Пазарджик

Ансамбъл „Пазарджик” откри творческия сезон

  21.09.2020 06:02             
 Ансамбъл „Пазарджик” откри творческия сезон
„Самодивска орис” отново тръгва на турне, разкри художественият ръководител Атанас Чолаков

ПАЗАРДЖИК. Новият творчески сезон на ансамбъл „Пазарджик” започна на 6 септември с концерт, посветен на националния празник на България – Съединението. Артистите очакваха с нетърпение първата среща с публиката, която ги възнагради с бурни аплодисменти.

С какво още ансамбълът ще радва любителите на народните песни, танци и свирни, разказа пред „Знаме” неговият главен художествен ръководител Атанас Чолаков:

- Пандемията от коронавирус спря предвиденото в страната турне на ансамбъла с постановката „Самодивска орис” – с хореографи  Костадин Низамов и Гергана Ламбрева.

Спектакълът с елементи на фолклорен балет

се показва за първи път у нас, с надеждата това да стане факт.

Вече възстановяваме контактите с градовете, които се надяваме да посетим. Първата ни планувана среща с публиката бе в Театъра на армията в столицата, билетите за концерта отдавна са продадени. Юбилейните празници на военния театър обаче налагат да променим мястото на изявата на ансамбъла.

Новата дата е 29 октомври, а залата – в театър „Възраждане”. Тепърва ще се запознаем с обстановката там, защото

„Самодивска орис” изисква специално осветление

и други екстри. Продалата 400-те билети фирма ще уведоми притежателите им за новото място на концерта. Обещаваме да няма ощетени любители на българския фолклор.

Велико Търново, Силистра, Гоце Делчев и Разлог са другите градове, в които ще гостуваме със спектакъла. Все още няма определени дати заради проблема със спазването на противоепидемичните мерки в салоните.

Очакваме предложението на пловдивската телевизия за

заснемане на „Самодивска орис”,

отложено от месец март.

Част от новия сезон на ансамбъла ще е филм на БНТ от 1980 г., посветен на празника Тодоровден в пазарджишкото село Черногорово. Намеренията ни са да пресъздадем буквално селския обичай „Тодоровден” и той да влезе в репертоара на ансамбъла. Музиката ще се пише до края на годината, а от следващата ще започне подготовката на спектакъла.

За нас приоритет е фолклорът от пазарджишкия край – най-разнообразен и красив. Кой, ако не ансамбъл „Пазарджик”, може да го представи в автентичния му вид, питам се.

От филма ще черпим песни, танци, костюми, наричания

и всичко, което ще послужи за изграждане на сценичен спектакъл. Продължаваме контактите с най-добрите композитори и хореографи, без да подценяваме местните творци, напротив.

Декември е месецът на „Сладкопойна чучулига” – музикално събитие за отличаване на изтъкнати творци от областта. Тази година „Чучулигите” ще станат на 19. Дано липсата на средства да не помрачи поредното празнично издание. Надяваме се на разбирането и добрата воля на кмета на общината Тодор Попов и на областния управител Стефан Мирев

да ги има „Сладкопойните чучулиги” и тази, и през следващите години

Колекитвът ни е от млади хора, мотивирани да покажат всичко най-добро от себе си. Дълбоко са влюбени в професията, обичат народната музика и танци и ги предават всеотдайно на публиката, която ги посреща топло и възторжено. Браво! Създадена е перфектна творческа организация и трудът се възнаграждава.

Искам да благодаря на общинската администрация и лично на кмета Тодор Попов за материалната и морална подкрепа да го има ансамбъл „Пазарджик”. И на вярната публика, с която обичта ни е взаимна.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички