Регионът

С панихида и поднасяне на цветя отбелязаха 86 години от героичната гибел на Владо Черноземски

  09.10.2020 16:57             
С панихида и поднасяне на цветя отбелязаха 86 години от героичната гибел на Владо Черноземски

 

ВЕЛИНГРАД. В 10:00 ч. в църквата "Св. Троица" отец Антон отслужи панихида в памет на българския революционер, наш съгражданин и деец на Вътрешната македонска революционна организация - Величко Димитров Керин, известен с псевдонима Владо Черноземски, е роден в някогашното чепинско село Каменица.

На паметната му плоча в кв. "Каменица" бяха поднесени цветя по повод 86 години от героичната му гибел. Владо Черноземски е участвал в Първата световна война, става член на ВМРО на 25-годишна възраст. Влиза в множество сблъсъци и борби срещу сръбските части. Владо Черноземски поема инициативата при атентата срещу краля на Югославия Александър I Караджорджевич и го прострелва смъртоносно в Марсилия заради свирепата сърбизация, репресиите, гоненията и издевателствата над българите във Вардарска Македония и Западните покрайнини от страна на югославските власти. Ранен тежко от полицията и ритан от тълпата, той е откаран в полицейски участък, където е подложен на разпит. Умира същата вечер, без да издаде нищо. Идентифициран е впоследствие по татуираните на ръката му изображение на череп с пресечени кости и надпис под тях В.М.Р.О. Погребан е на неизвестно място, като на погребението присъствали само двама детективи и гробари.

Любопитното е, че сбед Кумановската битка през 1912-а крал Александър Караджорджевич е посрещнат по традиция с цветя от деца в Скопие. Между тях е и 7-годишната Веска Зойчева. На неговия въпрос „Каква си ти?“ (“Па шта си ти?“), детето отговорило „Българка!“ („Бугарка!“). Шокиран от отговора, бъдещият сръбски крал не се стърпял и ударил шамар на девойчето. Вестта за невижданата случка се разнася светкавично в цяла Македония и предизвиква бурни реакции и неодобрение в българския печат и българското общество. В изразяване на незадоволството се включва и народният поет Иван Вазов, кой в емоционален изблик на чувства, написва своето стихотворение „Па шта си ти?“ през април 1913 г..

Официални лица на събитието в квартал "Каменица" днес бяха кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев, директорът и служители на "Исторически музей-Велинград", Председателят на Областния съвет на Общинската организация на Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва майор Костадин Златев, директорът и представители на ОУ "Христо Ботев", служители на общинска администрация-Велинград, както и племенницата на Владо Черноземски – Денка Христова.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С. СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.

ДАВАМ ТРИСТАЕН АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ, КВ.ЗАПАД, 0898 455 261.
Всички