Понеделник, 25 Яну 2021
 
Регионът

6780 лева за ден събраха за онкоболни деца патриотичните пирографии на Илиян Пенев

  11.09.2020 10:27             
6780 лева за ден събраха за онкоболни деца патриотичните пирографии на Илиян Пенев

Сумата продължава да расте, защото „да помагаш на деца е задължително”!

ВЕЛИНГРАД. На 5 септември, в навечерието на Съединението, Градската художествена галерия в курорта посрещна гостите на изложбата "ВЕЛИЧИЕТО БЪЛГАРСКО". Както „Знаме” писа, всички творби в нея са на даровития Илиян Пенев от Велинград. В рамките на една година той ги изработва с пирограф.

Вдъхновен от славната българска история, 19-годишният творец е посветил пирографиите си на големите владетели през трите български царства, на възрожденци, дали своя принос за освобождението на България, на традициите и фолклора.

Интересът към събитието бе голям. Авторът посрещна своите гости на входа на галерията

под звуците на две родопски гайди с гордо развят трибагреник

и придружен от красивите момичета в носии от детско-юношеския ансамбъл за народни песни и танци "Здравче - Венче" и от участниците от националното дружество „Традиция” - регионален клон "Родопчани", облечени като хайдути.

В изложбената зала многобройните посетители имаха възможността да разгледат картините, обхванали немалък период от българската история.

Илиян бе представен от класната му ръководителка Недялка Стефанова. В емоционалните си и искрена реч тя определи неговото родолюбие като страст и отдаденост. И допълни:

- А всяка една страст съчетава много любов, но и болка!

- Неслучайно черпя вдъхновение от историята и традициите. Неслучайно портретите на героите и владетелите български са значима част от изложбата. Помненето е част от дълга ни към тях – каза младият творец.

В обръщението си той благодари на своите родители, роднини и приятели, на целия колектив на НПГГС "Христо Ботев", на учителите си, на Община Велинград, след което представи на присъстващите трите части на изложбата.

- Да даряваш и да помагаш безвъзмездно е благородно, но да помагаш на деца, водещи тежката битка с рака, е задължително – подчерта Илиян.

Това бе най-емоционалната част от събитието, а и най-истинската

От името на сдружение "Деца с онкохематологични заболявания", Петя Александрова разказа за дейността на организацията. Тя не спести похвали и възхищение от постъпката на младия велинградчанин.

Уредникът на художествената галерия Бранко Манушев пък му пожела да запази своя дар на артист и естет.

- Аз съм изключително щастлив, че още в деня на изложбата се събра невероятната сума от 6780 лева – каза той пред „Знаме”. - Има и запазени картини, т. е. тази сума ще продължи да расте.

Анонимен дарител подари на народното читалище „Отец Паисий” една от картините

- Огромна благодарност към дарителя – посочват оттам. - За нас е чест да придобием това произведение не само заради неговата символика, но и защото Илиян Пенев е възпитаник на музикалната школа и оркестрант в представителния младежки духов оркестър с мажоретен състав "Димитър Мечев". Ние се гордеем изключително много с това талантливо момче.

Реализацията на неговата изложба е прекрасен образец за съчетание на майсторство, идея и благородство. Илияне, щастливи сме, че те познаваме, че си част от нашия екип, подкрепяме те и ти пожелаваме

силата да отстояваш себе си,

да реализираш идеите си и да вървиш напред!

За Илиян бяха казани много топли думи и по време на самата изложба:

- Докато има такива млади хора, България ще я има! – не скри вълнението си един от посетителите. - Респект и почит към теб, към делото ти и труда ти!

Благотворителна изложба "ВЕЛИЧИЕТО БЪЛГАРСКО" остава на разположение за разглеждане до 11.09.2020г. включително. Всеки, който не е успял да присъства на откриването, може да я посети всеки ден от 10:00 до 17:00 часа в Градската художествена галерия във Велинград.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички