Други

Смокинята – Философския плод

  29.08.2020 06:07             
Смокинята – Философския плод

Царицата на фибрите е незаменима част от кухнята ни през летния сезон

Ако на морето сладкото от смокини е деликатес, в Пазарджишко няма как да ни изненадат. Обичаме смокините и ги „прескачаме” в дворове и на улицата, включително на канала Паша арк. Смокините обаче не са за пренебрегване не само заради вкуса си. Те имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Една единствена изсушена смокиня осигурява два грама фибри, а това е 20% от всекидневната препоръчителна консумация.

Вегетарианците и веганите не ги долюбват твърде,

може би поради факта, че във всяка смокиня се крие по една умряла и разградена оса. Смокините са на практика обърнати навътре цветя, които съхраняват прашеца в себе си. Когато женската оса се промъква през тесния отвор на смокинята, крилата й се откъсват, тя снася яйцата си и успешно опрашва плода. След като е загубила способността си да лети, осата умира в смокинята, където специални ензими я разграждат на протеин. Плодът буквално смила мъртвото насекомо и го прави част от узрелия плод. Биолозите наричат тази специална симбиоза "задължителен мутализъм", който е факт от 34 млн. години. Но въпреки мнението на част от хората, без този смъртоносен цикъл смокинята не може да се възпроизвежда. Има около 900 вида оси и всеки вид е отговорен за опрашването на един или два вида смокини.

Но пък фибрите са си фибри

Разтворимите влакнини на смокините помагат и за нормализиране на кръвната захар чрез забавяне скоростта на абсорбцията на хранителната глюкоза. Увеличават чувствителността на клетките към инсулина и могат успешно да се включват в диетични режими за превенция на диабет тип 2.

Проучвания, извършени през последните 10-15 години, показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система. Те не само я подпомагат, а също така намаляват риска от някои форми на рак.

В момента сме в сезона на смокините, така че не пропускайте да хапвате повече от тези плодове, но все пак

внимавайте с количеството

Както всичко останало, колкото и да са полезни смокините, ако се прекали с тях, може да има негативни ефекти. Например, малките семки на плодовете са коварни за стомаха и червата, ако се прекали с тях, но в разумни количества попиват и извличат насъбралите се в стомаха и червата газове. Плодовете могат да се използват както пресни, така и сушени. С тях се приготвят вкусни сладкиши, десерти и сладка, освен това са идеална гарнитура за сладоледи и различни кремове.

Още от дълбока древност смокините били познати на хората. Смокиновото дърво е увековечено в Библията, но още в пирамидите в Гиза между 4000 и 5000 г. пр. Хр. са открити рисунки, изобразяващи богата смокинова реколта. В шумерски каменни надписи, датиращи от преди 2 500 г. пр. Хр., е документирано използването на древния плод както суров, така и сушен. Плодовете били сушени на слънце и използвани за храна в студените зимни месеци.

Намерени са фосили със смокини, датиращи от 9400-9200 пр. Хр.,

а се твърди, че са култивирани в Древен Египет. Древните гърци вярвали, че смокинята е плод, дарен им от богинята на плодородието Деметра. Елините наричали смокинята „плод на боговете” и полагали усърдни грижи за отглеждането дърветата и плодовете, тъй като за тях те наистина били божествени. Сладките смокини били основен хранителен продукт в древна Елада. Другото им наименование там било "философския плод", тъй като много писатели и философи ги описали в творбите си, а дали за това или не, но тези плодове били приемани и за символ на мъдростта. Смокините още тогава били използвани за приготвянето на билкови отвари и сиропи, с които се лекували възпаления на гърлото и устната кухина, както и стомашни проблеми. Гален, който се смята за един от бащите на медицината, смятал, че смокините са много важна храна за атлетите, тъй като им давали повече сила. Хипократ пък ги препоръчвал за лекуването на висока температура. И до днес гърците боготворят смокините си и ги считат за неизменна част от гръцката национална кухня. Те обаче са разпространени и доста далеч от Гърция. Използването им като подсладител вместо захар днес масово се практикува в Северна Америка при приготвянето на сладкиши и десерти.

Плод на боговете или не, в древността те наистина са били символ на изобилие и аристократичност. Смокините са едни от най-сладките плодове, тъй като съдържат 55% натурална захар. Както казахме по-горе обаче, този плод впечатлява и

с невероятните си здравословни свойства

Смокините имат силно детоксикиращо действие, богати са на минерали, калий, манган, фосфор, желязо и калций. От витамините в състава на смокинята влизат К, B1 и B6. Особено богати са на калций и са природният лек срещу висок холестерол. Смокинята се нарежда на второ място след портокала по съдържание на калций. Една купичка изсушени смокини осигурява количеството калций, съдържащо се в една купичка с мляко. Богатото съдържание на калий прави смокините предпочитан плод при хора със сърдечносъдови заболявания - хипертония, застойни отоци (ензимите, които се съдържат в състава на смокиновите плодчета, намаляват съсирването на кръвта и намаляват риска от съдови тромбози). Плодовете са богати на желязо и манган, което предполага да се консумират при анемия. Съдържанието на магнезий помага за преодоляване на констипация (запек) и подобряване на мускулния тонус. Те имат слабителен ефект, особено ако се консумират пресни или сушени сутрин на гладно.

В българската народна медицина са се наложили и листата на смокинята

заради фунгицидното им (противогъбично), бактерицидно и противопаразитно действие, използвано при затруднено дишане (задух), кашлица, стомашни и чревни болки, при болестта на Бюргер (запушване на кръвоносни съдове). Външно запарките се употребяват за гаргара при гърлобол/зъбобол, за налагане на лапи при гнойници по кожата и изгаряния, за бани, компреси и др. Вътрешно се прилагат като билков чай: 2 супени лъжици от изсушените смокинови листа се заливат с 500 мл вряла вода, киснат 2 часа, а количеството се изпива по равни части преди ядене 4 пъти през деня.

Известно е, че 2-3 смокинови плодчета, сварени до покафеняване с чаша мляко, спомагат за преодоляване на дразнещата кашлица и за укрепване на имунната система. Според народната медицина, белият сок, който отделят прекършените смокинови листа и клонки, може да лекува брадавици.

Смокинята е полезен плод и за всеки, който желае да покачи телесното си тегло. За целите на различните хранителни режими е важно в какви комбинации с други храни и напитки се приемат смокините. В това отношение човек сам или подпомогнат от своя доверен специалист по хранене и диететика прави своя здравословен инфоромиран избор - кога и в какви комбинации да използва смокини, за да се радва на едно или друго тяхно здравословно, диетично, лечебно или превантивно действие.

Установено е, че смокините са силен афродизиак. Те са и много калорични - три нормално големи пресни смокини съдържат 140 калории и 5.5 грама от така полезните фибри. Това са повече фибри, отколкото има в 1 чаша овесени ядки или 1 филия пълнозърнест хляб. Но пресни, сушени или в сладко, което е истинска въглехидратна бомба, Царицата на фибрите е незаменима за организма. Да не говорим, че е невероятно вкусна.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички