Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Регионът

Веска Барова, директорка на СУ „Нешо Бончев”: Не очаквам проблеми, ако се наложи дистанционно обучение

  19.09.2020 12:03             
Веска Барова, директорка на СУ „Нешо Бончев”: Не очаквам проблеми, ако се наложи дистанционно обучение

Повече ще се притеснявам, ако се разболее учител, а класът му е в училище

ПАНАГЮРИЩЕ. Отмина еуфорията от първия учебен ден, а учители и ученици вече влизат в познатия ритъм, който вече включва и носенето на маски по правилата във време на пандемия. Разговаряме с директорката на СУ „Нешо Бончев” в историческия град – Веска Барова. Тя още в навечерието на 15 септември проведе

онлайн среща с родителите

На нея бе показан резултатът от извършените ремонти в училището.

- Основно са ремонтирани едно от стълбището, както и един от коридорите – уточни пред „Знаме” г-жа Барова. - За родителите беше важно също така да се запознаят и с предприетите мерки, свързани с Ковид-19. Защото решихме да въведем правилото те

да не се допускат в училището,

освен в много крайни случаи.

Въвели сме и други мерки, целящи ограничаване разпространение на коронавируса. Ще уточняваме още детайли в хода на работата.

През миналата учебна година учителите в СУ „Нешо Бончев” не са имали проблеми с преминаването на преподаването в електронна среда:

- Училището работи с електронни ресурси от 2013-2014 г.

Ползвахме две електронни платформи, както и различни образователни приложения. Тогава обаче наблягахме на материали, подходяща за присъствено обучение. Така че миналата година трябваше да понаучим и някои нови неща – видеосрещи, правенето на филми за асинхронно обучение, работа с различни видове Гугъл формуляри и други. Смятам, че колегите се справиха много бързо.

Като цяло годината премина добре. В началото имаше ученици без

таблети

и без достатъчно желание за онлайн обучение, но постепенно и те си дадоха сметка, че друг начин няма и започнаха да се включват. С някои работихме допълнително, когато вече бе възможно влизането в училищата, макар и с маски, давахме им хартиени варианти и т. н.

Веска Барова е категорична, че присъственото обучение няма алтернатива. И тя, и колегите й го предпочитат.

- Присъственото обучение е най-доброто и най-адекватното, когато детето няма специални потребности, изискващи друг вариант.

Ръководството и педагогическият състав на СУ „Нешо Бончев” не очакват трудности, ако се наложи отново да преминат на онлайн обучение:

- За мен повечето притеснения идват от това,

ако се разболее учител

- как и дали ще е в състояние ли да преподава от вкъщи, какво ще прави неговият клас, който трябва да е в училище. Когато целият клас се обучава от разстояние, е по-лесно, вече знаем какво да правим. Другият случай е по-обезпокоителен, защото трябва бързо да сменяме седмичните разписания, да намираме заместници (за предпочитане е заместникът да е от нашето училище, защото, както вече споменах, се стараем да ограничим влизането на външни лица в сградата).

И учениците от панагюрското училище трябва носят маски

в коридорите, фоайетата и всички останали помещения, където се събират много хора. В школото се изисква слагането на маски и когато се събират групи от два класа, например за часовете по чужд език. Целодневните групи също са смесени.

- Осъзнавам, че е затрудняващо. Ще видим как ще се развият нещата занапред, но ако маските и шлемовете ни спасяват от опасния вирус, трябва да се възползваме – казва в заключение директорката Веска Барова.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички