Регионът

Проф. Невена Цачева получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ от президента

  27.10.2020 10:57             
Проф. Невена Цачева получи орден „Св. Св. Кирил и Методий“ от президента

Тя е ръководител на Службата по трудова медицина в МБАЛ „Уни Хоспитал“

СОФИЯ - ПАНАГЮРИЩЕ. Президентът Румен Радев удостои проф. Невена Цачева с орден „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен за приноса й в развитието на медицинското образование. Проф. Цачева е ръководител на Службата по трудова медицина в МБАЛ „Уни Хоспитал“.

Тя е основател и първи ръководител на единствената, европейски съизмерима катедра "Трудова медицина" при Медицинския университет в София. Освен това създава първите образователно-квалификационни степени “Бакалавър" и "Магистър" с 19 учебни програми по "Трудова медицина и работоспособност". Те са приложени в редица университети. Проф. Невена Цачева създава и ръководи и Националния регистър на професионалната заболяемост като външен орган на Националния статистически институт (НСИ). Тя създава също така

Единното здравно интегрално досие

с практическа методика за оценка и анализ на здравето на осигурените лица.

При нея успешно завършват над 130 магистри - експерти по здравословни и безопасни условия на труд. Ръководи голям брой дипломанти по "Обществено здраве и здравен мениджмънт", 12 докторанти и 18 специализанти - лекари по трудова медицина. За периода 2003г.-2016г. ръководи и участва в 7 международни проекта. Създава и е председател на Българското Академично дружество по трудова медицина и на Националния експертен специализиран лекарски борд по трудова медицина към Българския лекарски съюз (БЛС). Има издадени 20 монографии в областта на професионалното здраве и работоспособността, както и 267 публикувани статии.

Като член на Обществения женски парламент към Синдиката на българските учители (СБУ) разработва и реализира национални проучвания за

условията на труд и здравето на българските учители,

като популяризира резултатите на национални и международни форуми. Неслучайно предложението за високото отличие от президента Радев е инициирано от Синдиката на българските учители към Министерския съвет и е отправено до държавния глава.

А проф. Цачева има и други признания за цялостна дейност - почетни грамоти и почетен знак на СБУ /1999-2018/, биография в американското списание "Who is Who in the World" ("Кой кой е в света"), 2012 г.; награда "SIGNUM LAUDIS PRO SCIENTIAE MERITIS" за най-успешна научна разработка в медико-социална област и общественото здраве за 2011г.; почетен знак на Медицинския университет - София "PANACEA"- златна за цялостна дейност в медико-социалната област за 2013г; сертификати от над 20 европейски и трети страни за участия в научни форуми.

Държавни отличия от президента Радев, освен проф. Цачева, получиха и проф. Николай Жечев и ст. н. с. д-р Александър Скордев.

- Те са израз на дълбокото признание на нашето общество за техните научни достижения, за себеотрицанието им и за огромната им съзидателна енергия - заяви държавният глава на церемонията при връчването.

От името на наградените благодарност изказа проф. Цачева. Тя посочи, че макар и с постижения в различни области, тримата учени са обединени от един фокус - да работят за доброто и за развитието на нашата страна.

Гост на церемонията беше и управителят на „Уни Хоспитал“ д-р Красимира Чачова-Ранчева.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета

Смятате ли, че е уместно да се ваксинирате срещу КОВИД?


Резултати
Обяви

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ТЪРСЯ ПРИЯТЕЛКА, ГЕНОФОНД ТРАКИЙКА, ИТАЛИАНКА, ФЕЙСБУК: ANGELO SHUMAN, 895 33 65 65

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888  616 438

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48

ТЪРСЯ ЖЕНА ЗА ГЛЕДАНЕ НА БОЛНА ВЪЗРАСТНА ЖЕНА - С.СИНИТЕВО. ЗА КОНТАКТИ: 0886 12 45 48
Всички