Регионът

Общината представи проект за патронажна грижа към уязвими хора

  29.09.2020 18:58             
Общината представи проект за патронажна грижа към уязвими хора

ПЕЩЕРА. Встъпителна пресконференция за изпълнение на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Пещера“ се проведе днес в родопския град. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 124 259,80 лева. Продължителността на проекта е 10 месеца.

„През последните години в община Пещера се наблюдава нарастване на делът на лицата, попадащи в групата на уязвимите. Ето защо, изпълняваните социални политики от Община Пещера, приоритетно са насочени към преодоляване на последиците от социалното изключване и бедността“, каза кметът на Община Пещера Йордан Младенов в началото на събитието.

В обръщението си към присъстващите кметът подчерта, че в условията на  епидемична обстановка и обявеното извънредно положение в страната, свързани с разпространението на COVID-19, на територията на община Пещера е идентифицирана голяма нужда от предоставянето на услуги по домовете. Градоначалникът разясни, че дейностите по проекта се ипълняват, за да се подобри качеството на живот и социалното включване на хора с увреждания и възрастни хора от община Пещера чрез осигуряване на услуги в домашна среда и изграждане на подходящ капацитет за предоставянето им.

„Чрез изпълнение на проекта ще се подкрепят мерките по време на въведеното извънредно положение, като се подпомогне достъпа до услуги на уязвимите лица, хората с увреждания в невъзможност от самообслужване, лицата в карантинен период, посредством дейности, пряко свързани с опазване на здравето на лицата, които са застрашени в най-голяма степен от COVID-19“, допълни Младенов.

Стана ясно, че предвид противоепидемичните мерки, приоритет в работата на Община Пещера са доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, лекарства, заплащането на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни услуги . Предоставянето на посочените услуги се извършва от нает за целта персонал. Проектното предложение е в пълно съответствие с Инвестиционен приоритет № 3 „Подобряване на достъпа до услуги, които са на достъпна цена, устойчиви и висококачествени, включително здравни и социални услуги от общ интерес“.

„Потребителите заявяват своите потребности от услуги на обявен телефон в обособен диспечерски център. Получените заявки се разпределят от служителя в диспечерския център. За опазване на здравето и осигуряване на безопасни условия на труд на наетия персонал са осигурени лични предпазни средства и дезинфекциращи препарати“, обясни Младенов .

Обща цел на проектното предложение е одобряване качеството на живот и възможностите за социално включване на хората с увреждания и възрастните хора на територията на община Пещера, чрез осигуряване на мрежа от услуги в домашна среда и изграждане на подходящ (материален и кадрови) капацитет за предоставянето им. Специфичните цели са защита на обществения интерес и нуждите на идентифицираната целева група за превенция на разпространението на COVID-19, предоставяне на дейности и почасови услуги по домовете на възрастните хора над 65 години с ограничения или невъзможност за самообслужване, хората с увреждания и техните семейства, хора, които са поставени под карантина от здравните власти, за които има социална необходимост, ограничаване на контактите между хората и подкрепа на мерките по време на въведеното извънредно положение и социална изолация на лицата, които са застрашени в най-голяма степен от COVID-19.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ,  0892 313 134

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, 0892 313 134

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.
Всички