Понеделник, 25 Яну 2021
 
Пазарджик

Васил Вълканов с втора награда за авторска песен от „Пирин фолк”

  05.09.2020 06:27             
Васил Вълканов с втора награда за авторска песен от „Пирин фолк”

С „Доне, Доне” представих достойно родния Пазарджик, доволен е народният певец

САНДАНСКИ. Пазарджишкият певец Васил Вълканов бе удостоен с втора награда за нова авторска македонска песен на 28-то издание на международния фестивал „Пирин Фолк-2020”. Отличието му бе връчено на галавечерта в неделя (30 август). Предния ден публиката се наслади на концертните изпълнения за авторска македонска песен и за изпълнителско изкуство.

„Знаме” честити на победителя Вълканов високото отличие и му пожела да продължава да радва почитателите си с нови македонски песни.

- Горд съм, че

с изпълнението на песента „Доне, Доне” представих достойно родния си Пазарджик

– сподели пред наша репортерка певецът. – Втората награда е равна на първата, защото тя (първата) винаги е оспорвана. Още повече, че „Доне, Доне” бе класирана от предварително жури сред 8-те песни, влизащи в надпреварата, за разлика от останалите. Наградата ми бе връчена за нова авторска песен – основната цел на фестивала.

Автор на текста е Борче Нечовски, а на музиката и аранжиментът – Цане Петров, и двамата от Северна Македония. С Борче и Цане работим в екип от няколко години, а в последните три печелим престижни отличия на фестивала в Сандански.

„Доне, Доне” е любовна лирична песен, по-весела от предишните, изпълнени с драматизъм за гурбетчиите, за България. Мисля, че подобни теми пренаситиха и тази година фестивала. Първата награда отиде точно за песен с такъв

носталгичен характер

Екипът ни заложи на игрива песен на фона на обстановката от коронавирус, която преживяваме през последните месеци. Защото скучното и еднообразното ни дойдоха в повече.

За мен като изпълнител е важно „Доне, Доне” да се хареса на любителите на македонската народна песен и хората да я запеят. И това ще се случи, убеден е Васил Вълканов. Защото наградите, които той не си ги брои, идват и се забравят. Но стойностното, сътворено с любов и вкус, остава да живее дълго.
-Днес „Пирин Фолк” не е същият отпреди времето на изпълнители като Райко Кирилов, Йорданка Варджийска и други певци – каза още Васил Вълканов. - Организатор на музикалната проява вече е частна фирма и нещата се случват по нейни правила. Едно от условията е въведените

квоти за участници от различни музикални компании,

без определени критерии за музика и изпълнение. Независимо от всичко, по-добре е да го има фестивалът, да се раждат нови авторски песни от македонския край и повече българи да ги слушат, пожела си певецът.

Той обеща да не пропусне и следващото издание на „Пирин Фолк” догодина с или без отличие. И благодари от сърце на „Знаме” за поздравленията и оценката на областният вестник след участието му в престижния форум.

Пенка МИХАЙЛОВА

 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички