Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Регионът

Д-р Захари Захариев, началник на Отделението по лъчелечение: Диагнозата "Рак" не те прави различен

  18.10.2020 09:10             
Д-р Захари Захариев, началник на Отделението по лъчелечение:  Диагнозата \
Доброто лечение може да превърне пациентите в победители

За това напомни волейболният турнир в подкрепа на мъжете с простатен карцином

ПАНАГЮРИЩЕ. Този месец в спортна зала „Арена Асарел“ се проведе волейболният турнир „Той е“ в подкрепа на мъжете с простатен карцином. Събитието е третото от инициативата „Победителите“ на Онкологичния център в „Уни Хоспитал“.

Д-р Росица Кръстева, началник на Центъра, и инициатор за провеждането на кампанията, сподели, че целта е да се припомни, че точната и навременна диагностика и доброто лечение могат да превърнат пациентите в победители, без да променят драстично стила и качеството си на живот. Особено значение за самочувствието и запазването на здравето има поддържането на постоянна физическа активност, категорична е д-р Кръстева.

Надпреварата бе оспорвана и изпълнена с напрегнати ситуации и радостни емоции. Превърна се в незабравим празник за всички участници - лекари, пациенти, техни близки и приятели.

От Онкологичния център на терена излязоха д-р Захари Захариев, д-р Цветан Татаров, д-р Божидар Илиев, д-р Халил Ашимов. Заместник-управителят на "Уни Хоспитал" Николай Господинов също впечатли с играта си. В инициативата се включиха и бившият национал по волейбол и настоящ треньор Найден Найденов, както и д-р Красимир Шопов, председател на фондация „Експерти срещу рака“. Д-р Михаил Илиев, дългогодишен лекар на футболния отбор ПФК "Левски" (София) и националния тим на България, пък бе подготвил специални награди.

Началникът на Отделението по лъчелечение в "Уни Хоспитал" д-р Захари Захариев се съгласява да участва в турнира, без да се колебае. Спортът не му е чужд - син е на треньор по лека атлетика, а самият той е спортувал активно в ученическите си години. Участвал е в състезания по лека атлетика, волейбол, баскетбол, футбол, летен биатлон, спортна стрелба.

- Приветствам инициативата на д-р Кръстева и исках да я подкрепя - допълва медикът. - Идеята е нашите пациенти да се почувстват

нормални хора с нормален живот и нормални потребности

- да спортуват, да се забавляват. С участието си аз показах своето отношение. Радвам, че станах част от това събитие.

Д-р Захариев е категоричен, че спортът дава много:

- Възпитава трудолюбие - да не жалиш усилия си. Прави те по-самоуверен, по-смел, мотивира те. Учи на дисциплина - нещо, което днес липсва много на младите хора. Възпитава дух, борбеност, да гониш целите си и да ги постигаш. Дава енергия, тонус, приятни емоции. А отборните спортове учат и на грижа за другия,

на спортсменство, на фейър плей

Всички тези качества ще ти служат и в бъдеще - и в личен, и в професионален план. И не на последно място - спортът създава приятелства, които остават за цял живот.

На въпроса има ли място спортът в живота на болните хора, д-р Захариев отговаря:

- Дори да си тежко болен, когато се лекуваш и особено след като се излекуваш, ти отново влизаш в ритъма на нормалния живот. Точно това искаме да покажем с тази инициатива. Че тези хора могат да спортуват, могат да се веселят, могат да правят нещата, които правят останалите. Притежават нужните енергия и жизненост.

Това, че имат рак,

по никакъв начин не трябва да ги прави различни. Те самите не бива да се чувстват по този начин. Защото в България, за съжаление, има едно погрешно схващане. На тези болни прекалено често се гледа едва ли не като на недъгави, че не могат да се справят сами, че са изтощени, измъчени и т. н. Няма такова нещо!

Наблюденията на лекаря са, че българинът като цяло спортува крайно недостатъчно:

- Не спортуват дори младите хора.

Няма я тази инициативност,

тази организираност на спорта от миналото. Няма ги детско-юношеските школи дори във футбола. С такива могат да се похвалят само по-големите отбори. Младите все повече посягат към компютрите и телефоните вместо към топката. Ние, възрастните, като че ли не възпитаваме достатъчно отношение към спорта у тях.

В Америка например спортът е издигнат в култ. На него се държи страшно много в училищата, университети и колежите. В скандинавските държави пък сутрин хората са на велосипедите си, а не в колите. Виждал съм ги как бягат сутрин и вечер. Има организирани отбори - аматьорски и полупрофесионални. По приятелски също спортуват.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички