Други Пазарджик

Защо е добре да ядем по една круша на ден?

  25.10.2020 06:06             
Защо е добре да ядем по една круша на ден?

Крушата е не само сочен, ароматен и вкусен, но и изключително здравословен плод. Ползите от консумацията й са много. Ето някои от тях:

Намалява холестерола

Всяка круша съдържа приблизително 6-7 грама чисти фибри, което е близо 20% от препоръчителния дневен прием. Голяма част от фибрите са под формата на пектин, който доказано намалява холестерола и опасностите за сърцето.

Понижава риска от сърдечни болести
Заради богатото наличие на флавоноиди, витамин С, фибри и антиоксиданти крушите помагат на сърдечно-съдовата система да остане здрава. Влияят благотворно на превенцията на сърдечните заболявания, включително инфаркт и инсулт.
Защитава от рак и добро храносмилане

Отново голямото количество фибри подпомага състоянието на червата, контролира перисталтиката им и подхранва полезните бактерии в тях, необходими за нормалното храносмилане. Доброто състояние на чревната флора е важно за превенцията на ракови заболявания. Изследване, публикувано в JAMA Oncology сочи, че редовната консумация на круши би могла да снижи риска от рак с до 33%.

По-малко възпаления

Фибрите играят значителна роля и в потискането на възпалителните процеси в организма. Те също са сред механизмите, създаващи предпоставки за отключване на ракови заболявания.
Пазят от диабет тип 2
Изключването на въглехидратите с цел отслабване или превенция на диабет не е особено добър подход, тъй като тялото се нуждае от полезните въглехидрати. Спокойно може да се лишите от захарите и сладкишите, но не и от останалите полезни въглехидрати. Защото те, в комбинация с фибрите, които изобилстват в крушите и останалите плодове и зеленчуци, са ключови за балансирането на глюкозата в кръвта и поддържането на инсулина в оптимални граници.

Ползи за кожата и имунната система

Редовната консумация на круши подобрява и състоянието на храносмилателния тракт, кожата и имунната система благодарение на богатия букет от полезни хранителни вещества в състава им.
Подходящи са за диети за отслабване

Пак високото съдържание на фибри нарежда крушите сред плодовете, които засищат за дълго време и могат да удължат интервалите между храненията. Това подпомага ограничаването на вредни храни и закуски и допринася за контрола на кръвната захар.

Профилактика на високото кръвно налягане и остеопорозата
Крушите са богати още на фосфор, калций, магнезий и изключително много на калий. Това ги прави подходящи за превенция на хипертонията и остеопорозата.

Влияят благотворно на нервната система и очите

А заради висока концентрация на фолиева киселина, холин, витамин С, витамин А, витамин К и бета-каротин, както и на лутеин и зеаксантин, крушите действат добре на нервната система, очите и други органи.
И накрая - не забравяйте, веднъж нарязана, крушата бързо се окислява и потъмнява. Можете да предотвратите този ефект като намажете повърхността й с капчици сок от лимон, лайм или портокал.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Трябва ли учениците да ходят присъствено на училище?


Резултати
Обяви

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

ПРОДАВАМ ЛЕКАРСТВО „ИРОКСОЛ” ЗА ДЕКУБИТАЛНИ РАНИ, 0895 857129.

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

БИВШ ПОЛИЦАЙ, СОБСТВЕНО ОРЪЖИЕ, ТЪРСИ РАБОТА, 0876 167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876  167 663

ДАВАМ ПОД НАЕМ БАР, ПАЗАРДЖИК, ЦЕНТЪР, 0876 167 663
Всички