Регионът

Д-р Полина Узунова, началник на отделението по педиатрия: Децата по-често прекарват леката форма на COVID-19

  31.08.2020 06:27             
Д-р Полина Узунова, началник на отделението по педиатрия:  Децата по-често прекарват леката форма на COVID-19
Д-р Полина Узунова

Това би могло да се дължи на „трениране“ на имунитет с редовните имунизации

Инкубационният период при по-малките пациенти е по-кратък

ПАНАГЮРИЩЕ. С наближаването на 15 септември въпросът за COVID-19 при децата става все по-актуален. Яснота по него внася д-р Полина Узунова, началник на отделението по педиатрия в многопрофилната болница за активно лечение „Уни Хоспитал” в историческия град. В продължение на 30 години тя е работила в МБАЛ „Събо Николов“, като над 20 от тях е оглавявала детското отделение.

Ето какво разказва д-р Узунова за коронавируса при по-малките пациенти:

- Още след 60-те години на миналия век става известно, че коронавирусите причиняват редица заболявания както при хората, така и при животните. При SARS-CоV-2 се наблюдава пълен спектър от клинични симптоми - от безсимптомни и леки случаи, при които не се налагат хоспитализация и лечение, до тежки, изискващи интензивни грижи, включително такива с фатален край.

Повечето случаи – 81%, се класифицират като леки, 14% - като тежки, а 5% - като критични,

водещи до дихателна недостатъчност, септичен шок и/или мултиорганна дисфункция/недостатъчност. Децата по-често прекарват лекака форма на заболяванията, причинени от коронавирусите, в това число и от новия SARS-CоV-2.

Първият потвърден случай на SARS-CоV-2 при дете е докладван в Шензен на 20 януари 2020 г. С увеличаване на броя направени диагностични тестове, нараства и пропорцията на леките случаи при децата и младите хора. До момента е известно, че пациентите със SARS-CоV-2 са основен източник на инфекцията, като заразният ефект на безсимптомните не бива да се подценява.

И при децата, и при възрастните основен източник на заразяването са пръските и капките от респираторния тракт или контактът със заразени повърхности. Близкият контакт с вече болен е главният път на инфекцията в педиатричната популация – разболелият се възрастен я предава на детето, като това често се случва в семейството. Възможно е, разбира се, и обратното. Както и инфекция при дете, родено от бременна майка с доказан COVID-19.

Децата могат да се превърнат в основните разпространители,

най-вече защото заболяването при тях протича леко. Инкубационният период продължава от 1 до 14 дни, обичайно – от 3 до 7 дни, като средно е с два дни по-кратък от този при възрастните. Лекота протичане би могло да се дължи на „трениране“ на имунитет във връзка с редовните имунизации с живи и атенюирани ваксини, което предстои да се проучва. 

COVID-19 при деца се изявява с обичайните за всяка респираторна инфекция симптоми. Степените на тежест са няколко:

a) Асимптомна инфекция – без клинични симптоми и с нормални образни изследвания.

b) Остра инфекция на горните дихателни пътища –

повишена температура в широк диапазон (най-често между 38 и 39градуса),

кашлица, болка в гърлото, хрема, слабост, главоболие, болки по мускулите или дискомфорт. Липсват рентгенологични данни за пневмония.

c) Лека пневмония – с или без повишена температура, кашлица, предимно суха, в последствие с по-влажен характер.

d) Тежка пневмония – данни за остра дихателна недостатъчност, сънливост, кома, конвулсии, капризен апетит до пълен отказ от храна или признаци на дехидратация.

e) Критично болно дете, изискващо мониториране и лечение в Интензивно отделение.

При по-леките форми диария и повръщане също се нареждат сред типичните симптоми.

Диагнозата на COVID-19 се поставя

при положителен резултат от PCR тест за SARS-CoV-2 на материал от горните или долни дихателни пътища. SARS-CoV-2 в изпражненията се запазва продължително време. За момента се счита, че пациентите, при които PCR пробите са отрицателни, вече не са заразоносители. За откриване на асимптомно преболедувалите се използват серологични тестове, при които се установяват IgM и IgG антитела.

Съветите към родителите са да подкрепят нормалната имунна функция, да прилагат балансирана диета и да поддържат орално здраве, адекватна физическа активност, регулярна почивка. Да се избягва екстремната умора. Ако родителите забележат симптоми, трябва да се погрижат на детето да бъде направен PCR за SARS-CoV-2 и при необходимост малкият пациент да бъде хоспитализиран в определеното за целта лечебно заведение.

Препоръчително за децата с хронични заболявания и COVID-19 е да продължат контролиращото си лечение и стриктно да съблюдават правилата на социална дистанция и лична хигиена.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички