Понеделник, 25 Яну 2021
 
Пазарджик

Црънча ще става от китна по-китна

  26.10.2020 06:30             
Црънча ще става от китна по-китна

ЦРЪНЧА. Селото, което някои иронично, но и с нескрита любов наричат Црънчака, хубавее с всеки изминат ден, и даже да не стигне блясъка на Слънчев бряг, ще привлича туристи и ще радва местните. Не само дарението на Делян Пеевски е причината. Ентусиасзмът на црънчани сега е подхранен от него, но те упорито работят за каузата на селото си. Хора като д-р Елена Маджарова, председател на Обществения съвет, създаден през 2018-а година в защита на училището, и нейните съмишленици. Или като председателя на читалищното настоятелство Георги Цинцаров. Като художникът Ангел Гюрин, нарисувал впечатляващ исторически стенопис във фоайето на читалище „Просвета-1922”. Или като Георги Янкулов, изградил новия параклис „Покров Богородичен“ на пътя към новоизградения парк „Свети Георги Победоносец” и Георги Никленов, възстановил стария параклис „Свети Георги“, строен през 1926-а...

Примерите са много.

В миналия брой писахме за новия парк,

но промените няма да спрат дотук. В момента се сменя поливната система на стадиона, където основният ремонт трябва да продължи (теренът в момента е в по-окаяно състояние отпреди, но това е само временно). Читалищната сграда е с ремонтирани покрив и стълбище с нов парапет (на стълбите предстои облицовка), ще се направят още две спортни площадки към съществуващите две, очаква се изграждането на спортно игрище за футбол, баскетбол и волейбол в двора на училището, а за открития преди време фитнес се чака дооборудване. Големите надежди са затвореното, но спасено от продажба ОУ „Васил Левски”, строено в далечната 1881 година,

да се превърне в зелено училище

Това ще стане, убедени са нашите домакини Георги Цинцаров, библиотекарката на читалището Живка Никленова , д-р Елена Маджарова, както и кметът Ангел Руков, който макар и в отпуск, пряко изпълнява волята на дарителя с помощта на специалиститие от Община Пазарджик.

„Хората се връщат.

Тук се заселват млади хора от други населени места и от чужбина

Може би заради пандемията, изкупиха се немалко къщи, поне половин дузина, че и повече, все стари. Хората предпочитат да са изолирани сред двор със зеленина, отколкото в апартамент в бетонния град”, казват домакините ни от читалището. Тук библиотеката наброява над 7000 тома, но по-важното е, че има кой да я чете. Затова и фондът се увеличава – с наскоро спечелен кокурс, с немалко дарени книги, включително и от частни лица. Има и компютри - дарение от „Възраждане на българските села“, а млади хора помогнали с програма „Уча се“.

„Наскоро намерихме едни стари рафтове, боядисахме ги и са като нови”, радва се библиотекарката Живка Никленова. А г-н Цинцаров ни показва Стената на радоста, окичена с грамоти и снимки на награди от фестивали. Последната почетна грамота е от фестивала във Ветрен дол. Освен хор, към читалището има хор и танцов състав „Балия” с ръководител Любка Димотикалиева от ансамбъл „Пазарджик“, а 12 жени играят. В Црънча има и женска певческа група с ръководител Лиляна Атанасова, но за бъдещето има начертани планове.

„От дарението ни ремонтираха покрива, защото от години течеше и от това страдаше особено голямата зала.

От парите на Делян Пеевски купихме принтер, две газови печки и уредба

за озвучаване”, показва ни новите придобивки председателят на настоятелството, а зад гърба му в очи се набива дареното от приятели пиано в малката зала.

„Имахме по-голям хор - от около 40 човека, театрален ансамбъл с няколко постановки, кино в читалището, както и едно от малкото летни кина в областта отвън – и може би единственото селско, другаде не знам да има. Надявам се да го възстановим, да оправим и огромната тераса отзад”, казва председателят. Читалището е будно, има 120 члена. В селото има мади хора, има и деца, но когато имало опасност да бъде затворена градината, црънчани станали да я бранят. „Научихме се да викаме и я запазихме, както успяхме да спрем продажбата на училището, казва и д-р Маджарова. За гората пък отчаянието ни накара да организираме бдение. Щеше да бъде несправедливо да я продадат – селската кория неправилно е записана като общинска някога. Същото беше и с училището – и то, и читалището, някога е построено с доброволния труд на црънчани”, казва тя.

В читалището не давали прашинка да падне на новото

Пазили са до сутринта дошлите вечерта столове, за да не ги открадне някой, будували са до сутринта, докато отворят вратите.

В училището сега също има живот, макар и само във фитнеса. Миналата година салонът бе открит с дарение на Кирил Вълчев-Киро Скалата, чийто род е от Црънча. Тодор Попов, който уважи откриването, подари бягаща пътека, бившият депутат от ГЕРБ Иван Иванов дари модерен мощен климатик. Тук тренират момчетата от спортен клуб „Спартак“, идват и футболистите от ФК „Бенковски“. Подкрепата си дават и покойният з.м.с. Петко Гайтанджиев, художниците Катя и Петър Бажлекови.

Във фитнеса има отделен час и за дамите

Училището може да се огласи от детска глъчка, както някога, когато даже в подземния етаж кипяло от кръжочна дейност и дори имало стрелбище”, надяват се црънчани, докато седят по пейките, боядисани безвъзмездно от футболистите на „Бенковски” в цветовете на българския трибагреник. А дали от пейките или от оптимизма, площадът изглежда някак по-цветен.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички