Регионът

Започна изграждането на сепарираща и компостираща инсталации

  27.07.2020 16:30             
Започна изграждането на сепарираща и компостираща инсталации

Тя няма да замърсява, няма да мирише, няма да шуми, обещават изпълнителите и местната власт

ВЕЛИНГРАД-РАКИТОВО. Днес официално кметовете на Велинград и Ракитово д-р Костадин Коев и Костадин Холянов направиха първата копка на големия екологичен проект за двете общини - изграждането на инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци на площ от 32,4 дка. В местността Благовото над Велинград за тържествената церемония дойдоха областният управител Стефан Мирев, депутатите Димитър Гечев и Сергей Кичиков, кметове и зам.-кметове на населени места, граждани. „Знаме” писа, че стойността по проекта, който се осъществява с подкрепата на ОП "Околна среда", е на стойност 9 673 936 лева, от които 85% (6 079 841 лв.) са предоставени от Европейския фонд за регионално развитие и 15% (1 072 913 лв.) от национално съфинансиране. Собственото финансиране, осигурено от общините Велинград и Ракитово, е 2 521 181.44 лв.

Новите инсталации за третиране и компостиране на отпадъци ще бъдат изградени за 6 месеца, а срокът за изпънение на договора е 35 месеца.

Събитието официално стартира с пресконференция в голяма зала на Общинска администрация. Зам.-кметът на община Велинград Светла Томова в качеството си на ръководител  представи проекта.  Кметът д-р Коев изрази радостта си и сподели, че е изключително удовлетворен, защото след  много работа за 4 години и половина днес стартира изпълнението на един много важен, знаков и дългоочакван от всички проект. Реализацията  цели намаляване на количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци и рециклиране чрез компостиране на зелени и/или биоразградими отпадъци.

"Изпитвам удовлетворение. Казано честно, щастлив съм.

Щастлив съм, че успяхме да стигнем до тук, защото с изпълнението на този проект ще бъдат защитени околната среда, въздуха и климата на града ни. Децата ни и идните поколения ще растат в една по-чиста околна среда", заяви кметът на Велинград д-р Костадин Коев припомни, че регионалното депо в Пазарджик изнемогва, а всеки тон боклук, който Община Велинград транспортира там, струва 90 лева на данъкоплатеца. С новите инсталации ще се премине към кръгова икономика, включително и за отпадък като пластмасата, която се разгражда най-дълго и е сред най-често използваните суровини в бита и потреблението.

„Успяхме да си свършим работата. За съжаление предишните местни управления в годините 2007-2013 изтърваха толкова важния проект за водния цикъл и лишиха Велинград от нови довеждащи и захранващи водопроводи, канализация и пречиствателна станция”, каза още д-р Коев.

Задоволство от проекта демонстрира и кметът на Ракитово Костадин Холянов

„Честно казано, в началото с  д-р Коев не можехме да се разберем къде да бъдат инсталациите. Но разумно отстъпих, че трябва да са във Велинград, защото тук населението е повече и оттук идват 70 процента от битовите отпадъци. Затова и пред табелата на министерството му подадох ръка, призна Холянов.

На събитието, освен кметовете на Велинград и Ракитово, присъстваха и народните представители от 44-то Народно събрание Димитър Гечев и Сергей Кичиков, областният управител на Пазарджик Стефан Мирев, зам.-кметовете на община Велинград  Светла Томова, Атанас Палигоров и Исмаил Моллов, кметът на община Ракитово Костадин Холянов,  зам.-кметовете на община Ракитово- Ангел Кожухаров, Кристина Овчарова, Цанко Молов, председателят и зам.-председателят на ОбС Ракитово Нина Димова и Момчил Арнаудов, общински съветници, представители на фирната-изпълнител на строително-монтажните работи и на фирмата, осъществяваща строителния надзор, екипът за управление на проекта, и представители на медиите.

Изпълнител на инженеринга (проектиране и строителство на инсталациите) е „Балканика Технолъджи” ДЗЗД. Аглика Павлова от дружеството поясни какъв ще бъде работният цикъл на инсталациите (те да италианско производство), които ще са напълно автоматизирани. Компостната маса ще бъде размесвана и разбърквана ежедневно, каквато е практикта в най-модерните съоръжения от подобен тип, а това няма да позволява отделянето на миризми. За това ще способства и другото иновативно решение - полупропускливата мембрана на подситовата органична фракция в инсталацията за предварително третиране на отпадъците.

Леко разтревожени земеделски производители бяха дошли на пресконференцията

за официалното представяне на проекта. Те не криеха, че са притеснени, защото в близост до инсталациите има пасища и насаждения с картофи. Аглика Павлова успокои гражданите (сред тях бяха един от най-големите земеделски производители – Атанас Бирников, и собственикът на конната база „Сивек” Ангел Роплев), че отвеждащите води отиват в локална пречиствателна станция и ще излизат абсолютночисти. Миризма ще има в непосредствена близост до съхранявания компост, но той ще бъде от зелен отпадък и миризмата няма да е по-различна от тази на окосена трева. Няма да има и никакъв шум, увери представителката на изпълнителите. На свой ред и тя, и представителите на местната власт бяха поздравени от дошлите граждани за проекта, който за първи път се реализира в Чепинската котловина.

След отскужения от отец Иван и отец Станимир тържествен водосвет за здраве и благополучие, кметовете на общините Велинград и Ракитово д-р Коев и г-н Холянов направиха„първата копка.

Вече писахме, че капацитетът на инсталацията за предварително третиране на отпадъци е 15 000 тона годишно, а на компостиращата инсталация  за зелени отпадъци е 5000 тона за година.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички