Понеделник, 26 Oct 2020
 
Пазарджик

Местните производители: Пиперът се нарежда сред рисковите култури

  22.09.2020 06:57             
Местните производители: Пиперът се нарежда сред рисковите култури

В момента ни залива внос от Македония, Турция и Гърция

Пиперът е култура, която изисква много голямо внимание и много труд, единодушни са местните земеделски производители, които отглеждат този зеленчук.

- Наред с това, пиперът е обвързан и с едни от най-високите разходи в зеленчукопроизводството – допълват стопаните. – Производството на качествен пипер има разход на декар от порядъка на 1800-2000 лева.

Многото труд и високите разходи

го превръщат в рискова култура. Неблагоприятните климатични условия, непредвидените нападения на наприятели и т. н. влошават качеството на крайната продукция. Това пък води до нейното поевтиняване. Да не говорим, че на нашия пазар почти не може да се реализира некачествен пипер.

Така че

тази култура може да донесе големи загуби

На въпроса за реализацията тази година местните производители отговарят:

- В момента в България има много голям внос от Македония, Турция и Гърция. Поради тази причина цената на родното производство не е такава, каквато ни се иска. Продаваме зелената чушка на 70 стотинки, а червената - на 1.20-1.30 лева максимум.

Реализирането на готовата продукция не е лесно. Търгуваме с изкупвачи и посредници на

зеленчуковата борса в Огняново, както и с веригите,

които обаче държат на качеството, добрата партидност, уеднаквяването на продукта, както и на неговото пакетиране в касетка или в кашонче. Това допълнително оскъпяване. Още повече, че ако не ти е достатъчно добра продукцията, рискуваш да ти я върнат, което пък ще ти донесе още разходи.

Стопаните получават и субсидия за отглеждането на пипер.

- Размерът на помощта не е малък, но ни се иска да е повече.

Да получаваме по 400-500 лева на декар,

докато сега ни дават около два пъти по-малко. Общо взето, засега оцеляваме. Има надежда, но тя не е много голяма. Целият ни сектор не е особено обнадежден. По-добра трябва да е политиката на държавата, що се отнася до зеленчукопроизводството, казват в заключение производителите.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички