Пазарджик

Ученици са готови за училище само с гола тетрадка и химикал

  15.09.2020 06:39             
Ученици са готови за училище само с гола тетрадка и химикал
Оборудването на първолак за пръв път ще струва на родителите не повече от 50-60 лева

ПАЗАРДЖИК. Оборудването на първокласник тази година е особено евтино - ще струва едва 50-60 лева, като в тази сума не влизат новите дрехи и обувки, макар че и дрехите, и обувките, част от учениците засега също ги пропускат с надеждата, че скоро започват да учат дистанционно. Пазаруването от хипермаркети и интернет магазини все повече се засилва заради удобството и ниските цени, но и там, и в книжарниците, където пък можеш да видиш и пипнеш стоката, търговията за 15 септември далеч не е в темповете от минали години.

„Дни преди 15 септември в книжарниците все по-рядко влизат родители и ученици, коментира за „Знаме” Вили Стоянова от книжарница „Хемус”. Ученическите раници днес не са приоритет за удобството на момичетата и момчетата, дори и тези в долните класове. Причината е доколко те ще се използват, ако обучението отново се провежда онлайн. Раничките се харчат от 15 до 75 лева, съобразени са с възрастта и нуждите на учениците. Това важи и за тетрадките, които според формата струват от 35 до 80 стотинки. Цената им тази година е завишена с по 5-10 стотинки. Купуват се моливи – черни и цветни, флумастери, боички, химикалки, гумички и други артикули, съдържащи се в нарочния препоръчителен списък, даден от учителите. Те се предлагат на цени от предишната година. Сега един първолак ще струва на родителите си не повече от 50-60 лева. В сумата влиза раничка от 23 лева плюс още трийсетина лева за помагалата от въпросния списък”, допълни Вили Стоянова.

Необичайното тази година е, че ученици купуват за първия си учебен ден само по една тетрадка и един химикал, споделиха работещи в книжарница „Пазарджик”. И споделиха случващото се като прецедент. И при тях продажбата на ранички е много по-слаба от предишни години. Те са на цена от 15 до 70 лева, според джоба на родителите. Тетрадките и другите пособия държат цени от миналата година. В книжарницата са категорични, че всичко необходимо за първокласника няма да надхвърли сумата от 60-70 лева.

Припомняме, че предишни години, за да изпратиш ученик в първи клас, трябва да се бръкнеш поне с 200 и повече лева, но тогава повечето избираха по-скъпи и по-трайни раници. Днес несигурността за това как ще се обучават учениците повлия на продажбата на ученически пособия, категорични са търговците.

Ана МАТЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички