Други Пазарджик

Защо е добре да ядем по една круша на ден?

  25.10.2020 06:06             
Защо е добре да ядем по една круша на ден?

Крушата е не само сочен, ароматен и вкусен, но и изключително здравословен плод. Ползите от консумацията й са много. Ето някои от тях:

Намалява холестерола

Всяка круша съдържа приблизително 6-7 грама чисти фибри, което е близо 20% от препоръчителния дневен прием. Голяма част от фибрите са под формата на пектин, който доказано намалява холестерола и опасностите за сърцето.

Понижава риска от сърдечни болести
Заради богатото наличие на флавоноиди, витамин С, фибри и антиоксиданти крушите помагат на сърдечно-съдовата система да остане здрава. Влияят благотворно на превенцията на сърдечните заболявания, включително инфаркт и инсулт.
Защитава от рак и добро храносмилане

Отново голямото количество фибри подпомага състоянието на червата, контролира перисталтиката им и подхранва полезните бактерии в тях, необходими за нормалното храносмилане. Доброто състояние на чревната флора е важно за превенцията на ракови заболявания. Изследване, публикувано в JAMA Oncology сочи, че редовната консумация на круши би могла да снижи риска от рак с до 33%.

По-малко възпаления

Фибрите играят значителна роля и в потискането на възпалителните процеси в организма. Те също са сред механизмите, създаващи предпоставки за отключване на ракови заболявания.
Пазят от диабет тип 2
Изключването на въглехидратите с цел отслабване или превенция на диабет не е особено добър подход, тъй като тялото се нуждае от полезните въглехидрати. Спокойно може да се лишите от захарите и сладкишите, но не и от останалите полезни въглехидрати. Защото те, в комбинация с фибрите, които изобилстват в крушите и останалите плодове и зеленчуци, са ключови за балансирането на глюкозата в кръвта и поддържането на инсулина в оптимални граници.

Ползи за кожата и имунната система

Редовната консумация на круши подобрява и състоянието на храносмилателния тракт, кожата и имунната система благодарение на богатия букет от полезни хранителни вещества в състава им.
Подходящи са за диети за отслабване

Пак високото съдържание на фибри нарежда крушите сред плодовете, които засищат за дълго време и могат да удължат интервалите между храненията. Това подпомага ограничаването на вредни храни и закуски и допринася за контрола на кръвната захар.

Профилактика на високото кръвно налягане и остеопорозата
Крушите са богати още на фосфор, калций, магнезий и изключително много на калий. Това ги прави подходящи за превенция на хипертонията и остеопорозата.

Влияят благотворно на нервната система и очите

А заради висока концентрация на фолиева киселина, холин, витамин С, витамин А, витамин К и бета-каротин, както и на лутеин и зеаксантин, крушите действат добре на нервната система, очите и други органи.
И накрая - не забравяйте, веднъж нарязана, крушата бързо се окислява и потъмнява. Можете да предотвратите този ефект като намажете повърхността й с капчици сок от лимон, лайм или портокал.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички