Пазарджик

Ансамбъл „Пазарджик” откри творческия сезон

  21.09.2020 06:02             
 Ансамбъл „Пазарджик” откри творческия сезон
„Самодивска орис” отново тръгва на турне, разкри художественият ръководител Атанас Чолаков

ПАЗАРДЖИК. Новият творчески сезон на ансамбъл „Пазарджик” започна на 6 септември с концерт, посветен на националния празник на България – Съединението. Артистите очакваха с нетърпение първата среща с публиката, която ги възнагради с бурни аплодисменти.

С какво още ансамбълът ще радва любителите на народните песни, танци и свирни, разказа пред „Знаме” неговият главен художествен ръководител Атанас Чолаков:

- Пандемията от коронавирус спря предвиденото в страната турне на ансамбъла с постановката „Самодивска орис” – с хореографи  Костадин Низамов и Гергана Ламбрева.

Спектакълът с елементи на фолклорен балет

се показва за първи път у нас, с надеждата това да стане факт.

Вече възстановяваме контактите с градовете, които се надяваме да посетим. Първата ни планувана среща с публиката бе в Театъра на армията в столицата, билетите за концерта отдавна са продадени. Юбилейните празници на военния театър обаче налагат да променим мястото на изявата на ансамбъла.

Новата дата е 29 октомври, а залата – в театър „Възраждане”. Тепърва ще се запознаем с обстановката там, защото

„Самодивска орис” изисква специално осветление

и други екстри. Продалата 400-те билети фирма ще уведоми притежателите им за новото място на концерта. Обещаваме да няма ощетени любители на българския фолклор.

Велико Търново, Силистра, Гоце Делчев и Разлог са другите градове, в които ще гостуваме със спектакъла. Все още няма определени дати заради проблема със спазването на противоепидемичните мерки в салоните.

Очакваме предложението на пловдивската телевизия за

заснемане на „Самодивска орис”,

отложено от месец март.

Част от новия сезон на ансамбъла ще е филм на БНТ от 1980 г., посветен на празника Тодоровден в пазарджишкото село Черногорово. Намеренията ни са да пресъздадем буквално селския обичай „Тодоровден” и той да влезе в репертоара на ансамбъла. Музиката ще се пише до края на годината, а от следващата ще започне подготовката на спектакъла.

За нас приоритет е фолклорът от пазарджишкия край – най-разнообразен и красив. Кой, ако не ансамбъл „Пазарджик”, може да го представи в автентичния му вид, питам се.

От филма ще черпим песни, танци, костюми, наричания

и всичко, което ще послужи за изграждане на сценичен спектакъл. Продължаваме контактите с най-добрите композитори и хореографи, без да подценяваме местните творци, напротив.

Декември е месецът на „Сладкопойна чучулига” – музикално събитие за отличаване на изтъкнати творци от областта. Тази година „Чучулигите” ще станат на 19. Дано липсата на средства да не помрачи поредното празнично издание. Надяваме се на разбирането и добрата воля на кмета на общината Тодор Попов и на областния управител Стефан Мирев

да ги има „Сладкопойните чучулиги” и тази, и през следващите години

Колекитвът ни е от млади хора, мотивирани да покажат всичко най-добро от себе си. Дълбоко са влюбени в професията, обичат народната музика и танци и ги предават всеотдайно на публиката, която ги посреща топло и възторжено. Браво! Създадена е перфектна творческа организация и трудът се възнаграждава.

Искам да благодаря на общинската администрация и лично на кмета Тодор Попов за материалната и морална подкрепа да го има ансамбъл „Пазарджик”. И на вярната публика, с която обичта ни е взаимна.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички