Други Пазарджик

Немци изпили водата на Зоната на здравето

  10.08.2020 06:42             
Немци изпили водата на Зоната на здравето

Знамето на ГДР пък отказало да се вдигне при откриването на ВСК „Белмекен”

ПАЗАРДЖИК. Любопитни спомени изплуваха преди дни, когато прерязахме лентата на изцяло реновираната „Зона на здравето” - 46 години след първоначалното й откриване като първият в страната Работнически спортен комплекс. Ако се върнем в началото на юни 1974-а обаче Неизвестен, но любопитен факт е, че тогава се случват един след друг два гафа, замазани във всеобщата тържественост на събитието. В началото на юни 1974-а цял Пазарджик и околността се събират за рязането на лентата на новия комплекс с 12 спортни площадки и футболно игрище. Инициаторът за построяването на Зоната – заслужилият деятел на спорта Иван Симеонов (тогава завеждащ отдел „Физкултура, спорт и туризъм” на Окръжния съвет на Българските професионални съюзи), си спомня как първият секретар на побратимения с Пазарджик Карлмарксщат (сега Кемниц)

изпил менчето с водата погрешка

„Всички замръзнахме от изненада. Немският другар, забравил съм му името, бе част от чуждестранната делегация от ГДР, дошла специално за откриването. Още преди да започне церемонията и председателят на профсъюзите Драган Драганов да награди с медали „Отличник на спортното строителство” изпълнителите на обекта, едно момиче в национална носия ни посрещна на входа. Подаде на немския гост менчето с вода и здравец и от преводача се очакваше да му обясни, че трябва да го лисне за здраве. Не знаем какво му пошушна преводачът, но немецът изведнъж надигна менчето и започна жадно да пие. Станала беше грешка на преводача! Веднага след това обаче той се коригира и малкото останала вода бе лисната, както повелява ритуалът. Менчето го бях донесъл от вкъщи, специално за церемонията. То и сега си стои в битовата ми таванска стая”, смее се почетният гражданин на Пазарджик Иван Симеонов. Но неволите на организаторите не приключили с това. На новото футболно игрище излиза отборът ни по художествена гимнастика, който трябва да изпълни демонстрация. Прясно боядисаните седалки обаче все още цапат.

Това с ужас разбира цялата виетнамска делегация,

дошла точно по това време в Пазарджик по линия на профсъюзите…

„Виетнамците се изцапаха, гледаха си дрехите и не знаеха какво да правят. Веднага реагирахме и купихме нови рокли и панталони… Броени дни след откриването на Зоната на здравето, на 16 юни, започна четиридневната работническа спартакиада и нещата се задвижиха. Всички бяхме щастливи, че от едно бунище на десния бряг на Марица стана работнически спортен комплекс за чудо и приказ”, спомня си бай Иван. И разказва за друг любопитен случай с немско участие. При откриването на високопланинския комплекс „Белмекен” през май 1968-а, която се родее само с базите в Сиера Невада (Испания) и Колорадо спрингс (САЩ). Надморската височина от 2050 метра на Белмекен е идеална за подготовка на спортисти, защото така организмът се насища с червени кръвни телца, което води до по-активна кислородна обмяна в нормална обстановка. А с това се повишават значително издръжливостта и силата. Немците обаче имат значителен принос в строежа на базата. Неслучайно първоначално тя функционира почти като секретен обект и в продължение на 20 години са допускани само състезатели от България и ГДР, а условията са подробно описани в договор между двете държави.

„Още през 1966-а година

ние търсехме място за високопланинска спортна база, която да наподобява условията в Мексико

Защото там след 2 години щеше да започне олимпиадата. В групата бяха специалисти от ГДР, български специалисти, зам.-председателят на ЦС на БСФС Христоско Меранзов, председателят на Окръжния съвет на БСФС Славейко Кузев и аз (тогава бях зам.-председател на Окръжния съвет към Българския съюз за физкултура и спорт). Тръгнахме да оглеждаме потенциални места – първо бяхме на язовир „Батак”, но на специалистите не им хареса. Отидохме и на Юндола, но и там не им се стори достатъчно високо. Тогава влязохме в полите на Рила и стигнахме Белмекен. Язовирът още не беше построен. След няколко години щяха да го построят, тогава щеше да започне и строителството на цялата каскада, а на язовира щяха да тренират гребците от базата. Но стигнахме Белмекен и немците, и българите, бяха единодушни. Не е вярно това, че германците избрали мястото – просто и двете страни взаимно се допитваха и уважаваха компетентните си мнения. Две години по-късно ВСК „Белмекен” беше завършена и за откриването дойдоха много немски гости. В най-тържествения момент зазвуча химнът на Народна република България и знамето ни се издигна на пилона. Веднага след това зазвуча и химнът на ГДР

и тяхното знаме се издигна… до средата

И заседна там. Застопори се и - ни нагоре, ни надолу! Настана страшен смут, напразно се правеха опити да се задвижат макарите. Немците понечиха да си тръгнат, но ги задържахме. Свързахме се с немското посолство и там преводачите също помогнаха, докато нашите гости разберат, че проблемът не е политически, а чисто технически. Български и немски спортисти дружно се изкатериха на пилона и закачиха знамето на върха. А Димитър Корсемов, председател на Окръжния народен съвет в Пазарджик, награди строителите от името на държавата…”

Председателят на Общинския работнически спортен клуб Иван Симеонов знае много любопитни истории. На 5 август той ще навърши 90 години. Щастлив е, че е инициатор не само за някогашната Зона на здравето, но за други знакови обекти в Пазарджик като първия извънстоличен покрит плувен басейн в страната - с размери 25/12.50 м, двата открити плувни басейна с олимпийски размери (на ход е и тяхното възстановяване), паметникът на Христо Ботев и единствените в страната общински работнически спортни игри „Христо Ботев” и „Спортна есен”, които до момента имат общо 46 издания от 1990 година насам.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички