Други Регионът

Червената църква и Мъртвият празник са в родопския град

  02.08.2020 06:23             
Червената църква и Мъртвият празник са в родопския град

Исторически музей гостува в художествена галерия с изложба

ПЕЩЕРА. Фотоизложба под надслов „Свободните преди Освобождението” на Историческия музей в Перущица гостува в художествената галерия „Проф. Веселин Стайков”. В експозицията са представени 60 снимки и литографии от фонда на музея.

Изложбата е плод на 3-годишен труд на работещите в културната институция и лично на нейната директорката проф. Веселина Вачкова.

Показват се за първи път, но няма да е за последен

Проявата е част от културния календар на Историческия музей. Изложбата може да се види до 8 август.

- Уникална по замисъл и съдържание – така уредникът в музея Марио Джасин определи пред „Знаме” значимостта на архивния исторически материал, събран в 30 табла. Той показва дълбоките християнски корени на хората от Перущица и региона, запазили свободния си дух цели 16 века.

- Пазят го и до днес въпреки превратностите на времето, убеден е историкът Джасин.

Впечатляват фреските от стенописите на църквата „Света Богородица”, съхранени в акварелите на художничката Олга Белокопитова.

Храмът получава името си Червената църква

от градежа й с типични римски тухли и розов хоросан. Художествените изображения разкриват по-ранно богословие, все още извън установените църковни уредби и канони. Стенописите носят посланието на християнската религия, но без да се акцентира на персонажи от Библията.

- Оригиналните рисунки и акварели на художничката Олга Белкопитова

се пазят  във Византийската библиотека в френската столица Париж,

поясни Марио Джасин.

Друг художествен акцент в изложбата са изображенията на безплътни ангели, символизиращи духовната връзка на човека с божественото.

Червената църква е християнски храм в руини, паметник на културата от национално значение. Градена е през 4 век във византийски архитектурен стил с богата живописна украса, част от която е запазена до днес. Подът е от цветна мозайки, а стените са облицовани с мраморни плочи.

Олтарът на храма, разположен на север (а не на изток)

е още едно доказателство за ранното християнско богослужение там. Църковната старина е доживяла до 14-ото си столетие.

Чрез графиките на проф. Добри Добрев оживява друг шедьовър на местното изкуство и архитектура – историческата църква „Свети Арахангел Михаил”, последното убежище на въстаналите перущенци през април 1876 г. Саможертвата на 32-мата е в името на Христовата вяра и борбата им за свобода.

С масовото самоубийство

тези смели хора достигат християнското освобождение по небивал дотогава начин. Свободни, преди да дойде истинското Освобождение през януари 1878 г., плод на Руско-турската освободителна война.

- Това дълбоко прозрение на мъчениците от Априлската епопея е закодирано в заглавието на изложбата „Свободните преди Освобождението”, поясни уредникът.

Той допълни, че в Перущица неизменно досега отбелязват не Април’1876 г., а т. нар.

Мъртъв празник

Началото му започва веднага след Освобождението. Първата оригинална снимка от празника, съхранена във фонда на музея, е от 1890 г.

Археолози, проучвали Червената църква, сред които и проф. Маргарита Ваклинова от Археологическия институт с музей към БАН, определят нейната арка като уникална. Там е открита и

баптистерия (място за кръщенка), изградена с розов мрамор във формата на кръст,

където хората почитали 7 християнски мъртъвци от този район на Тракия. Специалисти предполагат, че в миналото храмът е бил известен с изцелителните мощи на християнски мъченик, загинал за утвърждаване на християнската вяра по тези земи.

Отговори на въпроси за връзки на мъченичеството на християните преди векове и по време на Априлското въстание през 1876 г. търсят посетителите на изложбата „Свободните преди Освобождението”.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички