Понеделник, 25 Яну 2021
 
Други Спорт

Петима наши спортисти уважиха премиерата на „България на Олимп“

  30.09.2020 09:49             
Петима наши спортисти уважиха премиерата на „България на Олимп“

СОФИЯ. Петима представители на Пазарджик и областта ни присъстваха на знаково събитие, което се проведе вчера в столицата. На едно място бяха събрани почти 200 олимпийски медалисти от цялата спортна история на България. Поводът бе първото по рода си издание "България на Олимп" с автори журналистите Владимир Памуков, Тодор Шабански и фотографът Бончук Андонов. В над 400 страници те събират на едно място всички подробности за абсолютно всички олимпийски медали на България от първата Олимпиада до последната в Рио де Жанейро.

Както е известно, Пазарджик има трима олимпийски шампиони - Борислав Гидиков (вдигане на тежести, Сеул 1988), Георги Мърков (борба класически стил, Мюнхен 1972 година) и Йордан Биков (вдигане на тежести, Мюнхен 1972 година).

Сребърни олимпийски медалисти от Пазарджик са Атанас Шопов (вдигане на тежести, сребро на Олимпиадата в Мюнхен 1972); Николай Пешалов (вдигане на тежести, сребро от Олимпиадата в Барселона 1992 година); Гинка Гюрова (четворка скул, сребро от Олимпиадата в Монреал 1976 година, сребро от Олимпиадата в Москва 1980); Лиляна Васева (четворка скул, сребро от Олимпиадата в Монреал 1976 година)

Бронзови олимпийски медалисти от Пазарджик -  Атанас Шопов (вдигане на тежести, бронз на Олимпиадата в Монреал 1976); Николай Пешалов (вдигане на тежести, бронз от Олимпиадата в Атланта 1996); Георги Георгиев (джудо, бронз от Олимпиадата в Атина 2004); Ренета Камберова (художествена гимнастика, бронз от Олимпиадата в Рио де Жанейро 2016)

На събитието присъстваха част от представителите на Пазарджик - Георги Мърков, Борислав Гидиков, Йордан Биков, Георги Георгиев и Ренета Камберова.

Да припомним, че Георги Мърков  (олимпийски шампион от Мюнхен 1972 година по борба) е роден в село Горно Вършило. Велик шампион. Известен и с изключителната си смелост. По време на европейското първенство в Йонкьопинг (Швеция) през 1984 г. е треньор в националния тим. По време на схватка, човек влиза с букет цветя на тепиха, а зад тях държи карабина. Настава суматоха и само Георги Мърков запазва самообладание. Напада в гръб терориста и му избива оръжието. За тази постъпка е награден от ЮНЕСКО и Световната федерация по борба.

Борислав Гидиков (олимпийски шампион по вдигане на тежести от Сеул 1988). Роден в село Мало Конаре, Пазарджишко. Завършва Спортното училище "Георги Бенковски" в Пазарджик.

Йордан Биков (олимпийски шампион по вдигане на тежести от Мюнхен 1972 година) - Поставя световен рекорд в трибоя с 485 кг, който не е подобрен и до днес. Йордан Биков е първият наш щангист с голям шлем от олимпийска, световна и европейска титла. Обявен е за спортист номер едно на България за 1972 г.

Георги Георгиев  (бронзов медалист по джудо от Олимпиадата в Атина 2004 година). Боец в категория 66 килограма, в която печели и медала си от Атина. В момента е директор на спортното училище в Пазарджик, което продължава да подготвя бъдещите шампиони.

Ренета Камберова (бронзова медалистка с ансамбъла по художествена гимнастика от Рио де Жанейро 2016). Едно от златните момичета на България. Невероятен състезател, изключително силен характер. Абсолютна световна шампионка в Измир 2014 година, носителка на над 81 медала с националния ансамбъл на страната ни. Пример за следващото поколение гимнастички. В момента е председател на МСК Пазарджик Спортува и е с огромен принос за развитието на спорта в Пазарджик.

Пазарджик благодари на своите спортни герои, донесли слава на България!

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички