Понеделник, 25 Яну 2021
 
Други Регионът

Общинският експерт Георги Минков: 4000 души за заети в туристическия бизнес във Велинград

  04.08.2020 06:50             
Общинският експерт Георги Минков: 4000 души за заети в туристическия бизнес във Велинград
Георги Минков
  ИВАН ГЪРКОВ

Природните дадености в СПА столицата на Балканите със сигурност ще помогнат за възстановяването на срещналите се с Ковид-19

 

В седмицата, в която правителството представи няколко важни мерки подкрепа на родния туризъм, „Знаме” провери пред какви предизвикателства е изправен браншът във Велинград – СПА столицата на Балканите.

 

Ето как отговори на нашите въпроси Георги Минков, директор на ОП „Спортни имоти, пазари и туристически информационен център”:

- Г-н Минков, туристическият поток и в СПА столицата намаля заради коронавируса? Спадът повече сред българските или сред чуждестранните гости на Велинград е?

- За съжаление, един от най-засегнатите отрасли от пандемията е туризмът и в този смисъл Велинград не прави изключение от световната тенденция, както и от състоянието на този отрасъл в страната. Туристическата индустрия е от изключително важно значение за България, тъй като секторът създава близо 12% от БВП на страната. В него са заети 11% от всички трудещи се. Както знаете, в туристическият бизнес във Велинград са заети близо 4000 души, които бяха засегнати по време извънредното положение, а и сега хотелите работят с по-малък персонал.

Процентът на чуждите туристи, които посещават СПА столицата на Балканите е относително малък, така че спадът определено сред българските гости.

- С последните мерки на правителството за насърчаване на туристическия бранш очаквате ли резултат на практика?

- Правителството от самото начало предприе мерки за спасяване на сектора и това продължава и сега. Разбира се най-важното в случая е, че това се прави заедно и в диалог с браншовите организации, които са наясно с процесите и предлагат адекватни решения. Намаляването на ДДС на 9%, мярката за подкрепа 80/20, стимулирането на българите да почиват в нашата страна, ваучерите за почивка са само част от подкрепата за бизнеса, но никой не храни илюзии, че връщането на икономическите параметри в туризма от последните две години ще стане веднага и с магическа пръчка.

- Тук се намира първият в Европа и България минерален плаж с басейн с олимпийски размери и вторият по големина минерален плаж у нас…

- На 25 юли 1937 г. в с. Лъджене е открит първият в България басейн с минерална вода. Това става благодарение на тогавашния кмет Йосиф Шнитер, който има амбицията да превърне Чепино във водещ национален курорт. Тогавашният Селски съвет обсъждал вземането на банков заем за павирането на централната улица. Дебатът да се направи плаж или да се павират улиците се решава с култовата фраза, която и до ден днешен се помни от велинградчаните, а именно: „Плажа ще направи паважа.“

От Варна е докаран морски пясък. Поставено е и специално осветление, за да може басейните да се ползват и нощем. Провежда се и първият конкурс „Царица на плажа“, а първата носителка на титлата е г-ца Надя Атанасова от Русе. През лятото на 1940 г. на конкурса присъства и световноизвестният шампион по кеч – Дан Колов.

- Достатъчно добре ли се рекламира Велинград на вътрешния и външния туристически пазар?

- Съвместната работа на Община Велинград със „Сдружение на хотелиери и ресторантьори – Велинград и Западни Родопи“ в Консултативния съвет по туризъм е доказателство за едно работещо успешно партньорство между бизнеса и местната власт. Заедно изготвяме културния календар, в който има различни събития с национално и международно участие, които вече получиха своето устойчиво присъствие. Ще изброя само някои от тях - Велинградските културни празници, Пролетно хоро, Оф роуд събора, посрещането на теснолинейката, „Хоро при извора” и много други събират хиляди гости и приятели на туристическа дестинация Велинград. Туристическите изложения в страната и в чужбина носят все повече награди на хотелите и признание за нашата община, като една от най-добрите СПА дестинации.  

- На фона на продължаващата пандемия нужна ли е промяна в стратегията за реклама на Велинград и ако да, каква трябва да е тя?

- Велинградската биоклиматична зона предоставя огромно разнообразие от доказани възстановителни, профилактични и лечебни фактори. Потвърдени данни за лечебното и профилактично действие на минералните води датират още от тракийско и римско време, за да стигнем до наши дни, когато Велинград се утвърди като един от водещите балнеологични центрове, заслужено носещ титлата СПА столица на Балканите. Научно доказано е, че в нашата зона се облекчава работата на сърцето, подобряват се функциите на дихателната, нервната и имунната системи. Още през 1937 г. тук е създаден санаториум за лечение на белодробни заболявания, който е един от най-старите в България. В нашият регион има изключително висока концентрация на отрицателни аеройони, т.н. „въздушни витамини“, които стимулират жизнените процеси само след 20 минутен престой в такава зона.

В момент като този трябва да се използват  максимално природните дадености, които ще помогнат на хората, срещнали си с коварното заболяване да се възстановяват и да се долекуват във Велинград. И част от рекламната стратегия трябва да бъде насочена в тази посока.

В края на 2019 година СПА асоциацията ESPA подписаха споразумение с асоциацията  на немските здравни каси, като с този акт  България е призната за дестинация, в която се реимбурсират средствата за рехабилитация и превенция в амбулаторни условия. В резултат от добрите взаимоотношения между туристическия бранш и местната власт Велинград бе представен на голямо туристическо изложение в Германия, като работата по рекламата на града ни ще продължи.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички