Понеделник, 25 Яну 2021
 
Спорт

В памет на Георги Тонков дойдоха джудисти от 4 държави и ФСБ на живо

  27.09.2020 11:30             
В памет на Георги Тонков дойдоха джудисти от 4 държави и ФСБ на живо

Спарта спечели първия международен  джудо мемориал, посветен на Властелина на свръхтежката категория

ПАЗАРДЖИК.  Домакините от спортен клуб Спарта спечелиха първия Международен мемориал в памет на отишлия си през 2008-а година пазарджишки джудист и самбист  Георги Тонков.  На татамито в зала „Васил Левски“  в турнира  за момичета и момчета до 12 години, юноши и девойки до 14 и 17 години излязоха 378 джудисти от 42 клуба от България, Гърция, Румъния и Сърбия. Първи след домакините са джудистите на Чавдар (Троян), а с бронзовите медали са състезателите от Хасково. Всички призьори бяха отличени с купи, медали и грамоти. Във всяка възрастова група имаше и плакети за най-техничен състезател.

На старта на престижното състезание за кратко забиха легендите от ФСБ, които изпълниха любимата песен на Тонков „Високо“, докато нагоре литнаха гроздове с балони.  Община Пазарджик подпомогна проявата заедно с редица частни спонсори.  При откриването на състезанието кметът Тодор Попов изрази вяра, че турнирът ще бъде традиционен, а към всички той се обърна с думите:

"Георги Тонков е жив в спомените и сърцата на всички нас. Той е пример, който сегашното поколение и тези след него трябва да следват, за да станат добри спортисти и още по-важното - добри хора".

Сред официалните гости на състезанието бяха председателят на родната федерация по джудо Румен Стоилов,който връчи благодарствен плакет на Тодор Попов,  съпругата на Жоро Тонков – Цвети, която също връчи почетен плакет на кмета, олимпийският шампион по борба от Мюнхен-72  Георги Мърков, олимпийската медалистка  и председателка на сдружение „Пазарджик спортува“ Ренета Камберова, родената в  Братаница многократна шампионка по джудо и самбо, и бивша националка,  Цветана Божилова, общинският съветник Найден Шопов, зам.-директорът на Спортното училище Благой Гицев, много приятели на Георги Тонков, както, разбира се, и личният треньор на Тонков и настоящ треньор в Спортното училище Величко Серев, за който също имаше плакет…

Георги Тонков си отиде нелепо след коварно заболяване преди 12 години и беше само на 33. Още като юноша Тонков  печели  4 световни титли в самбото. В същия спорт, но при мъжете националът е носител на две европейски титли. Като юноша най-добрият джудист и самбист на Пазарджик и България в тежката и свръхтежката категория и при подрастващите, и при мъжете, е спечелил бронзов медал на Европейско първенство по джудо, а при мъжете е пети на Световно първенство. Георги Тонков  се е състезавал за Пазарджик, за ЦСКА (като войник), Локомотив (София) и Панагюрище, печелил е медали в джудото и самбото от множество силни международни турнири, включително и от Москва, където се бори и победи пред погледа на руския президент Владимир Путин.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички