Пазарджик

Съдба: 42 години в една детска градина

  20.10.2020 06:21             
Съдба: 42 години в една детска градина

В ДГ "Здравец" постигнах всичко, което съм желала в кариерата си на учител, горда е Веска Ненчева

ПАЗАРДЖИК. Писахме на сайта си как кметът Тодор Попов връчи Културен чек на директорките на две детски градини, които отдават над 40 години от живота си на системата на образованието. В знак на уважение и благодарност за дългогодишната съвместна работа бяха почетени Веска Ненчева и Костадинка Димитрова. Днес ще ви срещнем с г-жа Ненчева, а за г-жа Димитрова от детска градина „Детелина” в Паталеница, четете в следващия брой.

Професионалният път на Веска Ненчева продължава цели 44 години, като 42 от тях са в любимата й детска градина "Здравец". 14 години тя е базов учител там, а през остналите 28 години е базов директор.

През 1976 г. г-жа Ненчева завършва ПИДУ „Вела Пеева“ с преподаване на руски език в Пазарджик. Първото й работно място е в детската градина в Радилово, където 2 години е учител в подготвителна група. 3 години по-късно, след майчинство, тя замества в детска градина „Георги Иванов“, а през есента на 1979 г. е назначена в ОДЗ №1 „Владо Гьошев“, сегашната детска градина „Здравец“.

- Това бяха трудни години - с две деца, момчета, и

съпруг офицер

Неотлъчно до мен тогава беше майка ми. Цял живот ще съм й благодарна за неоценимата помощ.

Като редовен базов учител в добра детска градина, г-жа Ненчева бързо разбра колко важно за работата й с децата и студентите е да е в крак с новостите в професията.

- Много полезно и престижно в онези години бе да придобиеш втора професионално-квалификационна степен (II-ро ПКС). Такава ми бе присъдена след положени тежки изпити в Института за усъвършенстване на учителите в Стара Загора.

През 1989 г. Веска Ненчева завършва Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ с пълно отличие и става магистър по "Предучилищна педагогика".

- Наред с всичко останало, трябваше да бъда и пример за децата си. Затова не спрях до тук. Като базов учител продължих да търся и прилагам новости в професията в сътрудничество с преподавателите от института и университета.

В периода 1989-1994 г. г-жа Ненчева описва и публикува в списание  „Предучилищно възпитание“  добри практики с децата. По същото време е отпечатана и

книгата „Математическата подготовка за училище“

на доц. З. Узунова с личното й участие в практическата част.

- Тогава (а и до днес) доказателство за висок професионализъм е да защитиш I-ва ПКС. След повече от 10 публикации в специализирания печат, рецензирани от уважавани професори и доценти, през 1995 година аз държах в ръцете си свидетелството за най-високата професионално-квалификационна степен - първа! Смея да твърдя , че съм първият предучилищен педагог в Пазарджик, а може би и в областта, на който е присъдена I-ва ПКС. Бях постигнала всичко, което съм желала, в кариерата си на учител. Ползвах се с добро име и доверие в учителските среди и ръководството. Реших, че време да се пробвам като ръководен кадър.

За целта Веска Ненчева завършва двугодишен курс на обучение по  организация и управление на образованието при проф. Бишков  в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

- Демократичните промени след 10 ноември 1989 г. дадоха възможност на хора като мен без връзки и протекции да се явяват на конкурси и да заемат заслужено ръководни постове. Първите конкурси бяха тежки. Може много да се разказва за тях. Още по-тежки пък бяха самите години. 

След отлично издържан конкурс, на 03.01.1993 г. тя е назначена от първия демократично избран кмет  Георги Терзов за директор на ОДЗ №1 „Владо Гьошев“.

- Ще помня двама от кметовете, мои работодатели - първият, който ми  гласува доверие, и последният, който прекрати трудовата ми кариера, но винаги се е отнасял с уважение и разбиране и ме оцени по достойнство - г-н Тодор Попов.

Г-жа Ненчева поема най-голямата детска градина в Пазарджик

с 13 групи, 54 души персонал и 3 корпуса с огромна площ.

- Както във всички сфери на обществени живот, и в детската градина трябваше да се извършат редица демократични промени. Въведох конкурсното начало и с помощта на специалисти-консултанти избрахме новото име „Здравец“ и логото. Продължихме с ритуалите - вече имахме свое знаме, химн по текст на П. Банкова и музика Е. Миндова (учители  от детската градина) и девиз „Чудесата, това са децата“. Продължихме да работим като базова детска градина към института, а впоследствие и към Пловдивския университет. При нас бяха заснети учебни филми при въвеждане на нови програми за децата от предучилищна възраст. Участвахме активно в конференции на национално и регионално ниво, имаме много публикации в списания и сборници. Поставихме началото на наша издателска дейност - издадохме първа част на сборник с доклади от практиката на детската градина, всяка година издаваме  Годишник на випуска, за да помнят децата първото си образователно заведение, първите си учители и приятелите от групата.

Превърнахме детската градина в любимо и желано място за тях. Искахме престоят им да е един непрекъснат празник. Освен празниците от календара, вече 15 години се провеждат Детски празници на изкуствата. Любими на всички са и танцовите спектакли, както и останалите изяви на сцена. Печелим и проекти - и тази година сме избрани за Иновативна детска градина. Преди 3 години пък назначихме  педагогически съветник, който работи успешно с децата по приобщаващото образование, помага на родителите и учителите в трудни моменти. Открихме

консултативен кабинет за деца, родители и педагози

Назначихме психолог. Подобрихме материално-техническата и дидактическата база. Детска градина "Здравец" придоби съвременен облик и добра визия.

- И винаги до нас  са родители! С доверие, взаимно уважение и желание те се включват във всички наши дейности - подчертава г-жа Ненчева. - Родителите са с нас в щастливи и трудни моменти. Доказателство за това е активното им участие в настоятелството, регистрирано като СНЦ „Здравец“ през 1999 г.

Бих могла да разказвам дълго и за предизвикателствата, които трябваше да преодолявам - за екологичните и социалните проблеми, за наводнението, за липсата на средства, за трудностите в изхранването на децата през злополучната 1997 година. Но предпочитам да си спомням щастливите моменти, доверието на родителите и колегите, любовта на децата.

Дълбоко в сърцето си аз си оставам УЧИТЕЛ, учител на децата, на студентите, на учителите. Специално място в него има и за колегите по време на цялата ми кариера, за непедагогическия персонал, за учителите, които съм назначила, които обичам и вярвам, че ще продължат да работят  всеотдайно и да издигат авторитета на институцията. Спокойна съм, че оставам в добри ръце детската градина, която се превърна в моя съдба и която обичам най-много след моето семейство, в която израснаха внуците ми. Оставам я в ръцете на обичан от мен човек, приятел и доказал се професионалист - моят приемник и вече  директор на детска градина „Здравец“ Анна Вълева. Аз съм  истински щастлив човек, понеже случих на такива учители. И колкото повече време минава, толкова повече си давам сметка колко е важно да имаме добри учители. 

Мария ДЪБОВА

НА УЧИТЕЛЯ С ЛЮБОВ!

Професията учител за мене е най-прекрасната  професия.

Тя е кауза - Да посветиш живота си на кауза, да мечтаеш, страдаш, да се бориш за нея, да даряваш, да преживееш неправди и правди, да печелиш и да не печелиш приятели, но да си верен от край докрай на убежденията си и да получиш от хората, които значат нещо за теб, признание – струва си да живееш за това.

Тя е мисия - Да си учител е мисия, не само защото учителите учат децата по своя предмет, но и да бъдат наистина добри хора.

Тя е щастие - Това е професията, която те кара постоянно да се чувстваш добре, да си усмихнат, която няма сравнение с никоя друга.

Тя е любов -Тази професия ми дава всичко - най-много любовта на децата. Тази професия я избрах и тя се превърна в моя съдба..

           

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички