Спорт

Забравената спортна история: За профсъюзите във времето, когато правеха спорт

  29.09.2020 06:40             
Забравената спортна история: За профсъюзите във времето, когато правеха спорт

В годината, в която Пазарджик е европейски град на спорта, е добре да си припомним или да научим неизвестни досега любопитни факти от историята на спорта не само в областния център, но и в някогашния Пазарджишки окръг. Свидетел, а в повечето пъти участник в тях или техен инициатор, е навършилият през август 90 години Иван Симеонов. Почетният гражданин на Пазарджик и заслужил деятел на спорта по него време е зам.-председател на ОС на БСФС.

Голяма беше ролята на профсъюзите за развитието на спорта в трудовите колективи. През 1970г. ЦС на Българските професионални съюзи започна тази политика. Създаде се отдел „Физкултура и спорт” с 8 специалисти в Пазарджик, а в Окръжния съвет за физкултура и спорт бе сформиран отдел, който аз завеждах - с трима души, на обществени начала. В „Социално битови и културни мероприятия” се заделиха средства за спорт, а с министерско постановление 49 се назначаваха щатни физкултурни организатори в предприятията с над 1000 работници – 36 в окръга и 17 в Пазарджик. В окръга профсъюзите заделяха 50-60 000 лева за спортни мероприятия годишно, за да се повдига психическото състояние на работниците. Така се създаде новият физкултурен комплексен преглед „Здрави, силни, работоспособни” – градски, окръжен, национален… В него имаше няколко дисциплини – основна гимнастика (производствена гимнастика), вдигане на пудовки и гирички (съответно 5 и 3 кг, за мъжете и жените), плуване, колоездене, лекоатлетически крос, теглене на въже и туристическа щафета. В профкомитетите, където няма условия, преценяваха по избор в кои дисциплини да бъдат включени. При нас окръжният преглед два пъти се проведе на язовир „Батак”, но иначе до разтурянето на окръзите постоянен домакин беше Стрелча. Първенци в окръжните прегледи бяха панагюрските „Оптикоелектрон” и МОК „Медет”, промкомбинатът „Чико”-Пещера и КК „Марица”-Пазарджик. Те станаха носители на преходното знаме на Българските професионални съюзи и ни представяха на националните прегледи. Най-голям успех постигна отборът на КК „Марица” – републикански първенец през 1974 г. и 1976г., във Варна и в Добрич, с физкултурен организатор Стоян Бангов. В републиканския преглед бяха 36 отбора, защото София участваше с отбори за всеки свой район. Във Варна, където колоездачът на „Марица” Геоги Кендеров прелетя през стръмните стълби на Морската градина с колелото си, имаше и преглед на филми „Здрави, силни, работоспособни”. Там нашият филм, с автор Иван Величков от Дома на профсъюзите, зае първото място, а после взе призово място и в Прага. Първи участник в републиканския преглед пък беше „Чико”-Пещера с организатор и треньор Димитър Юруков – станаха вицешампиони в Ловеч и бяха наградени с екскурзия в ГДР, а нас ни наградиха от Централния съвет с купа.

В Стрелча отборите бяха настанени в палатков лагер на стадиона, но имаше и щандове с тяхното производство. Беше празник. Откриваше се с духовия оркестър на Велинград и с фойерверки… Но преди едно такова откриване, един от спортните деятели ми каза: „Иване, какво щеше да направиш?” Стреснах се и сега още се стряскам. Оказа се, че пилонът за знамето, който бе висок 6 метра, е паднал от силен вятър буквално на един метър от жена, която преминава с бебешка количка на площада.

Иван СИМЕОНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички