

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ПРОДАВАМ КАРАВАНА ХОБИ, ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, ПЪЛНО ОБОРУДВАНЕ. 0988 373 794

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041

ТЪРСЯ ТРАКТОРИСТ, ОБЩ РАБОТНИК, ЗАВАРЧИК. 0889 927 041
Всички