Регионът

Храм „Света Петка” отбеляза храмовия си празник

  14.10.2020 13:53             
Храм „Света Петка” отбеляза храмовия си празник

ПЕЩЕРА. На днешния Петковден местната църква „Света Петка“ отбелязва своя храмов празник. По този повод архиереите отслужиха тържествена света литургия. Десетки граждани и гости на града се стекоха тук, за да се помолят за здраве и благочестие.

 

В тържествената служба взеха участие кметът на Пещера Йордан Младенов и Гълъбина Карамитрева- зам.-кмет на Общината. Честването на една от най-обичаните от българския народ православни светици е с благословението на Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

 

Църквата  е построена през 1710 година, тя е дело на пещерската архитектурна школа. Легендите за чудотворната икона на светицата и лечебната сила на изворчето, призната назад в годините от турците, събраха миряните, които търсят помощ и лек. Църквата „Св. Петка“ е изградена от дърво и изгаря напълно през 1901г. Събитието силно развълнувало целия град, който сметнал случилото се за лоша поличба. От огнената стихия невредими останали иконата на Св. Петка и мощите. Така в двора на църквата се свиква общоградско събрание от кмета Атанас Янков, архиерейски наместник Величко Караджов и председател на църковното настоятелство Петър Учкунов и се решава да се възстанови църквата. Избират се две комисии от видни пещерски граждани, едната за събиране на помощи, втората за строителството, оглавявани от градоначалника.

 

Новата църква се изгражда от първомайстор Герги Катин. Тя е по-висока с 50см от старата и строежът е завършен в 1904г. Иконостасът е изработен от студента Павел Ташев от с. Брестовица, доправен от братята на свещеник В. Караджов, майстори от Дебърската школа. Иконите са нарисувани от пещерския художник Петър Стайков и Петър Зографски. Църквата е осветена от митрополит Теодосий на 22 май 1905г.


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички