Четвъртък, 28 Яну 2021
 
Пазарджик

Първата фотоволтаична централа в детска градина е факт

  20.10.2020 14:45             
Първата фотоволтаична централа в детска градина е факт

Общината в партньорство с “ЕВН България” направи „Валентина Терешкова” енергийно автономна

ПАЗАРДЖИК. Първата фотоволтаична централа в детска градина в цяла Югозападна България е факт, съобщи кметът на общината Тодор Попов.

„За мен е чест да връча на „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД сертификат за дарение който удостоверява, че те даряват фотоволтаична централа за производство на електроенергия. Те положиха модули със соларна система на покрива на ДГ „Валентина Терешкова” в Пазарджик и така градината става енергийно автономна”, заяви Попов. И поясни, че с този проект се цели да се обясни перспективността на различните източници на енергия.

„В крайна сметка, това е бъдещето, към което се стремим - да имаме енергия от това, което ни е дала природата - от слънцето, въздуха и водата. Благодаря на нашия дългогодишен партньор – „ЕВН България. Те предвиждат и образователни дейности с децата за възобновяемите енергийни източници”, каза кметът на Пазарджик при връчването на сертификат за дарение на „ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД.

Фотоволтаичната централа е изградена през лятото и до дни ще заработи, заяви Петър Костадинов от „ЕВН България”. „На нас с г-н Попов и Община Пазарджик ни върви да правим нещата за пръв път. Ще припомня, че през 2013 г. в парк "Острова" открихме първата енергийна детска площадка с едни клатушки, които при движението на децата произвеждаха енергия, а сега правим и първия си проект в детско заведение - фотоволтаична централа в детска градина - това е първият подобен проект на ЕВН в Югозападна България и Пазарджик отново е с едни гърди напред. Тази централа ще позволи на детската градина поне 50% от цялата енергия, която те потребяват годишно, да я произвеждат сами, т.е. разходите им за електроенергия ще намалеят, а  останалото количество ще бъде изкупувано, така че това ще е допълнителен ефект за тях, но най-големият ефект считаме, че е възможността в ранната детска възраст, когато е времето за възпитание за отговорно отношение към ресурсите и природата, децата нагледно да могат да видят ползите от произвеждане на енергия от слънцето”, заяви Петър Костадинов.

„Пазарджик като община и г-н Попов за пореден път се доказват като отговорни партньори, с които работим”, каза още Костадинов.

Фотоволтаичната електроцентрала е за производство на електрическа енергия за собствени нужди и генериране на излишната енергия в мрежата  с инсталирана мощност: 29,76 кw и е на стойност 44 777 лв. Състои се от 96 броя фотоволтаични модули, монтирани на покрива на сградата на ДГ „Валентина Терешкова” в Пазарджик. Прогнозното количество произведена електрическа енергия е 37,05 мегаватчаса на година. Излишната енергия ще се изкупува от „ЕВН България ЕС” ЕАД съгласно сключен с Община Пазарджик договор за срок от 20 години.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички