Други

Феерия от цветове на Празника на плодородието

  11.10.2020 07:59             
Феерия от цветове на Празника на плодородието

КЮСТЕНДИЛ. Пазарджишките танцьорки от група „Мерак” посетиха града, известен като овощната градина на България, и попаднаха в епицентъра на тридневния традиционен Празник на плодородието. И веднага били запленени от феерията от цветове. И вкусове, разбира се…

„Беше невероятно. Различните села представят на щандовете си изобилието, което ражда кюстендилската земя. Във всичко е вложено много творчество и старание! Икебани с плодове, кошници със зеленчуци, икони от фасулчета, пременени момичета и жени в саи и казмири -  типичните за Кюстендил народни носии. И, естествено, погачи и зелници върху домашно тъкани покривки!... Пъстрото многообразие от даровете на труда е истинска наслада за сетивата. Разбираш защо Майстора е черпел от това място вдъхновение за слънчевите си картини”, говорят в захлас под влиянието на емоциите танцьорките Валентина Данаилова, Златина Ганчева и ръководителката на „Мерак” Румяна Костадинова.

Празникът се провежда всяка година от 2008-а насам, а там Институт по земеделие – Кюстендил, който е съорганизатор с местната община, всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона. Провежда се конкурс за най-красиво аранжиран щанд и най-едра ябълка, а кулинарни експерти от страната са специални гости на събитието. Гостите на "Празника на плодородието"се забавляват в спортни зони и тематични художествени ателиета с аниматори. Занаятчии и търговци от Кюстендил и региона представят своите художествени произведения, а земеделски производители продават своята чиста и здравословна продукция, директно на потребителите. Кюстендил неслучайно е наречен „Майка на българското овощарство“, категорични са пък пазарджишките момичета.

Есенният празник на изобилието е наследство от Първия национален овощарски конкурс, проведен още в далечната 1896 година именно тук.

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички