Спорт

Забравената спортна история: За профсъюзите във времето, когато правеха спорт

  29.09.2020 06:40             
Забравената спортна история: За профсъюзите във времето, когато правеха спорт

В годината, в която Пазарджик е европейски град на спорта, е добре да си припомним или да научим неизвестни досега любопитни факти от историята на спорта не само в областния център, но и в някогашния Пазарджишки окръг. Свидетел, а в повечето пъти участник в тях или техен инициатор, е навършилият през август 90 години Иван Симеонов. Почетният гражданин на Пазарджик и заслужил деятел на спорта по него време е зам.-председател на ОС на БСФС.

Голяма беше ролята на профсъюзите за развитието на спорта в трудовите колективи. През 1970г. ЦС на Българските професионални съюзи започна тази политика. Създаде се отдел „Физкултура и спорт” с 8 специалисти в Пазарджик, а в Окръжния съвет за физкултура и спорт бе сформиран отдел, който аз завеждах - с трима души, на обществени начала. В „Социално битови и културни мероприятия” се заделиха средства за спорт, а с министерско постановление 49 се назначаваха щатни физкултурни организатори в предприятията с над 1000 работници – 36 в окръга и 17 в Пазарджик. В окръга профсъюзите заделяха 50-60 000 лева за спортни мероприятия годишно, за да се повдига психическото състояние на работниците. Така се създаде новият физкултурен комплексен преглед „Здрави, силни, работоспособни” – градски, окръжен, национален… В него имаше няколко дисциплини – основна гимнастика (производствена гимнастика), вдигане на пудовки и гирички (съответно 5 и 3 кг, за мъжете и жените), плуване, колоездене, лекоатлетически крос, теглене на въже и туристическа щафета. В профкомитетите, където няма условия, преценяваха по избор в кои дисциплини да бъдат включени. При нас окръжният преглед два пъти се проведе на язовир „Батак”, но иначе до разтурянето на окръзите постоянен домакин беше Стрелча. Първенци в окръжните прегледи бяха панагюрските „Оптикоелектрон” и МОК „Медет”, промкомбинатът „Чико”-Пещера и КК „Марица”-Пазарджик. Те станаха носители на преходното знаме на Българските професионални съюзи и ни представяха на националните прегледи. Най-голям успех постигна отборът на КК „Марица” – републикански първенец през 1974 г. и 1976г., във Варна и в Добрич, с физкултурен организатор Стоян Бангов. В републиканския преглед бяха 36 отбора, защото София участваше с отбори за всеки свой район. Във Варна, където колоездачът на „Марица” Геоги Кендеров прелетя през стръмните стълби на Морската градина с колелото си, имаше и преглед на филми „Здрави, силни, работоспособни”. Там нашият филм, с автор Иван Величков от Дома на профсъюзите, зае първото място, а после взе призово място и в Прага. Първи участник в републиканския преглед пък беше „Чико”-Пещера с организатор и треньор Димитър Юруков – станаха вицешампиони в Ловеч и бяха наградени с екскурзия в ГДР, а нас ни наградиха от Централния съвет с купа.

В Стрелча отборите бяха настанени в палатков лагер на стадиона, но имаше и щандове с тяхното производство. Беше празник. Откриваше се с духовия оркестър на Велинград и с фойерверки… Но преди едно такова откриване, един от спортните деятели ми каза: „Иване, какво щеше да направиш?” Стреснах се и сега още се стряскам. Оказа се, че пилонът за знамето, който бе висок 6 метра, е паднал от силен вятър буквално на един метър от жена, която преминава с бебешка количка на площада.

Иван СИМЕОНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички