Други Пазарджик

Ваня Иванова отваря сърцата ни с въздействащ календар

  17.10.2020 06:45             
Ваня Иванова отваря сърцата ни с въздействащ календар

Нека „Най-доброто се вижда със сърцето” да е поучителна, а не благотворителна кампания, казва фризьорката с рекорда „Гинес”

ПАЗАРДЖИК. Календар ще разнася посланието на добротворството вместо традиционния концерт на 4 декември (датата, на която през 2016-а пазарджишката майсторка на ножиците направи постижение за „Гинес” с 330 вдигнати коси за 8 часа, б.р.). Това обяви фризьорката Ваня Иванова през седмицата, когато в двора на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт учениците с нейна помощ засадиха три японски вишни. Цифрата е символична, но не от вчера Ваня вплита символите, за да ни въздейства и направи съпричастни към различни добри каузи.

В последните три години каузата е ясна

– апотеозът на кампанията „Най-доброто се вижда със сърцето” е декемврийският концерт, с който се събират пари за дръвчета, традиционно посаждани на 22 април - Деня на Земята. Заради пандемията обаче концерт няма да има, а доброто ще се предава посредством календар. В него модели ще са ученици от Икономиката и столичната Професионална гимназия по фризьорство и козметика „Княгиня Евдокия”, където Ваня е лектор. С по-голямата част от парите ще се закупят фиданки за двете училища, а с останалите – тренировъчни глави за столичната гимназия. Учениците-модели обаче трябва да направят така, че календарът да отвори сърцата ни за невидимото „най-добро” и да бъде прозорец към надеждата, независимо дали ще е окачен в офиса, дома или залата.

Може ли обаче един календар да оправдае такива очаквания?

Ваня се усмихва и издава някои тайни.

„Децата са ентусиазирани и календарът ще бъде чудесен, сигурна съм.

Те ще станат лицата на тази кампания, но ще ги „изтезаваме”, защото това е цената, когато си под прожекторите. Ще „изтезаваме” три момичета от Икономиката – на едната ще се прави нещо по тоалета, на другата – прическата, на третата – гримът. Софийски деца ще работят по косите и на лента със снимки ще покажем този „бекстейдж”. Други две момичета-близначки от пазарджишкото училище ще са на календара. Едната ще бъде антипод на другата. Едната цветна, сияеща, нагримирана, красива, а другата – дрипава, сива, мръсна и страшна…

На такова момиче нашата планета заприличва все повече от ден на ден!

А на заден план ще се снима един много популярен в национален мащаб изпълнител, чието име засега ще запазя в тайна. Посланието е ясно, но бъдете сигурни, че то ще бъде и много силно и въздействащо. Надявам се на подкрепа за купуването и разпространението на календара, а ако някой иска да удари едно рамо като помогне за изработването, е добре дошъл”, казва Ваня Иванова.

Тя е лектор в столичната гимазия „Княгиня Евдокия” и съвсем не го прави заради символичния хонорар.

„Бяха ме поканили като част от кампанията „Успели българи дават личен пример” да се срещна с децата и да говорим по темата „Защо искам да остана в България?”. Децата ме слушаха в захлас. После ме поканиха да говоря и като фризьор, а директорката на училището г-жа Мариета Гигова ми предложи да съм лектор на граждански договор.

Очарована съм заради децата

Миналата седмица ги помолих да ми напишат какво е за тях фрпизьорството, защоискат да станат фризьори и какво очакват от тази професия. Отговорите им ме трогнаха. Едно от момчетата написа, че иска да стане фризьор, за да си подобри финансовия статус и така да може да помага на деца без родители. Друго написа, че това е негова мечта от малък и бизнес за бъдещето. Казват, че това е изкуство, което те вади от сивотата, и те искат да създават красота. Те искат, но се нуждаят от тренировъчни глави за правене на прически. И заедно ще им помогнем”, убедена е фризьорката.

Тя избягва думата „благотворителна”, когато говори за кампанията

„Не искам да говоря за благотворителност – всеки от нас безвъзмездно прави или дава нещо, за да се случи добротворческата кампания „Най-хубавото се вижда със сърцето”. Ти си купуваш билет за концерт с благотворителна цел, но получаваш шоуто, което си очаквал. Преди това обаче най-вероятно си направил много други мили жестове безвъзмездно и за тази кампания, и по други поводи. Това е добротворчество. Искам все повече хора да се замислят как да направим така, че около нас да бъде по-чисто, приветливо и красиво. Искам да ангажирам децата, защото те са нашето бъдеще, но важно е чрез децата

всички ние да осъзнаем как не само едно засадено дръвче иска любов, грижи и търпение

- нали животът около нас се крепи на тези простички думи. В този смисъл кампанията не е благотворителна, а поучителна. Но поуката е за всеки от нас”, казва Ваня.

В Икономиката ученици коментираха пред „Знаме”, че ако немалко техни съученици се стремят да пазят природата, картината в кварталите им е различна – много от съседите пет пари не дават и дори замърсяват околната среда. Затова те показват с три японски вишни нагледно какво трябва да се прави.

А ние очакваме календара на 4 декември. На друг един неин календар преди време, някой запитал Ваня: „Хм, не разбирам защо си булка, обута с кубинки?”, а тя отговорила: „Ако булката беше на токчета, според Вас дали може да изкачи някой връх?”

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички