Понеделник, 26 Oct 2020
 
Регионът

Веска Барова, директорка на СУ „Нешо Бончев”: Не очаквам проблеми, ако се наложи дистанционно обучение

  19.09.2020 12:03             
Веска Барова, директорка на СУ „Нешо Бончев”: Не очаквам проблеми, ако се наложи дистанционно обучение

Повече ще се притеснявам, ако се разболее учител, а класът му е в училище

ПАНАГЮРИЩЕ. Отмина еуфорията от първия учебен ден, а учители и ученици вече влизат в познатия ритъм, който вече включва и носенето на маски по правилата във време на пандемия. Разговаряме с директорката на СУ „Нешо Бончев” в историческия град – Веска Барова. Тя още в навечерието на 15 септември проведе

онлайн среща с родителите

На нея бе показан резултатът от извършените ремонти в училището.

- Основно са ремонтирани едно от стълбището, както и един от коридорите – уточни пред „Знаме” г-жа Барова. - За родителите беше важно също така да се запознаят и с предприетите мерки, свързани с Ковид-19. Защото решихме да въведем правилото те

да не се допускат в училището,

освен в много крайни случаи.

Въвели сме и други мерки, целящи ограничаване разпространение на коронавируса. Ще уточняваме още детайли в хода на работата.

През миналата учебна година учителите в СУ „Нешо Бончев” не са имали проблеми с преминаването на преподаването в електронна среда:

- Училището работи с електронни ресурси от 2013-2014 г.

Ползвахме две електронни платформи, както и различни образователни приложения. Тогава обаче наблягахме на материали, подходяща за присъствено обучение. Така че миналата година трябваше да понаучим и някои нови неща – видеосрещи, правенето на филми за асинхронно обучение, работа с различни видове Гугъл формуляри и други. Смятам, че колегите се справиха много бързо.

Като цяло годината премина добре. В началото имаше ученици без

таблети

и без достатъчно желание за онлайн обучение, но постепенно и те си дадоха сметка, че друг начин няма и започнаха да се включват. С някои работихме допълнително, когато вече бе възможно влизането в училищата, макар и с маски, давахме им хартиени варианти и т. н.

Веска Барова е категорична, че присъственото обучение няма алтернатива. И тя, и колегите й го предпочитат.

- Присъственото обучение е най-доброто и най-адекватното, когато детето няма специални потребности, изискващи друг вариант.

Ръководството и педагогическият състав на СУ „Нешо Бончев” не очакват трудности, ако се наложи отново да преминат на онлайн обучение:

- За мен повечето притеснения идват от това,

ако се разболее учител

- как и дали ще е в състояние ли да преподава от вкъщи, какво ще прави неговият клас, който трябва да е в училище. Когато целият клас се обучава от разстояние, е по-лесно, вече знаем какво да правим. Другият случай е по-обезпокоителен, защото трябва бързо да сменяме седмичните разписания, да намираме заместници (за предпочитане е заместникът да е от нашето училище, защото, както вече споменах, се стараем да ограничим влизането на външни лица в сградата).

И учениците от панагюрското училище трябва носят маски

в коридорите, фоайетата и всички останали помещения, където се събират много хора. В школото се изисква слагането на маски и когато се събират групи от два класа, например за часовете по чужд език. Целодневните групи също са смесени.

- Осъзнавам, че е затрудняващо. Ще видим как ще се развият нещата занапред, но ако маските и шлемовете ни спасяват от опасния вирус, трябва да се възползваме – казва в заключение директорката Веска Барова.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?


Резултати
Обяви

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА  УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80

ДАВАМЕ СТАЯ ПОД НАЕМ, ЗА УЧЕНИЧКА ИЛИ ЖЕНА, НЕПУШАЧКА, В ИДЕАЛНИЯ ЦЕНТЪР НА ГРАДА, БЕЗПЛАТНА КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ И ИНТЕРНЕТ, 034/ 46 02 80
Всички